Mostanában az utamba akadt néhány cikk, melyben kedves, szimpatikus „kortárs” pszichológusunk azt tanácsolja boldog és kiegyensúlyozott gyermekre vágyó szülőknek, hogy ne neveljék a gyereküket, hanem járjanak elöl jó példával. Az majd jól ráragad a gyerekre, és a gyerkőc átveszi a mi értékrendünket. Ez szépen hangzik, és én hiszek is neki. A gyereknevelést én is tökéletesen így képzeltem el mindig is. Tehát mutatom a jó példákat a sajátjaimnak.

Köszönök a boltban, köszönök a szomszéd néninek, a velem egy családban élő hazatérőknek. Az orrom és evés után a számat a zsebkendőbe vagy szalvétába törlöm, még véletlenül sem a pulcsim ujjába, neadjisten az asztalba, a konyhaszekrénybe, a kanapéba, esetleg a testvérembe. Nem dugdosok tamponokat a porszívócsőbe. Megmosom a fogam és a hajam hisztizés nélkül. Nem verem magam a földhöz, ha rácseppen a ruhámra egy csepp víz, esetleg a kertben földes lesz a kezem. Továbbá nem üvöltök artikulálatlanul, ha valamit akarok (szeretnék?). Megpróbálok szépen válaszolni gyermekem kérdéseire és kerülöm azt az egyszerű, de mindent magyarázó fordulatot, hogy „csak”. Nem piszkálok a doktor néni sztetoszkópjához, a védő néni bélyegzőjéhez, a boltos néni kenyérszeletelőjéhez. Nem dobálok tányért, mobiltelefont, ételt, macskát. Ha szépen megkérnek valamire, megteszem és nem csinálom nevetve pont az ellenkezőjét.

Szóval a gyereknevelést én is mindig így képzeltem. Míg az én első gyerekem három nem lett. Na, azóta is lankadatlanul hiszek a módszerben. Csak mióta az angyalbőrbe bújt ördögfióka ilyen nagy és okos, apró kérdőjelek jelentek meg a gondolataimban. Na, nem, a módszer az működik, azzal nincsen semmi baj. Csak szépen ki kell várni, amíg a gyerek is átveszi szépen a szülői mintát. Az én kis kétségeim inkább abban vannak, a gyereknél mikor fog megmutatkozni a szülői minta. Ha szerencsém van, nemsokára. Talán négyéves kora körül, esetleg öt. Mire iskolába megy, mindenképp. Talán. Reméljük. Reméljük, még én is élvezhetem „munkám” gyümölcsét, nem csak unokáink fogják látni.

Addig pedig folyamatosan jó példát mutatok. Köszönök a boltban, a szomszéd néninek...

Kispötty

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?