Iskolakezdéskor sok szülő gondolja úgy, hogy a gyerek tanulását segítheti egy tablettel, melyen akár leckéhez szükséges információkat lehet keresni, akár különböző programokkal lehet gyakorolni például a matematikát, de a közösségi oldalakat is kezelheti (a 12 évesnél idősebb), videókat tud nézni, és persze játszhat is vele a gyerek. Na, de milyen tabletet érdemes venni? Elég a kis kijelzős, vagy a méret a lényeg? Kell hozzá külön billentyűzet, vagy jól használható klaviatúra nélkül is? Három tabletet teszteltünk két iskolás gyerekkel.

Ebben a bejegyzésben nem a tabletek technikai paramétereit vizsgáljuk, hanem (gyerek)felhasználói szemmel néztük meg a különbségeket, és a használhatóságra figyeltünk. Tesztalanyaink egy 8 colos Huawei, egy 10,5-es Samsung és egy levehető billentyűzettel ellátott 10 colos Acer voltak. A lányok kedvence a Samsung Galaxy volt, mely méreteiben, gyorsaságában (és árában is - 159.990 Ft) a dobogón végzett. Azt gondoltam, a legkisebb tablet csak játékra lesz jó, de tévedtem: bár kicsi a kijelző, de a felbontása miatt tűéles, és olvasni, böngészni is kényelmes rajta – az apró gyerekujjak fürgén gépelnek a kis tableten is. A billentyűzetes Acer az operációs rendszer (Windows 10) szokatlansága miatt nem nyerte el maradéktalanul a tetszésüket, én viszont remekül tudtam rajta dolgozni, gépelni, maileket nézni és rápillantani a Bezzeganyára.

Lássuk, mit gondolnak a gyerekek a tabletekről:

Huawei MediaPad T1 8" Wifi 8GB tablet 

„Ezt a tabletet könnyű hurcolni, mert kis mérete miatt kis helyen elfér, egyszerű elővenni. A kezelése is könnyű, a gyerekkezek méretéhez való. Gyorsan betölti a játékokat, az ötéves húgom is pillanatok alatt megtanulta a kezelését, bár ő amúgy is gyorsan hozzászokik az ilyen kütyükhöz.”

Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T805) Wifi + LTE 16GB tablet, White (Android) 

„Szeretem, hogy nagyon gyors, tűéles, könnyű és hatalmas a kijelzője, amin filmeket nézni is jó, és egy csomó játékot le lehet tölteni rá, mert nagy a memóriája. Nagyon tetszik, hogy a fotógalériában lehet szerkeszteni a képeket. Ami a legjobb benne, hogy ujjlenyomatos jelszót lehet csinálni, így csak én férek hozzá a tablet tartalmához. Nagyon gyorsan lehet keresni az interneten különböző dolgokat, amik a tanuláshoz szükségesek lehetnek, a találatok pillanatok alatt megjelennek. A külseje is nagyon tetszik, a fehér szín az ezüst kerettel nagyon elegáns és egyben csajos. Jó fotókat csinál, amiket rögtön meg is tudok osztani a Facebookon. Skype-olni is jó vele.”

Acer Aspire Switch 10 (NT.L4TEU.018) 64GB tablet 

„A külseje nagyon tetszik, és jó, hogy van hozzá billentyűzet, de furcsa a tableten a Windows rendszer, így nem tudtunk játékokat tölteni rá. Érdekes a tény, hogy ha akarom, tablet, ha akarom, pici laptop, amin lehet „dolgozni” is, azaz kényelmesebb gépelni a billentyűzeten. Tanuláshoz, kereséshez jó a billentyűzet miatt, de nekem hiányzott a tabletes játékélmény.”

A kérdésemre, hogy melyiket választanák a három közül, egyértelműen a Galaxy volt a válasz, és meglepő módon rögtön utána a „mini” tablet következett, a szokatlanság miatt szorult a harmadik helyre az Acer. Nem lett volna veszekedés, a billentyűs tablet nekem tökéletesen megfelelt volna munkára, de sajnálatos módon vissza kellett adni a kütyüket az Extreme Digitalnak, így maradt az itthoni, régi tablet, remélem, kihúzza még egy darabig.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?