Falu szélén, erdő mélyén...

Hogyan kell csergetni? Milyen érzés ökörfogaton utazni? Miféle titkokat rejt az erdő szentélye? Milyen versenyszámok vannak egy a tanyaolimpián? Többek közt ez is kiderül, ha június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, ahol egyetlen, különleges éjszakára a falu a városba költözik, és a Vajdahunyadvár épületében és udvarán megidézik a tanyák, az erdők és mezők nyüzsgő világát és szereplőit.

Idén a Falu szélén, erdő mélyén... téma köré csoportosul a rendhagyó múzeumi éjszaka kínálata. Míg a bátrabbak kipróbálják, milyen ökörfogaton utazni, valamint játékos tanyaolimpián tesztelik ügyességüket, addig a kisebbeket állatsimogató programon ismerkedhetnek erdei és háziállatokkal.

A Mezőgazdasági Múzeum épületében egész éjjel tárlatvezetések követik egymást a magyar mezőgazdaság történetét, a halászatot, vadászatot, szőlészetet és borászatot bemutató kiállításokban, valamint A ló – Nemzeti lókiállításban. Az érdeklődők vártörténeti sétára indulhatnak az Apostolok tornyába, pásztorverseket hallgathatnak, továbbá megcsodálhatják a könyvtár kincseit és a Hunyad-pince borászati emlékeit. A Vajdahunyadvár gótikus szárnyában, Az Erdő Szentélyében erdei élménypálya, ügyességi játékok, bemutatók és kézműves foglalkozások várják a látogatókat.

A vidám nyárestén természetesen finomságokban se lesz hiány, az üres gyomorral érkezőket hagyományos magyar ételek és jóféle italok csábítják. A román kori kerengőben, a Kadarka Szalonban a vendégek finom kadarkaborokat kóstolhatnak, illetve csatlakozhatnak az éjféli közös Nagy Kadarka Koccintáshoz, a kirakodóvásáron pedig minőségi, kézműves termékek közt válogathatnak.

A szabadtéri színpad délután csak a gyerekeké: a mulatságot a MintaPinty Zenekar fellépése nyitja, melyet a Szeleburdi Meseszínház és a Görömbő Kompánia Szent Iván-éji műsora követnek. Naplemente után hangulatos jazzmuzsikával telik meg a Hunyadi-udvar, ahol a Rytmix Trió, a Spring Island, valamint a Kiss Attila Band és vendégei szórakoztatják a közönséget.

Sötétedés után a mágia veszi át az uralmat a vár felett: a vendégeket szerelmi varázslás, virágnyelviskola és bájitalfőzés várja, a Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedig szerelem- és barátságmegtartó tűzugrás zárja a Múzeumok Éjszakáját. Jegyek elővételben is kaphatók!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Időpont: 2014. június 21., 16-02 óráig

Jegyárak: 1500 Ft (felnőtt), 600 Ft (gyermek, 6-18 éves korig)

A belépés 6 éves kor alatt ingyenes. A Kadarka Szalonban borokat kóstolni a helyszínen váltott kóstolójeggyel lehet.

További információ: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu

https://www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

GYEREK SZIGET

A Gyerek Sziget harmadik hétvégéjére – június 21-22-én - a meteorológusok kellemes nyári időjárást ígérnek, így minden feltétel adott lesz a pazar időtöltéshez. Ezúttal fellép Gryllus Vilmos, az Eszterlánc Mesezenekar, Kovácsovics Fruzsina és itt lesz  a Kaláka együttes is az új, Biztosának című albumukkal. Persze lesz még kézműveskedés, sportolási lehetőség, rádióamatőrködés, szombaton véradás és mindkét napon ingyenes egészségügyi szűrés.

Szombaton újra kinyit az ingyenes „gyerekparadicsom” a Hajógyári-szigeten, ahol  a szervezők most is a programok legjavát hozzák el kicsiknek és nagyoknak. Szombaton lesz Tengerecki Óriástársas, ahol a játékosok egy palástot felvéve Meseországba „jutnak”, és mesehősökkel találkozva kell megküzdeniük  különféle fortélyokkal, találós kérdésekkel.

Az Artista Tanodában a Rippel fivérekkel próbálhatják ki magukat az aktívabbak, de belekóstolhatnak majd a cirkusz világába is

Komolyabb dolgokkal is lehet majd foglalkozni a Gyerek Szigeten: az Alapvető Jogok Országyűlési sátrában jogtündér és ombudsmanó fakanálbábu készítéssel, szórakoztató  játékokkal, tudáspróbákkal kerülhetnek beljebb majd a  jogok világába a lurkók, tudhatnak majd meg többet az alapjogokról, a gyermekek jogairól, a kisebbségi vagy környezeti jogi kérdésekről, láthatják majd, mennyire hétköznapi, hasznos és fontos tudások ezek.  Vasárnap a Máltai Szeretetszolgálat sátránál pedig a szülőknek mutatják meg, hogy mit kell tenni a mentő kiérkezéséig a leggyakrabban előforduló gyereksérülések ellátása érdekében, a gyerekek pedig megismerkedhetnek  mentőautóval, ugrálhatnak a légvárban vagy részt vehetnek a kreatív foglalkozásokon. A Unicef  helyszínén pedig igazán hasznos ismereteket szerezhetnek az érdeklődők a szervezet működéséről, a segélyszállítmányokról, globális problémákról, a segítségnyújtás, felelős gondolkodás szükségességéről.

A Csodák palotájában ezen a hétvégén is lehet szórakoztató kísérleteket végezni, a Multipont Kézműves palotában zöldségekből szobrokat készíteni. Nem hiányzik majd a programok közül az állatsimogatás, a Láthatatlan Kiállítás, logikai feladatok sátra, és még ezernyi közkedvelt tevékenység. A részletes programért a www.gyereksziget.hu oldalra érdemes ellátogatni.

NYITOTT SZÁLLODÁK ÉJSZAKÁJA

Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő Budapest két leghíresebb szállodája, a Danubius szállodalánc két zászlóshajója, a Gellért és az idén 100 éves Astoria. A Múzeumok Éjszakájához csatlakozva június 21-én e két patinás hotel is kitárja kapuit a nagyközönség előtt, bemutatva az évszázados falak rejtette titkokat. Megtudhatjuk, hol töltötte budapesti éjszakáit Nixon elnök, vagy Yehudi Menuhin, hol élt huzamosabb ideig Páger Antal, vagy Krúdy Gyula, milyen műkincseket rejt az Astoria, és hogy a Gellért alatt megbújik a Szüzek Barlangja.

Mindkét hotel változatos programokkal is készül a Múzeumok Éjszakája eseménysorozatához csatlakozva. A százéves, regényes Astoria, a Belváros ikonikus szállodája kiállításokkal, MÁV Szimfonikusok koncerttel és az Osztrák-Magyar Monarchia ételeivel tárja ki kapuit. A magyar történelem során többször főszerepet játszó Astoria épülete maga is muzeális. Enteriőrjében, utánozhatatlan hangulatában a 100 év alatti számos felújítás után is megőrizte egyediségét, különleges atmoszféráját. A márványborítású falak és a műkincsek az Astoria évszázadáról mesélnek a Múzeumok Éjszakáján. A Café Astoria Restaurant pedig századfordulós büfékínálatot ígér az Osztrák-Magyar Monarchia ételeiből. Érvényes Múzeumok Éjszakája karszalaggal plusz 1990 Ft-ért kínálja az Astoria étterme a gasztro-kulturális fogásokat.

A Gellért Oldtimerek Éjszakájával várja a látogatókat. A X. Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer autójának befutója és kivételes kiállítása, a Marilyn Monroe és Elvis Presley show Nyertes Zsuzsa sztárfellépővel, a kizárólag a Múzeumok Éjszakájára megnyíló, a szálloda alatt megbúvó kétmillió éves Szüzek Barlangja és a Gellért Kupolája szenzációs programsorozatot kínál. A rendkívüli kalandúra során pedig láthatjuk majd hol töltötte éjszakáit megannyi híresség, király, államfő, művész: Nixon elnök, Habsburg Ottó, Yehudi Menuhin, Antony Quinn vagy akár Andrew Lloyd Webber.

A két szálló között retro autóbusz szállítja a Nyitott Szállodák Éjszakájának színes programjaira azokat a látogatókat, akik karszalagjukat a Danubius Hotel Astoria, vagy a Danubius Hotel Gellért recepcióján veszik meg.

 

Astoria

2014. június 21. 18:00-24:00

Program:

Osztrák-Magyar Monarchia Hadtörténeti Egyenruha Kiállítás

Astoria 100 kamara-kiállítás a szálloda történetéről

A MÁV Szimfonikusok koncertje 12 vonós közreműködésével

Gellért

2014. június 21. 16:00-24:00

Program:

A X, Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer versenyautójának befutója és kiállítása a Gellért Hotel előtt

Marilyn Monroe és Elvis Presley show, sztárfellépő Nyertes Zsuzsa

Rendkívüli, interaktív kalandtúra a Gellért Hotel épületében

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?