Dani és Ricsi három hónaposak. Dani apukája rendszeresen odahajol kisfia fölé és szeretgeti, gügyög neki, játszik vele. Ricsi apukája számára a baba csak egy unalmas és néha hangos kis családtag. Nem igazán tud vele mit kezdeni. Ha kettesben maradnak, hamar gondolataiba feledkezik.

Ha a kutatóknak igaza van, Dani egy évvel később sokkal könnyebb természetű kicsi lesz, míg Ricsi rosszabbul fog viselkedni. Egy tanulmány szerint ugyanis azok a kisbabák, akikkel apukájuk három hónapos korukban sokat foglalkozik, egyéves korukban sokkal jobban viselkednek.

A kutatók filmre vették, hogy az egyes kicsikkel apjuk hogyan foglalkozott három hónapos korukban, majd ugyanezen 192 családból való gyerekek viselkedését később is megvizsgálták.

A kisbabák apukáit kétszer filmezték le, ahogy otthon játékok vagy tárgyak nélkül foglalkoztak a kicsivel. A felvételeket aztán több szempont alapján osztályozták – például érzékenység, vagy távolságtartás alapján –, hogy megkülönböztessék az apákkal való kapcsolatot.

A tanulmány második felében – egy évvel később – a szülőknek kérdőíveket kellett kitölteniük, melyben olyasmit tudakoltak, hogy mennyit sír a baba, hogyan alszik és eszik, milyen új dolgokat próbál ki, hogy hogyan veszi fel a szemkontaktust, vagy teremt kapcsolatot másokkal.

Az eredmények alapján úgy tűnik, a kisfiúkat némileg jobban befolyásolta a korai apai törődés, mint a lányokat, de mindkét csoportban kimutatták, hogy azok a  gyerekek hajlottak jobban arra, hogy viselkedési problémáik legyenek, akikkel apukájuk kevésbé tudott kapcsolatot teremteni kisbabakorban. Arra is következtetni lehet az eredményekből, hogy amelyik párkapcsolat nehézségekkel küzdött, ott a babák – talán a figyelem felkeltése miatt – nehezebb természetűekké váltak.

Hasonló – a korai törődés és a későbbi viselkedés kapcsolatát firtató – tanulmányokat korábban is publikáltak, de azokban többnyire az anyák szerepére koncentráltak. Úttörő tehát a kutatás és figyelemreméltó az eredmény. Az anyai mellett az apai törődés is kulcsfontosságú, már az első hónapoktól.

Apukák, gügyögésre és kukucsozásra fel!

Center

Forrás