A szükségesnek a dupláját, csaknem 103 ezer aláírást gyűjtött össze két hónap alatt az Élet-Érték Alapítvány azért, hogy a parlament önálló törvényi tényállásban büntesse a családon belüli erőszakot. Halász Pálma, a civil szervezet elnöke, a népi kezdeményezés elindítója kedden adta át az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak Budapesten.

Kép: Stockfresh

A kezdeményező 2010-ben már elindított ugyanezért a célért egy aláírásgyűjtési akciót, de akkor néhány száz szavazat hiányzott a kezdeményezés sikeréhez, az 50 ezer érvényes aláíráshoz. A civilek azt akarják elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a kérdést, és a jövőben a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepeljen a büntető törvénykönyvben.

A civil szervezet aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát 2011. szeptember 26-án hitelesítette az Országos Választási Bizottság. A testület határozatát azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták, így az aláírásgyűjtést csak március elsején kezdhette meg a szervezet. Az OVB által hitelesített kezdeményezés így szólt: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon."

Az OVB várhatóan szerdán dönt az aláírások hitelesítésének ellenőrzéséről, amelyet másfél hónapon belül kell elvégezni egy ötszázalékos minta alapján. Ha azt állapítják meg, hogy legalább 50 ezer érvényes aláírás lehet az íveken, akkor az OVB erről az Országgyűlést levélben tájékoztatja, a parlamentnek pedig három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést. Az Országgyűlést ugyanakkor a népi kezdeményezés nem kötelezi arra, hogy a kezdeményezők akaratának megfelelően módosítsa a jogszabályt. Ez csak akkor volna kötelező, ha egy legalább 200 ezer aláírással kezdeményezett népszavazás érvényes és eredményes lenne.

Halász Pálma az aláírásgyűjtő ívek átadásakor elmondta, számításaik szerint 102.826 érvényes aláírás lehet az íveken, a szerintük érvénytelen aláírásokat ezért elkülönítve adták át az OVI-nak. Az alapítvány korábban azt közölte, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség, gazdasági függőség. Halász Pálma azt mondta, szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel a családon belüli erőszak esetén, "ha már vér folyik", vagy sok esetben éppen az áldozatokat hibáztatják.

A szervezet korábban közölte azt is, hogy a témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.
Több szakember szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a családon belüli erőszak szankcionálására. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa.

Halász Pálma az OVB korábbi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

MTI