Egy új Cochrane felülvizsgálat egyértelműen megválaszolja azt a kérdést, amiben a szülészorvosok, szülésznők és aneszteziológiusok évtizedek óta nem tudtak egyetérteni: a szülés melyik szakaszában optimális beadni az epidurális érzéstelenítést? A válasz pedig az, hogy akkor kell beadni, „amikor a szülő nő azt először kéri”. Igen, jól olvastátok, a szülés hosszát, és az esetleges komplikációk megjelenését egyáltalán nem befolyásolja, hogy a legelső tágulási fájáskor, vagy csak a kitolási szakasz előtt kevéssel érzéstelenítik a kismamát.

A Cochrane Reviews (felülvizsgálatok) a világ egyik legnagyobb becsben álló orvostudományi adatbázisa. Összegzi és értelmezi a világ minden tájékán folyó orvosi tanulmányokat. Azaz összegzi mindazt, amit a „brit tudósok”, az amerikaiak, a németek, a japánok, a magyarok, és az összes többi szakember publikál egy bizonyos témakörben.

Az idén októberben kiadott összegzés az epidurális érzéstelenítésről kilenc olyan nemzetközi tanulmány eredményét vette számba, amelyek az epidurális érzéstelenítés szülésre való hatását vizsgálták. Összesen majdnem 16 ezer kismama szülését analizálták. Minden nő, aki részt vett a megfigyelésben, az első gyermekét szülte, és mindegyikük epidurális érzéstelenítést kapott. A nők vagy a „korai” csoportba lettek beosztva, ahol azelőtt kapták meg az epidurált, hogy 4 cm-re tágult a méhszájuk, vagy a „kései” csoportba, ahol 4-5 cm-es tágulás után kapták meg. A két csoport között semmilyen statisztikai különbség nem volt a kitolási szakasz hosszát tekintve, vagy a császármetszéssel, vagy egyéb beavatkozással (fogó, vákuum) végződő szülések arányában.

Epidurális érzéstelenítés

Az epidurális anesztézia a regionális érzéstelenítési eljárások közé tartozik. Alkalmazásakor a gerincvelőből kilépő érző-, mozgató- és vegetatív ideggyökök működését a gerincvelőt és a gerincfolyadékot burkoló kemény agyburok és a gerinccsatorna fala közötti, ún. epidurális térbe bejuttatott helyi érzéstelenítővel átmenetileg felfüggesztik, így az érintett ideggyökök beidegzési területén érzéstelenség áll elő.

Az epidurális anesztézia hatása az alkalmazott érzéstelenítő fajtájától függően 15-45 perc alatt áll be, és 2-4 óra hosszat tart. Az epidurális anesztézia szövődményei ritkák.

(Forrás: Wikipedia)

Az epidurális érzéstelenítés, amit a gerinchártya mellé injekcióznak be, alig pár évtizede áll a szülő nők rendelkezésére, ami az emberiség (és a fájdalmas szülések) történelmében csak egy szempillantás. De amióta használják, azóta áll a vita az egészségügyis szakemberek között az ügyben, hogy mikor optimális beadni: a szülésnek melyik szakaszában befolyásolja annak természetes lefolyását a legkevésbé. Még ennek a fájdalomcsillapítási módszernek a megjelenésekor, az őskorában alakult ki az a nézet, hogy érdemes várni a 4-5 centiméteres tágulásig, és a megalapozott, szabályos, párpercenkénti fájásokig, mert különben megnő a komplikációk és a császármetszés esélye.

A világ nagyon sok kórházában a mai napig ennek megfelelően teszik csak lehetővé a szülő nők számára, hogy fájdalmaikat csillapíttathassák. Többmillió szülő nő könyörgött már órákon át fájdalomcsillapításért, és hallotta azt válaszként, hogy „még túl korai”, majd hirtelenjében azt, hogy „most meg már túl késő”. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége (ACOG) is ezen a várakozásra felszólító állásponton volt, évtizedekig. Ezalatt az idő alatt az epidurális érzéstelenítések is hatalmas fejlődésen mentek át. Míg 20-30 éve teljesen elzsibbasztották a nőket, úgy, hogy deréktól lefele meg voltak bénulva, mintha operációra lennének készen, manapság már sokkal alacsonyabb, szabályozhatóbb dózisokat használnak. A nők gyakran nemcsak, hogy nincsenek megfosztva attól, hogy a szülés alatt testhelyzetet változtassanak, esetleg sétáljanak, de még a kitolásban is hatékonyabban tudnak nyomni, mintha semmit nem kapnának.  Nyolc évvel ezelőtt, 2006-ban hátrált meg az ACOG, és mondták ki hivatalosan először, hogy valószínűleg nincsen sok alapja annak a szabálynak, hogy várni kell a 4-5 cm-es tágulásig.

Amit a Cochrane publikáció nem állít, az az, hogy az epidurálnak magának nincsen hatása a szülés hosszára. Nem hasonlítja össze az epidurálist nem kérő, és az epidurálist kérő nők szüléseinek hosszát. Általánosságban elfogadott tény, hogy az epidurális érzéstelenítés meghosszabbíthatja a szülést. Hogy pontosan mennyivel, az esetenként változik. A szerzők szerint az sem kizárható, hogy az idejekorán beadott epidurális lerövidíti a tágulási szakaszt, és egyben az egész szülést, mert ebben a kérdésben a kutatások nem hoztak egybehangzó eredményt.

A szülés hossza egyébként is csak egy megfontolandó kérdés a sokoldalú képben. Egy ugyancsak idei kutatási eredmény, ami az „Altatás és Érzéstelenítés” tudományos lapban jelent meg nyáron, szoros összefüggést talált az epidurális érzéstelenítés és a szülés utáni depresszió lecsökkent esélye között. Úgy tűnik, hogy bár a nők a gyermek világrajötte után elfeledni látszanak az átélt fájdalmat, a testük igencsak emlékszik arra.

A Cochrane felülvizsgálat publikálása után megkérdezett egyik szakember, Dr. J. Christopher Glantz, az amerikai University of Rochester szülész-nőgyógyász professzora szerint az eredmény

„egyáltalán nem arról szól, hogy nők kérjék, vagy ne kérjék az epidurális érzéstelenítést. Nem minden nőnek van rá szüksége, mi több, nem minden nő akarja azt.  De azokat a nőket, akik kérik, nem lenne szabad megvárakoztatni”

, hiszen a szülés kimenetelére és eredményére a várakozás semmilyen jó hatással nincsen. 

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?