Állítólag csökkenti a szülés közbeni kockázatokat egy újfajta gél. A zselé erősen tapad a szövetekhez, melyek síkossá válva elcsúsznak egymáson. A síkosító a súrlódás enyhítésével csökkenti a szülési fájdalmat, ezáltal megrövidíti a szülési időt.

Budapesten két éve alkalmazták először ezt a segédanyagot, és az ezt tesztelő szülész-nőgyógyász főorvos azt állítja, azóta csökkent a komoly hüvelyi sérülések száma, kevesebb gátmetszésre volt szükség praxisában. Adatai szerint az először szülő nőknél átlagosan 26 perccel rövidült a kitolási időszak és a szülés teljes időtartama átlagosan 30 százalékkal (106 perccel) csökkent.

A gél első tubusát már a fájások elindulásakor be lehet juttatni a szülőcsatornába, a másodikat a kitolási szakaszban alkalmazzák.

Mellékhatásról nem tudni, az anyag szembe, szájba kerülve sem okoz problémát. Mivel vízbázisú, így egyszerűen lemosható, eltávolítható. A csomagban – aminek borsos ára kis kerekítéssel harmincezer forintot kóstál (bár az egészségpénztári számlára is megvásárolható) – egyszer használatos, steril applikátor és fecskendő is található. A síkosító gél alternatív szülési módok esetén – mint például vízben szülés – is felhasználható.

Ti találkoztatok már ilyen termékkel? Vannak tapasztalataitok hasonlóról?

Forrás: Medical Tribune

Center