Magyarországnak új alkotmánya lesz. A kormánypártok szándéka szerint a gyermekek és a gyermeket nevelő családok jogait megerősíti az új alaptörvény. Szerintetek min változtat majd? A Fidesz és a KDNP tegnap nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetének nőkről, gyermekekről, és családokról szóló részeit gyűjtöttem össze, és rendszereztem a főbb témák köré, hogy mi is megvitathassuk. Az addig várhatóan lezajló viták és módosítások után (az ellenzéki pártok eddigi nyilatkozataik szerint nem készítenek saját javaslatokat) a végleges szöveget április 18-án fogadja el az Országgyűlés. Ha érdekel benneteket, addigra készíthetünk egy posztot arról, mit gondolnak az új alkotmányról a nőszervezetek, szülői és gyermek érdekképviselettel foglalkozók, szakértők.

Jó böngészést kívánok, remélem, eligazodtok rajta!

Magyarázat a kiemelésekhez:

-       a NAGYBETŰS alcímek az én kreálmányaim a szöveg áttekinthetősége érdekében

-        a dőlt betűs szövegek a preambulum részei,

-       az aláhúzott részek pedig a hatályos szövegben is szerepelnek, vagy legalábbis a tartalmat tekintve változatlanul

-       a vastag betűs kiemelések a  jelentős, lényegi változásokat jelölik

Egy cikk bekezdései több témát is érinthetnek, ezeket több alcím alatt is megtalálhatjátok.

ÉLETHEZ VALÓ JOG, EMBERI MÉLTÓSÁG

II. Cikk

Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

(VÁLTOZOTT A hatályos szöveg: 54. § (1) A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani.)

III. Cikk

(1) Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani. Tilos az emberkereskedelem.

(2) Tilos emberen szabad és tájékoztatáson alapuló hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletet végezni.

(3) Tilos az emberi fajnemesítést célzó gyakorlat, az emberi test és testrészek haszonszerzési célú felhasználása, valamint az emberi egyedmásolás.

(ÚJ )

JOGEGYENLŐSÉG, ESÉLYEGYENLŐSÉG

XIV. Cikk

(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.

(3) A nők és a férfiak egyenjogúak.

(4)Magyarország a jogegyenlőség megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.

HÁZASSÁG, CSALÁD

Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.

K. Cikk

(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.

(2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

(ÚJ)

(3) A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza.

(VÁLTOZOTT A hatályos szöveg: 15. § A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.)

XXVIII. Cikk

(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelők esetében a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

(ÚJ)

GYERMEKEK JOGAI, VÉDELME, OKTATÁS

X. Cikk

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

(VÁLTOZOTT: A hatályos szöveg: 70/F. §(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.)

XV. Cikk

(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

(2) A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a gyermeküknek adandó nevelést megválasszák.

(3) A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. E kötelezettség magában foglalja gyermekük taníttatását.

MUNKAVÉGZÉS: GYERMEKEK, FIATALOK, SZÜLŐK VÉDELME

XVII. Cikk

(1) Gyermekek foglalkoztatása – testi, szellemi és erkölcsi fejlődésüket nem veszélyeztető, törvényben meghatározott esetek kivételével – tilos.

(ÚJ)

(2) Magyarország külön intézkedésekkel biztosítja a fiatalok és a szülők munkahelyi védelmét.

(VÁLTOZOTT A hatályos szöveg: 66. § (3) A munka végzése során a nők és a fiatalok

védelmét külön szabályok is biztosítják.)

SZOCIÁLIS BIZTONSÁG

XV. Cikk

(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

(ÚJ)

(5)Magyarország külön intézkedésekkel védi a nőket, az időseket és a fogyatékossággal élőket.

XVII. Cikk

(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával, és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

(ÚJ)

XVIII. Cikk

(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár a törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetén a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÖRÖKSÉGE

Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

Alaptörvényünk jogrendünk alapja; szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között;  élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.

O. Cikk

(1) Magyarország védi és fenntartja az egészséges környezetet.

(2) A természeti erőforrások, különösen a termőföld és az ivóvízkészlet, valamint a biológiai sokféleség és a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

(RÉSZLETESEBB)

A nemzeti vagyon

39. Cikk

(1) A magyar állam és az önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövendő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele. A nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit sarkalatos törvény határozza meg.

(ÚJ)

+1 SZAVAZAT A KISKORÚ GYERMEKET NEVELŐ CSALÁDOKNAK

XXI. Cikk

(2) A jövő nemzedékek érdekében nem tekinthető az egyenlő választójog sérelmének, ha sarkalatos törvény azokban a családokban, ahol van kiskorú gyermek, az anyának – illetőleg helyette törvényben meghatározott esetben más személynek - további egy szavazati jogot biztosít.

(ÚJ)

Források:

A Fidesz alkotmánytervezete: http://static.fidesz.hu/download/219/Alk_terv_2011_9219.pdf

A Magyar Köztársaság Alkotmánya:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=94900020.TV

Citabella