„Szüleinket, idős hozzátartozóinkat, és általában az idősebbeket gondozni mindannyiunk kötelessége” – mondja Marozsák Szabolcs, a "Szeretem az anyukámat” Facebook oldal gazdája. Szabolcs egy kérdőív segítségével arra kereste a választ, hogy hogyan bánunk mi magyarok a szüleinkkel. Azokat az édesanya korú (18-40) közti nőket kérdezték, akiknek még élnek a szülei.

A kutatásból kiderült, hogy a legfontosabbnak a lelki és személyes gondoskodást tartják. A válaszadók közel 90 százaléka szerint ez a terület a legfontosabb. A megkérdezettek közel 30 százaléka elsősorban érzelmileg támogatja idős szüleit, ezt tartja fontosnak. Kicsit több mint 20 százalék a fizikai támogatást, a dologi törődést, bevásárlást, ügyek intézését tartja fontosnak és adja idős felmenőinek, míg 12 százalékban az anyagi erőforrások biztosítását emelik ki a fontossági listán. 11 százalék emeli ki, hogy egészségügyi szempontból kell a legtöbbet törődnie szüleivel. Érdekes, hogy a válaszadók 3 százaléka szerint az új kor vívmányainak való megfelelés – (telefonos és netes ügyintézés) – a legfontosabb feladatuk.

Nem vagyunk elégedettek magunkkal!

A legtöbb válaszadó (40 százalék) a lehetőségeihez képest mindössze hármasra, közepesre értékeli önmagát, ha arról kell dönteni, mennyire elégedett magával a szüleinek való segítésben, ám 17 százalék úgy gondolja, hogy nagyon jól helyt tud állni ebben a fontos feladatban. A legkevésbé az anyagiak terén nyújtott segítségükkel elégedettek a hozzátartozók, nagyon sokan úgy értékelik, hogy túl messzire élnek a szüleiktől, és túl kevés időt tudnak velük tölteni.

Az egészségüggyel majdnem mindenki elégedetlen

A válaszadók 94 százaléka gondolja azt, hogy költséges orvosi kezelésre is szüksége van szeretteinek, melyet az alap ellátó rendszer nem tud biztosítani, ám a családik többsége (40 százalék felett) havonta kevesebb, mint 5000 Ft-ot vagy semmit nem tud erre a célra biztosítani, pedig 53 százalékuk azt mondja, hogy biztonságosabb érzés lenne számukra, ha szeretteik egészségéről még jobban gondoskodhatnának.

Marozsák Szabolcs elmondta, hogy a kutatásban mindössze néhány nap alatt több ezer válasz született, a fenti eredményeket az első 1500 válasz alapján értékelték ki. Az eredmények alapján még fontosabbnak tartja, hogy erre a fontos kérdésre még több figyelem irányuljon. Ezért szakértőket, neves és népszerű embereket (Domján Katalin, Carla Galli, Soma mamagésa) hív segítségül, akikkel körbejárhatja ezt a témát.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?