Az egészséges reggeli a dietetikusok szerint teljes értékű gabonával készült élelmiszert is tartalmaz. De mit jelent ez a kifejezés és hogy lehet ellenőrizni, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e teljes értékű gabonát? 

 A legegyszerűbb, ha elolvassuk a csomagoláson feltüntetett összetevőket és megnézzük, az összetevők listája tartalmazza-e a teljes értékű, teljes kiőrlésű, esetleg a búzatöret kifejezést. Minden olyan alkotóelem, aminél feltüntetik ezeket a szavakat (pl. „teljes értékű gabona, teljes kiőrlésű liszt”), a gabonaszem mindhárom részét tartalmazza.

Az sem mindegy, hogy az összetevők listáján hol szerepel a teljes értékű kifejezés. Minél előbb szerepel a teljes értékű gabonaféleség az összetevői listában, annál nagyobb a mennyisége a termékben.

A boltokban sok különböző – például korpás vagy barna – jelzéssel ellátott élelmiszer kapható, de ezek a szimbólumok sokszor félrevezetőek, mert nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék teljes értékű gabona felhasználásával készült.

Mivel a gabona többféle módon kerülhet be az élelmiszerekben, sokszor nem egyszerű megállapítani, hogy mi utal teljes értékű gabonára és mi nem. Például azok az élelmiszerek, amelyek címkéjén a következő feliratok olvashatók: „többféle gabona felhasználásával készült termék”, „100% búza”, „zúzott búza”, „hétmagos”, „korpás” – amelyek alapján legtöbbünk feltételezi, hogy a termék teljes értékű gabonában, rostanyagban gazdag – gyakran csak a magbelet tartalmazzák, a korpát és a csírát nem.

Nem elég a termék színére hagyatkozni a választásnál, ugyanis az nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes értékű gabona felhasználásával készült: barna színt színezék hozzáadásával is el lehet érni. Így előfordulhat az, hogy a barna színű kenyér valójában finomlisztből készült.

Forrás