Úgy tűnik, visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, sőt, hétvégére még havazást is mondanak (remélem nem így lesz), ezért eljött az ideje, hogy ősziesebb, tartalmasabb ételeket főzzünk, illetve az ilyenkor kapható szezonális zöldségeket-gyümölcsöket használjuk.

Nálam ilyenkor gyakori a krémleves, vagy valamilyen tartalmas leves az asztalon, ami után elég valamilyen meleg tészta vagy sütemény második fogásként, de a férjem inkább a húsos fogásokat részesíti előnyben.

Ebbe a válogatásba igyekeztem olyan recepteket válogatni, amik ősszel kapható alapanyagokkal készülnek, mint amilyen például a szilva, az alma és a birs. Ezeket nem csak desszertekhez, hanem húsos főételekhez is használhatjuk, így kevésbé megszokott ízeket varázsolhatunk.

Remélem, mindenki talál olyan receptet, ami megfelel az ízlésének.

Zöldséges vöröslencse krémleves

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse
egy fej hagyma
egy szál fehérrépa
5 dkg zeller
4-5 sárgarépa
egy közepes krumpli
egy teáskanál római kömény
egy teáskanál őrölt koriander
két gerezd fokhagyma

1 dl natúr joghurt
olívaolaj

Kevés olívaolajon megpárolom a felaprított hagymát, majd rádobom a nagyobb darabokra vágott répaféléket, zellert és krumplit. Ízesítem a római köménnyel, korianderrel, beledobom a fokhagymát is és két-három perc alatt kevergetve pirítom. Ekkor felöntöm másfél-két liter vízzel, beleszórom a megmosott lencsét, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor botmixerrel vagy turmixgépben – én ez utóbbit választottam – pépesítem. Sűrítés nem szükséges, a zöldségek miatt mindenféle plusz zsiradék és liszt nélkül is elég tartalmas és sűrű lesz a leves. A levesbe belekeverem a joghurtot, visszateszem a tűzre és pár perc alatt készre forralom. Langyos laposkenyérrel vagy más péksüteménnyel és esetleg joghurttal tálalom.

Sajtos brokkolikrémleves

Hozzávalók:

70 deka friss brokkoli
1.2 liter húsleves
3 gerezd fokhagyma
5 deka reszelt edami sajt
8 deka reszelt parmezán
fél deci sör (elmaradhat)
só, szerecsendió, tarkabors frissen őrölve
a tálaláshoz pár csepp tejszín és parmezán

A levest felforralom, beledobom a megtisztított, egészben hagyott fokhagymát és a rózsáira szedett brokkolit puhára főzöm benne. Leveszem a tűzről és botmixerrel egyneművé mixelem. Beleteszem a sajtokat, sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval, majd visszateszem a lángra, beleöntöm a sört és még egyszer felforralom, hogy a sajt elolvadhasson. Tálalásnál tejszínnel csepegtetem meg a tetejét és reszelt parmezánnal megszórom. Általában vajas pirítóssal szoktuk enni.

Birsalmás csirke wokban

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
4-5 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbér
egy piros chili
2-3 dió méretű vöröshagyma
2 kisebb birsalma megtisztítva
szójaszósz
egy evőkanál édes chiliszósz
olaj
mokkáskanálnyi fahéj, só

A csirkemellet felcsíkozom, és az étel készítése előtt kb. egy órával bepácolom. A páchoz a fokhagymát felaprítom, a csirkével összeforgatom, és meglocsolom a húst 4-5 evőkanál szójaszósszal. Szobahőmérsékleten hagyom állni, maximum egy órát.
Amíg a hús pácolódik, a megtisztított, nagyobb darabokra vágott birset megfőzöm úgy, hogy puha legyen, de azért maradjon tartása.
A pácolás után a wokban olajat forrósítok, beledobom a felaprított gyömbért és chilit, és egy percig kevergetve sütöm. Utána rádobom a csirkemellet a páccal együtt, és készre sütöm a húst, ez kb. 3-4 perc. A húst kiszedem, és melegen tartom. A wokba ismét nagyon kevés olajat öntök, ha már forró, rádobom a negyedekbe vágott hagymát, a birset, és roppanós-puhára sütöm. Ha kész vagyok, visszateszem a húst a wokba, fahéjjal, sóval ízesítem az ételt, ha száraznak találom, öntök még rá szójaszószt, és ekkor adom hozzá a chiliszószt is. Pár perc alatt összeforrósítom, majd párolt rizzsel tálalom.

Almával sült csirke

Hozzávalók:

2 csirkemell
2 alma
10 dkg húsos füstölt szalonna
8 szelet sajt
olaj
8 dkg vaj,
só, bors, rozmaring
2 dl tejszín
2 dl száraz pezsgő vagy fehérbor (vízzel helyettesíthető)
csipet cukor
fahéj

A csirkemelleket megfelezem, a feleket lapjában két szeletre vágom, így 8 húsdarabot kapok. Ezeket megsózom, borsozom és az olaj és 4 dkg vaj keverékén, amelybe pár levél rozmaringot dobtam, elősütöm. A megmaradt zsiradékhoz adom a maradék vajat, a pezsőt és a tejszínt, pár perc alatt picit besűrítem, ízesítem csipetnyi cukorral és fahéjjal. A hússzeleteket egy tepsi aljára rakosgatom, a pezsgős mártást rájuk öntöm.
Minden szeletre teszek egy szelet almát, egy szelet sajtot és egy kis szelet szalonnát.
A sütőt 200 fokra előmelegítem és a megrakott csirkemellet addig sütöm, amíg a szalonna ropogós lesz és a sajt is megolvad. Rizzsel tálalom, melyet a tejszínes szafttal meglocsoltunk.

Tarte Tatin (Borított almatorta)

Hozzávalók:

7 darab egyforma méretű alma
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
egy rúd fahéj
három szem kardamom
leveles tészta

Elöljáróban a leveles tésztáról annyit, hogy én frissen feltekert, 270 grammos tésztát használtam, de fél csomag 50 dekásból is biztosan kivitelezhető a dolog.

Az almát megpucolom, kimagozom – legegyszerűbb még egyben, almakiszúróval kivenni a magházat – és félbevágom. A cukrot, fahéjat, kardamomot egy sütőbe tehető serpenyőbe, vagy alacsony falú, teflonos lábosba teszem és elkezdem magasabb lángon hevíteni, amíg buborékokat nem vet. Ekkor hozzáadom a vajat, rázogatom a serpenyőt, amíg egy világosbarnás szószt nem kapok.

Beleteszem az almákat vágott felükkel lefelé, és 10-12 percig főzöm a szószban, közben egyszer megfordítom, hogy a másik felük is karamellizálódhasson. Ha kellően puha az alma, minden darabot a vágott felével felfelé fordítok és egy öt percre félreteszem hűlni. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztából akkora kört vágok ki, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az edényem, ráborítom a karamelles gyümölcsre és a széleknél kicsit alá is tűröm.

20-25 percig sütöm, utána kiveszem, tíz percig hagyom hűlni, majd egy jól irányzott mozdulattal nagy tortatálra borítom. Langyosan ettük, csak magában, de egy kis vaníliafagyi, vagy tejszínhab jól jöhet mellé. Minden keményebb húsú, kevésbé leveses gyümölcsből, (pl körte, szilva, barack) finom.

Szilvás túrós süti

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
kevés jeges víz (ha a tészta nem áll össze)

A töltelékhez:

50 dkg túró
egy tojás
egy nagy evőkanál tejföl
2-3 evőkanál cukor
fél citrom leve és reszelt héja
2-3 evőkanál zabpehely
csipet fahéj
kb. 40 dkg szilva

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom (ez akkor a legegyszerűbb, ha a hideg vajat belereszelem a lisztbe) és folpackba csomagolva kb. egy órára a hűtőbe teszem pihenni.

Egy óra múlva a tészta kétharmadát kinyújtom és kibélelek vele egy kb. 25 centi átmérőjű piteformát.Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.

A töltelékhez a túrót villával áttöröm, hozzákeverem a tojást, a cukrot, a citromhéjat, és –levet, meg a fahéjat.

A tésztát megszórom a zabpehellyel, ráterítem a túrótölteléket. A tetejét kirakom magozott, felezett szilvával, végül a maradék tésztát a reszelő legnagyobb lyukú oldalán a süteményre reszelem. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?