szabadság Vakmacska

Már Petőfi is megírta: szabadság, szerelem. A szerelelmről nyilván mindenki mond valamit a csemetéinek. Én arra lennék kíváncsi, mit mondunk  szabadságól. Nem, nem kell hozzá politika, én sem arról beszélek.

A rendkívül árnyalt, plasztikus, részletgazdag magyar nyelv ez esetben nem segít, sőt. Gondoljuk csak végig: milyen szövegkörnyezetben hallja a magyar kisgyerek ezt a szót legtöbbször? Bingó, eltaláltátok, azzal az előtaggal, hogy..

NEM.

Hagyományaink, neveltetésünk, belénk ivódott ősi rétegek aktivizálása folytán ugyanis mit rikoltozunk, h a kisded a nagyi porcelán vázája felé nyúl, nagy lendülettel akar beleharapni a kutya fülébe, homokot tömni  a szájába vagy hullámcsatot a konnektorba? NEM SZABAD, úgy bizony. Aztán tovább zavarosodik a fogalom: ha végre apa elmehet szabadságra, akkor úszunk a tengerben, eljutunk a kalandparkba, meglátogatjuk a nagyit, vagy társasozunk a nappaliban.

Boldogabb égtájakon a nyelv pontosan különböztet. NICHT (...cselekvés...)! - kiabálja a német anya a homokot a szájába gyömöszölő német kiskölöknek, és az angol óvodás is tudja, hogy amin most apa van, az holiday, vacation, miközben a fagyit nyalják valahol a tengerparton. Nem pedig "freedom" - bár kétségkívül, ha jól csinálják, megjelenik valahol az is.

Hogy ebből a katyvaszból aztán mi lesz, azt a címként használt,  nyolcvanas évekből örökölt vicc csattanója mondja el, ez viszont a fenti nyelvekre lefordíthatatlan.

Eddig sehol máshol nem láttam, hogy ennyire megkevernék a szegény gyerek agyát azzal, hogy az a szabadság, "amit szabad". Tehát, hogy valaki nagyúri kegyből megenged valamit. Még az valahogy, hogy szabadságomban áll, hiszen nem akadályoznak. Látszólag hasonló, de nagyon nem az.

(Minden rendes két-három éves tudja már, mi a különbség a közt, hogy meg lehet enni, meg hogy meg szabad enni.)

Aztán jön a kamaszkor, és addig azt is meg kéne érteni, amikor a szabadság: felelősség. Amikor már nem tolom másra, aki adott esetben elviszi a balhét, hiszen ő tiltotta vagy ő parancsolta. Mintha sokan megrekednének itt,  életük végéig. Akiknek a szabadság az éves nyaralás a fürdőben, vagy a topozékolás dacos kisgyerekként, ha nincs ki ellen toporzékolni, akkor sürgősen keresni kell egyet.

Felnőttként már szabad vagyok, megtehetem. Mégse teszem néha, hiába nem áll mögöttem rendőr, nem sújt közmegvetés, ha rászánnám magam, nem feltétlenül jár végzetes következménnyel vagy komoly kockázattal sem. De mégsem teszem meg - mert hülyeség, mert ártok magamnak vagy másoknak, mert fölösleges energiapazarlásnak tűnik némi tervezgetés után, mert van jobb módja. A fordítottja is Felnőtt dolog: megteszem bár nem vagyok köteles, nem büntetnek ha nem, nem jár érte érem és dicsfény, de megteszem - mert hosszú távon jól járok vele vagy jól jár vele más, aki fontos. Mert valakinek meg kell és én állok ott, képes vagyok rá, és ezek szerint hajlandó is. Mert valakinek mosolyt csalok vele az arcára vagy valami ott belül azt mondja, jól tetted. Akkor is, ha van némi kockázata, hogy megütnek, kiröhögnek, lesajnálnak miatta.

Mintha  kevesen jutnának el oda, hogy valami mese-körítéssel akár, de elmondják a gyereknek, a szabadság - ahogy a Masoko Köztársaság - igazából belül kezdődik. Nem ott, hogy mit engednek meg, vagy mit tiltanak meg nekünk, (bár van némi szerepe van benne). Nagyon kevesen látják, hogy mindig többet lehetőségünk van,  mindig tágabbak a határaink, mint amilyennek elsőnek látszanak. Hogy először azon kell átlépni, amit mi magunk tiltunk magunknak, amit mi magunk nem hiszünk el magunknak.

A gyerekkori programozás felülírható, mondja a távolból Birtalan Balázs a tranzakcióanalízissel. Épp ideje, hogy felülírjuk a szöveget, ami egy-kétéves korunkban belénk égett. ami felnőttkorunkban is a fülünkbe süvölt néha, amikor kíváncsian, céltudatosan, határozottan vagy bátortalanul nyúlunk valami felé, ami fontos, ami jó, amit akarunk.

Épp ideje, hogy a "szabad" szóról ne az ugorjon be elsőnek, hogy NEM.

Nem is szólva arról, hogy a bitang Petőfi is tudott valamit: szabadság nélkül nehezen születik szerelem.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?