A kórház neve: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézet. 

A szülés időpontja (év, hónap): 2018. május.

A kórház állapota: folyamatos felújítás/ korszerűsítés. A kórház állapotának javulása sajnos nagyon sokszor nincs egyenes arányban a személyzet pozitív hozzáállásával.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Az osztályos vécé/fürdő állapota elfogadható. A vendégek részére fenntartott katasztrofális. Takarítás rendszeres. Nincs vécépapír, szappan, kéztörlő. Ezt TERMÉSZETESEN(???) vinni kell.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A szülőszoba kb. négy éve lett teljesen felújítva. Labda van, használni is lehet, kád is van, azt nem lehet használni. De azt négy éve folyamatosan nem lehet használni. Négy különálló szülőszoba van, és egy hatágyas vajúdó.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Nekem nem volt szerencsém. Az orvos, szülésznő hozzáállása nem ehhez a szakmához való. A csecsemős nővérkétől a vajúdás ideje alatt, és szülés után is sok támogatást kaptam.

Szülésvezetés: Indított szülésem volt. Az egész szülés/szülesztés túl van medikalizálva. Többedik baba volt, és ez a szülés egy tragédia volt. A burokrepesztés nem sikerült, a folyamat utána elég jól, és gyorsan haladt, ennek ellenére telepumpáltak oxitocinnal, ami brutál fájásokat eredményezett. A gátmetszés rutin eljárásnak számít, nálam gátvédelem volt, bár a gátmetszésnek jobban örültem volna, mert több helyen repedtem, és sokkal lassabban gyógyult, mint a korábbi gátmetszések.

Császármetszés (bent lehet-e apuka) Azt hiszem, bent lehet az apuka, de ebben nem vagyok biztos.

Látogatási rend: A babákat csak a folyosó végi üvegajtón keresztül nézhetik meg, apuka csak a VIP kórterembe mehet be, steril ruhában, kizárólag délután 15 és 20 óra között. A kórtermet nem hagyhatja el, csak ha távozik.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Popsitörlő kell, pelenkát adnak,  bár napi 2 db pelenkát adnak, ami szerintem nagyon kevés, szóval szerintem nem árt, ha mindenki visz magával pelenkát is. Ruha a hazamenetelhez kell.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Két ágyra jut egy zuhanyzó/vécé.

Ha 2017-ben vagy 2018-ban hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Van-e VIP szoba? Igen.

Koszt mennyisége, minősége: Talán ez az egy, amire nem lehet panasz. Négy nap alatt nem volt se borsó, se bab, se káposzta. A koszt mennyisége és minősége is elfogadható volt. Szülés után annyi ebédet kaptam, hogy meg sem bírtam enni.

Kommunikáció: Szülés előtt és közben gyakorlatilag semmilyen tájékoztatást nem kaptam, ha kérdeztem, néha akkor sem válaszoltak. Többedszer szülőnek illik mindent tudni, magától csinálni. Vajúdás alatt órákig egyedül hagytak, rám sem néztek.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt. Nem igazán, végül is mindent tudok, nem?

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Nekem biztos nem volt szerencsém, nyilván vannak, akiknek jobb a hozzáállásuk a szülő nőkhöz. Nem hisztiztem, nem cirkuszoltam, ennek ellenére felém sem bagóztak. A babák 0-24-ben az anyukával lehetnek, fürdetés nincs. A babákat nem lehet betolni megőrzésre. Oldd meg.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 6
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:7 (tiszta, rendesen takarítják, DE szerintem nem normális hogy egy kórházban nincs szappan, WC papír, tudom, hogy mindenhol ez van)
  • orvosok segítőkészsége: 5
  • szülésznők segítőkészsége: 5 (átlagoltam, biztos vannak normálisak is)
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 6
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 5
  • személyes élmények: 3 közül a legrosszabb szülésélményem volt. Nem habos-babos történetet vártam, nem rózsaszín ködöt, fel voltam készülve a szülés minden vele járójára. Az ellátás minősége, az egészségügyi dolgozók hozzáállása azonban kiábrándító volt. És ezt nem tudja überelni a tiszta WC, és az elfogadható étel.

A veszprémi szülészetről mások is írtak:

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Játékbabán tanítják a fürdetést a veszprémi szülészeten

Veszprémben is a csecsemősökkel van a baj

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>