Afganisztán borzasztó hely családalapítás szempontjából, de Nigéria sem sokkal jobb. A Save the Children szervezet szerint Norvégia és Ausztrália a legideálisabb hely gyermeknevelésre, derül ki az általuk kiadott listából, amely a világ tíz legjobb és tíz legrosszabb helyét tartalmazza az anyák és gyerekeik szempontjából.

100209-A-4544P-004photo © 2010 ISAF Headquarters Public Affairs Office | more info (via: Wylio)

 

A Save the Children szerint a legjobb, ha a gyerekeinket Izlandon neveljük fel. A szervezet éves „anyai indexe” az országokat a benne élő nők és gyerekek egészségi, végzettségi szintje és gazdasági státusza alapján sorolja be. Az éves jelentésből kiderül, hogy Afganisztánban a legrosszabb az anyák és gyerekek helyzete.

A jelentés leírja, hogy „az anyák és gyerekek egészségügyi ellátásához való hozzáférése között akkor látható valóban a szakadék, amikor Norvégiát hasonlítjuk össze Afganisztánnal.” Norvégiában gyakorlatilag minden egyes szülésnél képzett egészségügyi személyzet van jelen, míg Afganisztánban ez csak a szülések 14 százalékára érvényes. Egy átlagos norvég nő 18 évig vesz részt az oktatásban, és 83 évet él, 82 százalékuk pedig valamilyen modern fogamzásgátlást használ, és csak minden 175. veszíti el a gyerekét annak 5. születésnapja előtt.

„A másik oldalon, Afganisztánban egy átlagos nő kevesebb mint öt évig tanul, és nem éri meg a 45 évet”, olvasható a jelentésben. „A nők kevesebb mint 16 százaléka használ modern fogamzásgátlási eszközöket, és minden ötödik gyerek meghal még ötéves kora előtt. Ilyen arányú halálozással minden afganisztáni anya elveszíthet egy gyereket.” Afganisztánban és a másik 10 legrosszabb helyezésű országban minden 30. nő meghal gyermekágyban.

De vajon mit keres az Egyesült Államok, „a szabad világ” Szlovákia mögött kullogva? A Save the Children szerint ez azért van, mivel egy egyesült államokbeli nő esélye arra, hogy gyermekágyban hal meg, hétszerese egy olasz vagy egy ír anyáénak, és az anyai halálozás kockázata tizenötszöröse egy Görögországban élő nőéhez képest

Az Egyesült Államokban élő öt éven aluli gyerekek halálozási aránya szerint 8 haláleset jut ezer szülésre. Ez megfelel a lettországi adagoknak. Negyven ország magasabb túlélési aránnyal rendelkezik, mint az Egyesült Államok. Egy amerikai gyerek esetében annak valószínűsége, hogy az ötödik születésnapja előtt meghal, kétszerese a finn, görög, izlandi, japán, luxembourgi, norvég, szlovén, szingapúri vagy svéd gyerekekének. Az egyesült államokbeli gyerekek csak 58 százaléka jár óvodába, az ország a fejlett világban ezzel az eredménnyel az ötödik legalacsonyabb helyre került.

10 legjobb ország
1. Norvégia
2. Ausztrália
3. Izland
4. Svédország
5. Dánia
6. Új-Zéland
7. Finnország
8. Belgium
9. Hollandia
10. Franciaország

10 legrosszabb ország
1. Közép-afrikai Köztársaság
2. Szudán
3. Mali
4. Eritrea
5. Kongói Demokratikus Köztársaság
6. Csád
7. Jemen
8. Bissau-Guinea
9. Nigéria
10. Afganisztán

BaudolinA