A Bezzeganya egy korábbi felméréséből kiderült, hogy az anyák 27,8 százaléka ad tehéntejet gyermekének egyéves kora után, holott a szakmai ajánlások szerint ezzel kétéves korig várni kellene. A kérdőív eredménye azt mutatja, hogy minden második édesanya tápszert vagy junior gyerekitalt kínál az első életévét betöltött csemetéjének.

A junior tejitalokból is a napi ajánlott fogyasztási mennyiség fél liter, mely biztosítja a gyerek tápanyag-szükségleteit azzal, hogy kiegészíti a normál, egészséges, korosztálynak megfelelő táplálékot. Nemcsak ital formájában lehet fogyasztani a tejitalokat, hanem alapanyagként is felhasználható többféle tejalapú étel elkészítéséhez, például tejbegrízhez, müzlihez, stb. Az interneten kutatva számos olyan oldalt találni, ahol tejital felhasználásával készülő recepteket tesznek közzé. Italként fogyasztva is fontos a napi szükséges folyadékbevitel részeként (víz) is.) A poralapú tejitalok elkészítésénel, adagolásánál, tárolásánal minden esetben a gyártó utasításait kell követni, a helytelen felhasználás (higítási arány, tárolás) veszélyeket rejthet magában, vagy ronthat a kész étel vagy ital ízén.

Körbenéztünk, milyen junior gyerekitalokat lehet kapni a piacon. Megnéztük milyen ajánlást adnak a gyártók, illetve az összetételt is kibogarásztuk. Általánosságban igaz, hogy szinte minden gyártó kínál 12 hónapos kortól és 2 éves kortól is terméket, és a legtöbbüknél felbukkannak az ízesített verziók is. Egyik termék sem tartalmaz glutént, de az összetételi listák olvasásánál nehéz volt kiigazodni a sok furcsa megnevezés között. Szakértőnk szerint ezektől nem kell megijedni, mert a junior gyerekitalokban a furcsa elnevezésű összetevők csupán a vitaminokat és ásványi anyagokat jelentik, amelyeket az úgynevezett tápérték táblázatban részletesebben is szemügyre vehetünk.

Humana Junior Milch

12 hónapos kortól 3 éves korig

A gyártó ajánlása szerint vassal, kalciummal, jóddal, értékes esszenciális zsírsavakkal (Omega-3, Omega-6) és B-vitamin komplexszel dúsított a termék, emellett viszont az összetevők között hozzáadott cukrot is felfedezhet az avatott szem, szacharóz formájában. Utóbbi már kevésbé ajánlott a kisgyerekek étrendjében.

Összetétel: sovány tej, laktóz, glükóz-szirup, növényi olaj, szacharóz, kalcium-karbonát, kálium-citrát, nátrium-citrát, L-cisztin, kolin-hidrogéntartarát, C-vitamin, E-vitamin, niacin, pantoténsav, A-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin, B2-vitamin, folsav, K-vitamin, biotin, D3-vitamin, B12-vitamin , taurin, L-triptofán, vaslaktát, magnézium-karbonát, cink-oxid, rézszulfát, vanília, káliumjodát, mangánszulfát, nátriumszelenát

ÁR: 2399 Ft/500 g

Milumil Junior gyerekital (natúr és banános)

Manapság sokat hallani erről a termékcsaládról, sok helyen találkozunk a hirdetésével. A gyártó ajánlása szerint (hasonlóan a többi termékhez)  A-, C- és D-vitaminokat tartalmaz, emellett kiemelik a prebiotikus rostokat. A mindennapi ételeinkben, például a zöldborsóban, banánban ugyancsak találunk rostokat, melyek ebben az életkorban már a csemeténk menüjében is szerepelnek.

Összetétel: Növényi olajok (repce-, napraforgó-, pálma-), sovány tejpor, demineralizált savó (tejből), laktóz (tejből), galakto-oligoszacharid (tejből), maltodextrin, savófehérje koncentrátum (tejből), frukto-oligoszacharid, trikalcium-foszfát, állati eredetű olajok (halolaj), kalcium-karbonát, trikálium-citrát, L-aszkorbinsav, trinátrium-citrát, szójalecitin, magnézium-klorid, kolin-klorid, taurin, nátrium-L-aszkorbát, aroma (vanillin), vas-szulfát, cink-szulfát, DL-alfa-tokoferol, nikotinamid, kalcium-D-pantotenát, pteroilmonoglutaminsav, réz-szulfát, DL-alfa-tokoferol, retinil-palmitát, D-biotin, kolekalciferol, tiamin-hidroklorid, piridoxin-hidroklorid, kálium-jodid, mangán-szulfát, fitomenadion, nátrium-szelenit.

Allergén információk
Gluténmentes. Hal, szója, tej allergéneket tartalmaz.

ÁR: 2599 Ft/600 g

Nestlé BEBA Pro Junior (banános ízesítéssel is)

A Nestlé BEBA Pro termékénél kiemelik az  A, C, D-vitamin, cink, és vas tartalmat, amelynek segítségével természetes módon támogatja az immunrendszert. Továbbá különlegessége a többi termékhez képest, hogy Bifidust tartalmaz, a bélflóra egyensúlyban tartásának a segítésére.

Összetevők:

sovány tej, maltodextrin, tejcukor, növényi olajok, tejsavófehérje-koncentrátum, emulgeálószer (szójalecitin), trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, nátrium-citrát, magnézium-citrát, halolaj, kálium-klorid, nátrium-L-aszkorbát, vas-szulfát, DL-α-tokoferil-acetát, cink-szulfát, Lactobacillus rhamnosus NCC 4007 (106 cfu/g por), retinil-acetát, kalcium-D-pantotenát, fi llokinon, nikotinamid, kolekalciferol, Bifi dobacterium longum NCC 3001 (106 cfu/g por), rézszulfát, tiamin-mononitrát, piridoxin-hidroklorid, ribofl avin-5’-foszfát nátrium sója, folsav, cianokobalamin, D-biotin, kálium-jodid, nátrium-szelenát.

ÁR: 2799 Ft/600 g

Nestlé Junior (vaníliás ízesítéssel is)

A Nestlé Junior esetében a napi vas szükséglet 75 százalékának, valamint a napi kalciumszükséglet 100 százalékának a fedezését emeli ki a márka, amennyiben a napi ajánlott adagot, vagyis legalább 500 ml-t megiszik a csemeténk. Emellett viszont egy érdekességet, a tejszínt is felfedeztük az összetevők közöt, de ha ez sem elég ínyenc, a gyártó ajánlja még a kakaós ízesítőt is a termék mellé.

Összetevők: Sovány tej 35%, Maltodextrin, Tejszín, Növényi olajok, Tejcukor, Szárított glükózszirup, Ásványi anyagok (kalcium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, réz-szulfát, kálium-jodid, kalcium-foszfát, magnézium-citrát), Emulgeálószer (szójalecitin), Vitaminok (nátrium-L-aszkorbát, DL-α-tokoferil-acetát, kalcium-D-pantotenát, nikotinamid, tiamin-mononitrát, retinil-acetát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, folsav, fillokinon, D-biotin, kolekalciferol, ciano-kobalamin)

ÁR: 2699 Ft/700 g

Hipp Combiotik

A Hipp termékek mindegyike BIO minősítéssel rendelkezik, ez a Junior termékére is igaz. Ezen felül sajnos nem találtunk sokkal részletesebb ajánlást a termékről.

12 hónapos kortól ajánlott.

ÁR: 2499 Ft/600 g

Ti melyik junior tejitalt adjátok a gyerekeiteknek? Van olyan recept-ötletetek, amit tejital felhasználásával lehet készíteni?

(Árak: Rossmann)

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?