A családtervezési politika megsértése miatt, a második gyermek vállalásáért 1,3 millió jüan (50,6 millió forint) büntetésre köteleztek egy tehetős vállalkozó párt a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban - számolt be helyi forrásra hivatkozva a South China Morning Post című hongkongi lap.

A Zsujan (Ruian) városhoz tartozó településen élő házaspárnak 1995-ben született a kisfia, s idén februárban a kislányuk. A kínai törvények szerint azonban a második gyermeket csak kis létszámú nemzetiséghez tartozók, vagy olyan szülők vállalhatnak, akik mindketten egykék. A többieknek büntetést kell fizetniük. Állami alkalmazottak esetében külön fegyelmi büntetés, és elbocsátás is lehet a törvényszegés következménye.

A rekordösszegű bírsággal zárult nyomozást a helyi népességi és családtervezési hatóság a járási ipari és kereskedelmi felügyelettel együtt folytatta és megállapította, hogy a házaspár több vállalkozásban érdekelt, tulajdonos, vagy részvényes, és jelentős vagyonnal rendelkezik. Ezért döntöttek az 1,3 milliós összeg mellett - derült ki a beszámolóból, amely szerint a házaspárt megdöbbentette ugyan a határozat, de kifizették a pénzt.

A gyermekvállalást korlátozó 1979-es állami rendelkezés szerint a büntetés mértékét az adott városra jellemző adózott átlagjövedelem alapján állapítják meg. Lehet annak 3-10-szerese. Vidéken a településen élők - a törvényszegést megelőző évi - nettó átlagjövedelmét veszik alapul. A megyei jogú zsujani hatóságok ugyanakkor a tartományi szabályozásra hivatkoztak, amely lehetővé teszi, hogy az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében a büntetés mértéke elérje a helyi átlag feletti összeg négy-ötszörösét.

Azzal, hogy a büntetés mértékének felső határát megnövelték, nyilvánvalóan annak a tendenciának igyekeztek a hatóságok gátat szabni, hogy a második, harmadik gyermeket vállalók a sokak számára egyre megfizethetőbb bírság kifizetésével egyszerűen "megvegyék a jogot" az újabb gyerekre. Ám az országos példák alapján úgy tűnik: a fenyegetettség nem elég elrettentő.

A térségi közigazgatási központot, Vencsou (Wenzhou) várost a kínai vállalkozók paradicsomaként emlegetik, ahol kisebb-nagyobb üzemek, gyárak tömege található. A helyi kormányzat eddig már tíz családot büntetett 1 millió jüan (38,6 millió forint), vagy a feletti bírságra, mert megsértették a családtervezési törvényt. A város az évi több ezer bírságból százmilliós nagyságrendben gyarapítja költségvetését.

MTI