Jelenleg kisgyerekes anyaként élem a mindennapjaim, és ebben a némileg beszűkült tudatállapotban elborzadva figyelem, hogy mit történik a politikában és az országban. A napokban azonban a volt kollégáim feltették nekem a kérdést: téged nem érint a különadó? Sokkolt a dolog.

money money moneyphoto © 2007 Alexey Krasavin | more info (via: Wylio)

 

Persze, tudtam róla. De egyszerűen fel sem merült bennem, hogy az adó – ami elvileg azt a célt szolgálja, hogy a BKV és egyéb nagy állami cégek meg a politika nagy és azóta már milliomos lelépőit kicsit megsarcolja – engem is érinthet. ENGEM???

2006 elején egy azóta már megszűnt minisztériumban voltam huszonéves köztisztviselő, nettó 129 ezer forinttal. Ebből fizettem 40 nm-es albérletem, a rezsit, és persze nem éltem rosszul, de jól sem. Saját vagyonom egy frigó és egy mikrohullámú sütő volt. Azonban 2006-ban képességeim elismeréseként kineveztek – na, nem vezetővé, hanem szakmai tanácsadóvá –, miáltal a fizetésem a duplájára emelkedett. Ez elképesztő volt számomra, rengeteg pénzt jelentett, már félretenni is tudtam.

Másrészt azonban, miután fél évig kaptam a magasabb fizetést, a minisztériumban zajló változások nyomán történő létszámleépítésbe én is bekerültem. De ezzel legalább járt egy végkielégítés, ami nagyon jól jött. És nekem nagy pénznek számított. Kétmillió forint! Éljen.

A következő évek nagy változásokat hoztak minden téren. Szakmailag jól jártam: multicég, elég jól fizető, érdekes állás. Magánéletileg meg végképp: megtaláltam leendő gyermekeim apját, és mivel összeköltözésünk után igen hamar meg is érkezett az első gyerekünk, el is költöztünk a kizárólag a két család régóta spórolt vagyonának összedobásából megszerzett 60 nm-es budai lakásunkba. A korábbi évek munkájával összegyűjtött pénzem is ebbe került, benne a bizonyos kétmillióval.

Most tehát itt vagyunk, két igen kicsi gyerekkel, egy kis lakásban, melyben semmi extra nincs, még tévé sem, van egy 10 éves autónk, amit tavaly vettünk, mert a két gyerek miatt már muszáj volt. Pár napja kaptam meg a 90 ezer Ft gyedet, a megélhetést négyünknek még a férjem biztosítja a humán értelmiségi nettó 180 ezerjéből. Meg tudunk élni, hurrá!

És akkor jön a kérdés: érint?

Nem tudom. Próbáltam kalkulálni egyedül és jogász barátokkal. Nem egyértelmű. Persze fizethetnék egy adótanácsadónak, számolja ki nekem. Vagy kérdezzem meg az APEH-et?

Még semmi sem biztos. Számolgatok.

jm.