A legjobb töklámpás, a legjobb smink és a legjobb jelmez címéért is versenyezhetnek azok, akik október 31-én este kilátogatnak az SoS WildLife Vadállatvédelmi Egyesület által szervezett Halloween Fesztiválra a fővárosi Vörösmarty térre.

'Kittens' photo (c) 2011, Jennifer C. - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A budapesti Állatkertben az egész őszi szünet a halloween jegyében telik, a 14 év alatti, jelmezbe öltözött vagy bármilyen denevérrel (plüss, rajzolt, nyomtatott) vagy egyéb halloweenre jellemző tárggyal érkező gyermekek ingyen mehetnek be az állatkertbe. Vidéki állatkertek is rendeznek halloween-programokat.

A Vörösmarty téren a látogatók szavazatai alapján választják ki az otthon megfaragott és a helyszínre szállított tökök közül a legjobbakat, de nyereményben részesülnek a legjobb jelmezesek és a legjobb smink is díjat ér. A támogatóktól befolyó összeget a magyar vadállatok védelmére fordítják, terveik szerint továbbá nyugati mintára szeretnék megalapítani az Állatrendőrséget és létrehozni egy vadállat kórházat. A fesztivál részletei itt találhatók.

A fővárosi Állatkertben is versenyeznek a legjobb jelmezek, október 29. és november 6. között minden nap 14 órakor a Főkapu téren az Állatkert képviselője kiválasztja a legötletesebb jelmezt viselő gyermeket, akit ajándékkal jutalmaz. A fenti időszakban naponta 12 órakor az elefántok, 13 órakor pedig a gorillák halloween tököt fognak csemegézni. Október 29. és november 2. között pedig, ha az időjárás engedi, a Légy Ott programokat is megtartják.

A budapesti „cápás állatkertbe” október 29-én minden 14 év alatti látogató ingyen mehet be, aki töklámpással érkezik. 

A Veszprém Állatkert október 30-án és 31-én mindenkit, aki töklámpással vagy bármilyen tökből készült alkotással érkezik, ingyen enged be a kertbe (egy látogató-egy tök). A legkreatívabb alkotást egy darab egy főre szóló éves bérlettel jutalmazzák. A tökből készült pályaműveket majmok fogják elfogyasztani. További infók itt.

A győri Xantus János Állatkertben éjszakai kalandtúra lesz október 31-én, ahol a gyermekek különböző feladatokat oldhatnak meg, a felnőtteknek pedig előadásokat tartanak az oroszlánokról, jaguárról és tigrisről. A halloween-napi rendezvény délután 5-től 8-ig tart, elemlámpát vinni kell. Részletek.

A pécsi állatkert Terráriumában október 29-én és 30-án 10 és 14 órakor pincetúrát tartanak vámpírok és boszorkányok kíséretében. Lesz bájital kóstolás, tökfaragás bátorságpróba, sült tök evés, csótányok, pókok, kígyók.

A Szegedi Vadasparkban tökös nap lesz, de nem a kelta ünnep meghonosítása a cél, hanem az állatoknak szóló móka: a tapasztalatok szerint az oroszlánok, tigrisek, jaguárok, pumák és más ragadozók örömmel játszanak és bontják szét az eléjük tett óriástököket, amelyekbe időnként finomságokat is elrejtenek a gondozók. Érdemes délelőtt felkeresni a kifutókat.

Kellemes tökölést kíván a Bezzeganya.

Tünde