Egészségügyi problémák miatt Rita második gyermeke lombikban készült, és így tervezték a harmadik babát is. Az élet azonban máshogy alakult: egy horvátországi nyaraláskor már kezdtek gyanús jelek mutatkozni, a tesztelésig azonban várni kellett, amíg hazaérnek. Nehezen bírták ki.

A második gyerekem lombikban készült, mindkettőnk egészségügyi problémája miatt. Mivel három gyereket terveztünk, egyéves korában elválasztottam, hogy el lehessen kezdeni a felkészülést a harmadik gyermek kikeverésére. A nyaralás során vettem észre, hogy alig eszem, mégis olyan furcsa a hasam, nem kényelmes a fürdőruhám, ja, és hiába vittem a tampont.

Igen ám, de a környéken nem volt nyitva tartó gyógyszertár, és Horvátországban nem árulnak tesztet sehol máshol. Hát, így telt el egy hét, reménykedéssel, gyógyszertár-kereséssel, és magunk hűtögetésével, hogy „á, úgysem lehet, ne éljük bele magunkat”. A hazajövetel sem volt egyszerű, az egyik autót én vezettem, hátul három gyerekkel, megspékelve némi hányással, a másikat a férjem, hátul egy hajót vontatva.

Végül is, ha csak pár perccel, de én futottam be előbb, felrohantam a lakásba, elővettem egy egyéves tesztet, tettem, amit kellett, majd remegő lábakkal, remegő kézzel lebotorkáltam, és remegő hangom mondtam a férjemnek, aki közben alvó gyerekeket szedegetett ki a kocsiból: Terhes vagyok, ez is lány! És tényleg az lett.

Rita