Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelés

Karácsony előtti utolsó könyvajánlónkban ezúttal a szülőknek (vagy leendő szülőknek) ajánlunk gyerekneveléssel, életmóddal kapcsolatos könyveket.

Gyerekekről – akinek már van, és szeretne róla valamit megtudni

Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésAzt hiszem, túlzás nélkül mondhatom, ha csak egy „gyereknevelős” könyvet olvasol el 2017 során, akkor ez legyen az, és külön posztot is tervezek róla. Azzal együtt, hogy nem való mindenkinek: aki gyors megoldásokat keres akut helyzetekre mintapárbeszédekkel vagy praktikus falitáblázatokkal, azt ez a könyv kegyetlenül orrba fogja nyomni azon alapigazsággal, hogy mintha a lényeg felejtődne el – napi tűzoltások sorozata, irányítás és „állatidomítás” helyett olyan folyamat, aminek a végén kapunk egy érett, felelősen gondolkodó, autonóm felnőttet megfelelő önuralommal, aki az örömre való képességét sem veszítette el. Rövid távú céljaink azonban rendszeresen hajlamosak keresztbetenni ennek a hosszú távú folyamatnak – ahogy a könyv fogalmaz, a gyereket minduntalan ágyba, fürdőkádba vagy autóba kell beparancsolni, esetleg ki onnan, és ezért nehéz hátralépnünk egy kicsit és átgondolni, mit is teszünk éppen.

A szerző (akinek nézetei mintha újra "forradalmiak" lennének, hiszen épp hátrafelé lépnének sokan, a kényszerítő fegyelmezés irányába) meglehetősen átértékeli a mindennapokban oly gyakran használt "jó gyerek" fogalmát, száműzni szeretné a "gazdasági tranzakciókat"  a gyereknevelés mindennapjaiból, hosszasan tárgyalja az bizalom-önbizalom-önbecsülés kérdését, és tőle tanultam, hogy egyfajta elhanyagolás (ami a felszínen úgy tűnik, hogy mindent megenged a gyereknek) valójában a bántalmazás előszobája, és miért baj, ha nem tiszteljük a gyerekeket. A gondolkodó szülők kézikönyve, akik nem kész algoritmusokat várnak, kiegészítve hihetetlenül sok, részletesen felsorolt kutatási eredménnyel.

Jaffa Kiadó
3150 Ft

Susan Stiffelman: Gyereknevelés hatalmi harcok nélkül

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésNe feledd, a hajón te vagy a kapitány, és sose hagyd kialudni a gyerekek szemében a lángot! – indítják a könyvet a szerzők, akik bébiszitterből okleveles tanárok és pszichoterapeuták lettek, saját családot is alapítva. A végső cél ebben a könyvben a körülményektől független depressziómentes, teljes és örömteli gyerekkor kialakítása,  szülői (!) és gyermeki hisztikkel, kontrollvesztéses fenyegetőzéssel és könyörgéssel. „Viharban sokkal megnyugtatóbb egy olyan kapitány, aki irányít (utasításokat ad a legénységnek és útmutatást az utasoknak arról, hová húzódhatnak biztonságba), mint egy olyan, aki a süllyedő hajó egyik végében reszket, vagy esetleg elhagyja a hajót.” – így a fő elv, bőven hangsúlyozva a szülői hiteles példamutatás fontosságát. Szó esik a gyerek egyéni tehetségének felismeréséről és kibontakoztatásáról, az aggasztó tényről, hogy biztonságban felnövő gyerekek közt is egyre nagyobb arányú azok száma, akik szorongásban és rettegésben élnek (valódi traumák nélkül), vagy a depresszió jelei mutatkoznak rajtuk. Bár szerepel a könyvben pár számomra „mesterkélt” párbeszéd, és óriási témakört igyekszik átfogni (ami mindig csúszós pálya), számos, laikus által is használható, a pszichológiai praxisban is alkalmazott hatékony módszert mutat be, miközben az utolsó fejezetekben az előző könyvhöz hasonlóan a naponta észrevétlen elkövetett „példamutatásunk” valódi hatásait hangsúlyozza.  A könyv legvégén a gyakorló szülő feladatsorokat is talál, amivel önmagát fejlesztheti - rokonszenves ez nekem, aki régóta azt vallom, a világ bárminemű megváltoztatását önmagunkon érdemes kezdeni.

Jaffa Kiadó
3150 Ft

Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát?
(gyakorlati tanácsok hároméves korig)

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésElsősorban „elsőgyerekes” könyvnek ajánlanám, főleg ha korábban sosem foglalkoztunk azzal, milyen életkorban milyen jellegzetes alvásminták vannak, a nagyon egyedi alvási szükségletek és alvási preferenciák mellett. A könyv Benjámin nyuszival és másokkal ellentétben nem állítja, hogy tudja a „tuti” módszert, amivel akár az ördögöt is el lehet altatni, a valódi megoldások szerinte egyediek és személyre szabottak, akár maga az alvás, de nem árt tudni néhány dolgot előre, vagy néhány lehetséges problémaforrást, aminek kiiktatásával legalábbis számottevő javulásra számíthatunk. A könyv életkor szerint tagozódik: újszülöttkorra, 6 hetes-6 hónapos kori, 6-12 hónapos, 12-18 hónapos és 18 hónapos- 3 éves kori életszakaszt megkülönböztetve. Környezet, hőmérséklet, megnyugtató tárgyak, alvásciklusok, együtt és külön alvás (sarkos állásfoglalás nélkül...) és külön fejezetben a problémakezelés, ha az előzőekben leírtak betartása ellenére gondok vannak. „Kinek való ez a módszer?” teszi fel minden javaslat után a kérdést a szerző, leírva válaszában például azt, hogy adott módszert akár hónapokig kell alkalmaznunk, míg tartós és valódi eredményt érünk el, aki ennél türelmetlenebb, csalódni fog. A könyvben való tájékozódást pontos és részletes tárgymutató is segíti.

Central könyvek
2900 Ft

Mark Woods: Szülők bolygója 

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésKakukktojás: nem nevelési kézikönyv, hanem egy olyan könyv, amit az első pár oldal után tudtam, hogy valaha én szerettem volna megírni. Ha valaki látta (és szerette) a Babák című filmet, akkor itt a szöveges, bővített kiadás: termékenységi, szülési és gyereknevelési szokások, hagyományok, hiedelmek és babonák a világ körül. Tudtátok-e, hogy az ókori Rómában a császármetszést elsősorban arra használták, hogy a halott anyákból a még életképes magzatot kiszabadítsák? Vagy hogy mi a köze a jamgyökérnek az ikerszüléshez? Mi volt a racionális értelme, hogy Ázsia egyes országaiban akár 30 napig se mosakodtak alulról a várandós nők? Tudtátok-e, hogy míg Új-Zélandon jellemzően este fél nyolcra ágyba kerülnek a kisgyerekek, míg Hongkongban este fél 11-ig is dajdajoznak, miközben a kutatások megállapították, amelyik gyerek nem jut hozzá elegendően hosszú és jó minőségű alváshoz, akkor nagyobb az esélye rosszabb egészségre és elhízásra? És jó-e Svájcban óvodába járatni a gyereket, ami a családi bevételek akár 50 százalékát is elviheti? Mire jutott a kutatás, hogy az elképesztő különbségek ellenére mi a közös a Föld valamennyi emberében, aki gyereket vállal és nevel, például a „mama” rengeteg nyelvben megtalálható hasonló jelentéssel? Van-e „mennyországnak” tekinthető terület, ahol igazán jó szülőnek lenni?

A távolságok és különbségek ellenére a Szülők bolygója egyre zsugorodik. Az pedig, hogy valamennyien ugyanazzal a bonyolult, de csodálatos feladattal küzdünk, azt mutatja, hogy nagyon sok közös van bennünk, és többet tudunk egymástól tanulni, mint korábban bármikor.”

Jaffa Kiadó
3150 Ft

Vekerdy Tamás: Kisgyerekek, óvodások

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésKérdések és válaszok formájában jelent meg ez a könyv is, hasonlóan Vekerdy végtelen nőklapjás rovatához. A témakör a kisgyerekkor-óvodáskor, és mindig rájövök, azért (is) szeretjük a jó öreg Vekerdyt, mert valahol azt mondja, amit a belül rejtőző józan eszünk is diktálna legtöbbször, ha még meghalljuk a hangját a millió tanács, szakértő, figyelmeztetés, irányzat és elvárás zűrzavarában.  Hogy nem minden feltétlenül akkora probléma, ami annak látszik (a mindenhova hurcolt „nyonyó”,  a gyerek, aki nem rajzol, a gyerek, aki végtelenbe húzza az időt lefekvéskor vagy csúnya szavakat ismétel vigyorogva), probléma lehet viszont, amit kevésbé gondolunk annak: a túlságosan „iskolásított” óvoda, a belső képek külsőkkel való helyettesítése (Vekerdy szerint a nézett mese nem mese...), a kikényszerített, de a gyereknek üresnek tűnő rituálék, az erőltetett „tanulság” vagy „fejlesztés” játékban-mesében. De bőven vannak kérdések-válaszok családi kapcsolatok útvesztőiről és félreértéseiről, a nagyszülői kapcsolatokról és az óvodai történésekről is. Bár következetessége miatt sokszor előre is sejthetjük, mi lesz a válasz az adott kérdésre – mégse rossz újraolvasni, ráadásul nem is mindig pontosan az a válasz, amit elképzeltünk, mert az adott helyzet finom árnyalatait is értelmezni igyekszik a sokat látott pszichológus.

Centrál Könyvek
2900 Ft

David Vienna: Nyugodj le, baszki! 

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelés...És ez minden, amire szükséged van, ha gyereket nevelsz! – írja a szerző a címoldalon, mintha lenne valaki, aki mellettünk áll a nehéz (vagy annak vélt) helyzetekben, rámutatva, az elsőre kétségbeejtő szituk nagy részében két mozdulattal (vagy copyright Harry Potter: „Comikulissimus!”) elűzhető a rém, aki nevetségesen kicsire zsugorodik már három lépés távolságból – csak ne lenne olyan irgalmatlan nehéz meglépni azt a hármat néha. A szituációk egy része pedig afféle, amire a pársoros jótanács mindössze annyi: hidd el, mások is így jártak, mások is így élik meg ezt az időszakot, mások és te is túlélitek, elmúlik – más esetben viszont gyakorlatiasabb megoldásokat is kínál. „Nem vagyok nevelési szakember" - hirdeti nyíltan a szerintem mulatságos és remek illusztrációval ellátott könyv szerzője, aki a biztonság kedvéért azért vett maga mellé segéderőnek igazi szakértőt is, mindjárt kettőt.  „Abból indultam ki, hogy a kevésbé feszült otthoni légkör a gyerekeknek csak jobb, hogy a józan ész nagyjából minden nevelési helyzeten átsegít, és hogy mindannyian folyton eltolunk valamit... de mindez teljesen rendben van.” A könyv végére maradtak a „valódi problémák” amiken már nem felesleges aggódni (ja, de, hiszen önmagában az aggódás semmit se old meg), viszont tényleg érdemes a komolyan vételre: betegség, pénztelenség, bizalomhiány, pszichológiai gondok. „Nos, olyankor nyugodtan pánikolj egy kicsit - aztán szedd össze magad, mert a gyerekednek szüksége van rád.” - írja Vienna a két fő üzenet mellett: legfontosabb a szeretet, és fogadd el, hogy szabad hibázni.

Noran Libro
2800 Ft

Gyerekekről – aki még csak várja, vagy örökbe fogadná, vagy már örökbe fogadta

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésEgy nagyon is „hagyományos” orvoslást folytató nőgyógyász-onkológustól hallottam nemrég: „a fogantatásban még mindig van valami misztikus, valami anyagi eszközökkel, műszerekkel és kutatással meg nem fogható. Amikor valakinek évekig sikertelen próbálkozásai vannak, abszolút szervi ok pedig nincs... aztán történik valami, a lelkében, az életében, és valami megváltozik... és akár spontán sikerül az, ami azelőtt beavatkozásokkal, lombikkal, semmilyen módon sem. Valami van még, aminek a működését nem tudjuk mérni.” – Debra Bridwell könyve az ezen a „határmezsgyén” mozgóknak íródott, akik próbálkoznak fizikai és lelki síkon, rendezve testi-lelki állapotokat, kapcsolataikat egymással, Istennel, önmagukkal... és vagy sikerül, vagy nem. A szerző maga sem a levegőbe beszél, az utószóban számol be saját személyes útjáról, hat év után megszülető fiáról, majd az egymás után bekövetkező öt vetélésről. A sors különös kanyarja folytán két hónappal azután, hogy egy kislányt fogadtak örökbe, megszületik második, vér szerinti fia. Már ebből is kiderülhet: nem csak a foganásért folytatott küzdelem, de az örökbefogadás is része a szerző szerint a történetnek, aki egyébként nem titkoltan keresztényként közelít a témához. Mivel a szerző a bibliai alapelvekhez ragaszkodik, nincs könnyű dolga a mesterséges megtermékenyítés egyes aspektusainak etikai vonzataival sem, mint például mit is tegyen valaki, amikor a biztonságosabb terhesség érdekében csökkentenék a megfogant embriók számát a méhben, ha többes terhesség jönne létre, vagy mi legyen a lefagyasztott embriókkal.

Számos pár szólal meg a nagyjából 280 oldalas könyvben, akik különféle élethelyzetekben és stádiumokban vannak, milyen hatással van a gyermektelenség vagy a „babahajsza” az életükre vagy párkapcsolatukra. Emellett a könyv részletesen felsorolja az ajánlott, választható diagnosztikai eljárásokat, vizsgálatokat, majd a mesterséges megtermékenyítés, vagy valamilyen szinten asszisztált megtermékenyülés eljárásait is, azok lehetséges következményeivel, mellékhatásaival, jellegzetességeivel együtt.  

Harmat Kiadó
3200 Ft

Fekete-Sipos Márti: Igazibb az igazinál 

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésAz interjúkötet örökbefogadó szülőket szólaltat meg. 13 interjú, köztük Tóth Krisztina költő és Perecz László története Lilivel (az ő történetük itt is olvasható), az öt lombik után inkubátorba tett babát befogadó páré, vagy azoké, akik egy autóbalesetben elveszített gyerek után döntöttek az örökbefogadás mellett. A legtöbben kemény „kiképzés” után csiszolódtak össze az általában elhanyagolt, traumákon átesett, esetleg intézeti léthez szokott gyerekükkel, akik közül többeket fejlesztésre, orvoshoz, gyógytornára, pszichológushoz is kell hordani évekig, hogy behozzák a behozhatatlant, az első évek, hónapok elmaradásait.

Van a történetek közt nyílt örökbefogadás, ahol örökbe adó és örökbefogadó ismeri egymást, van, ahol nem ismerik a vér szerinti szülőket, van aki egész piciként, születése után került „igazibbnál igazi” szüleihez, másokat csak hat-négyévesen találtak meg, de akkor már testvéreivel együtt kerülhetett családba, ahol azzal együtt már az első találkozás előtt elfogadták őket, hogy cigánygyerekek, hogy esetleg (komoly) gondok lehetnek velük, vagy a vér szerinti szülő alkoholista, prostituált, vagy gondozatlan terhességből szül, és alig tudni róla valamit. Tizenhárom kemény történet, de mindegyik végén ott áll: ők a mi gyerekeink, feltételek és kétségek nélkül.  

Harmat kiadó
2900 Ft

Önmagunk körül pörögve - gyerekkel vagy anélkül

Gilles Diederichs: Stresszoldás egész évben
(52 hét lazító gyakorlatokkal és lelki tanácsokkal)

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésMa divattá vált terápiás hatású, meditatív „felnőtt színezőket” árulni (némelyik csodaszép, a sorba beállt például az általam nagyra becsült kőfestőművész Sehnaz Bac is), azonban ez a némileg nagyalakú könyv többet céloz meg: hétről hétre megad egy gyakorlatsort (légző, masszírozó, koncentrációs gyakorlatok, meditációs gyakorlatok, idegesítő ezotéria és mellébeszélés nélkül), egy színező vagy rajzoló feladat kíséretében (szabad vízesés-rajztól tibeti kalligráfiás jelekig), de számos héten akad életviteli gyakorlat vagy megfontolni való tanács, egészséges étel-vagy italrecept, kitölteni való kérdéssor, reggelre, délre vagy estére való gyakorlat, életviteli javaslat. A gyakorlatok egy részét (a gyógyító ételek, italok kíséretében) érdemes mindennapjainkba beépíteni, másoknál pedig figyelni rá, hogy hat ránk. Újrakezdőknek vagy új életkörülmények közé kerülteknek, betegségből lábadozóknak különösen érdemes lenne végigkövetni az 52 hetes programot (az újévi fogadalmakkal ellentétben végigcsinálni), azoknak jelenthet különös kihívást, akik jellegzetesen nem töltenek napi, heti 2-3 percet sem befelé fordulva, vagy „önkarbantartással”, hiába volna esetleg szükségük rá – ha van rá igény, beszámolok róla, nekem sikerült-e végigcsinálnom újévtől. Mutathatjuk kamaszoknak is akár.  

(Mérték Kiadó
3399 Ft, vigyázat, tartok tőle a neten keringő „elektronikus változat” picit se jogtiszta, és színezni se lehet benne igazán)

Kevin Leman: Péntekre új én
(hogyan változtasson az életén 5 nap alatt)

Vakmacska karácsony könyvajánló gyereknevelésViszonylag könnyű eldönteni, nekünk szól-e a „péntekre új...” sorozat eme darabja, hiszen részletes leírás van az elején „Ez a könyv Önért kiált?” kezdettel. Ha Te... túlterhelt vagy /nem tudsz nemet mondani / bizonytalan az önértékelésed, és észrevétlen maradnak a tetteid/ nehezen szerzel barátokat /nehezen engeded el a múltat és úgy érzed, évek óta egy helyben jársz... míg mások ...rád hagyják a feladataikat, a testvéred úgy tűnik, jobban boldogul, félresikerülnek az emberi kapcsolataid másokkal, sőt, sokan kifejezetten rosszul bánnak veled, de legalábbis nem tisztelnek... nagyjából az ilyen embereknek szánták a könyvet.

A könyv valóban öt napba sűríti a javasolt programot: az első nap saját személyiségünk feltérképezésével, a második a családi „rangsorban” elfoglalt szerepét, a harmadik a jellegzetes önbecsapásokról, a negyedik a szeretetről-szeretetnyelvekről, míg az ötödik... nos, az ötödik próbál magunkból ön-terapeutát faragni, azzal a szlogennel „Két választásunk van, vagy arra építünk, akik valójában vagyunk, vagy valaki másnak tettetjük magunkat” .

Bár nekem kissé túltipizáltnak tűnt, mikor a könyv szinte bármit le tudott vezetni abból, hányadiknak születtünk testvéreink közé (vagy egykeként nőttünk-e fel), de megfontolandó, amit magunkról és a világban alakított szerepeinkről ír. Ha valaki kedveli a jól meghatározott, algoritmus-szerű önterápiát, íme, egy lehetőség – főleg ha a könyv elején szereplő felsorolásokból úgy érezzük, a többség illik ránk.

Harmat Kiadó
2900 Ft

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?