Anya, tényleg simogathatunk oroszlánt? – tették fel a kérdést a lányaim, amikor meséltem nekik az abonyi állatparkról, és megbeszéltük, hogy a hétvégén meglátogatjuk a helyet, melynek érdekessége, hogy fenntartásához semmiféle támogatást nem kap, a belépőjegyek áraiból és az örökbefogadáskor befolyt összegből finanszírozza a működést.

Már reggel látszott, hogy nem lesz sima ügy az út, hosszú ideig tököltünk azon, hogy a 4-es úton menjünk-e, ami rövidebb ugyan, de lassabb, vagy menjünk el Újhartyánig az M5-ösön, ami kerülő, de sokkal gyorsabb. Elméletileg. Balesetet ugyanis nem kalkuláltunk bele. Másfél órán át araszoltunk, mialatt csupán néhány kilométert sikerült megtenni – ezalatt többször éreztem ellenállhatatlan késztetést arra, hogy kiszálljak az autóból és üvöltsek, mint egy oroszlán. Türelmetlenségem oka az is volt, hogy a honlap információi szerint a kisoroszlán simogatására 11 és dél között van lehetőség, az időnk pedig egyre fogyott.

Pontosan délre értünk oda, az orrunk előtt vitték be a jószágot a helyére, a következő simogatás pedig 16 órakor volt várható, amit nem tudtunk megvárni. Jó fejek voltak a gondozók, megsúgták, hogy fél 2 tájékán is kihozzák az öt és fél hónapos oroszlánt, és ha nincs túl meleg és az állat hajlandó az alacsony kerítéshez odamenni, akkor lehetőség lesz a simogatásra.

Úgy döntöttünk, megvárjuk az időpontot, és körbementünk a parkon. Rögtön a kisoroszlán lakhelye mellett élnek a nagy oroszlánok, ottjártunkkor a hím épp a hátán feküdt, mint a büdösbogár, a nőstény pedig mélán nézett ki félárbocra húzott szemhéjai alól. Mellettük laknak a tigrisek, akik hasonlóan viselkednek, szinte mozdulatlanul heverésznek a faépítményükön, mintha porcelánból lennének. Nem úgy az ormányos medve, akit kihozott a gondozó egy kis simogatásra. A szőrös állat kinyújtott kezemet mászófának nézhette, mert átgyalogolt rajta és a nyakamra telepedett a gyerekek legnagyobb örömére.

Kimaradhatatlan program volt a kecskeetetés (az odaúton megtudtam a lányaimtól, hogy minden állatkertben lehet kecskét etetni), de a zebrának is jutott a tápból, simogattunk Bambit, tengerimalacot, megcsodáltuk a hatalmas szürkemarhacsaládot, megnéztük, hogyan alszik a ravasz róka, majd visszamentünk a kisoroszlánhoz, aki bátortalanul jött ki a placcra, de pillanatok alatt kedvet kapott egy kis játékhoz a gondozójával. A gondozó egészen a kerítésig csalogatta Zurit, ahol sok simogatásra váró kéz hadonászott, és szinte mindenkinek sikerült megérintenie a később fenevaddá növő kölyköt.

A park az év minden napján nyitva tart reggel 8 és este 6 óra között.

Belépőjegyek:

felnőtt: 1000 Ft
gyerek, diák, nyugdíjas: 800 Ft
családi (2 gyermek, 2 felnőtt): 3000 Ft

Tünde