Ideális esetben a mentők a riasztástól számított 15 percen belül érkeznek ki a baleset vagy rosszullét helyszínére. Ez a 15 perc életmentés szempontjából rendkívül meghatározó, az hogy a helyszínen ez alatt az idő alatt mi történik jelentősen befolyásolja a beteg vagy sérült túlélési esélyeit, valamint meghatározhatja azt is, hogy milyen mértékű maradandó sérüléseket szenved a sérült, így meghatározza a hátralevő életének minőségét is. A vészhelyzetek kezelésének lehetősége ebben a rendkívül értékes 15 percben a helyszínen tartózkodó laikus kezében van, akinek reakciója élet és halál között dönthet, ezért nagyon fontos hogy felkészüljünk az ilyen helyzetekre. Különösen fontos ez egy magatehetetlen, önálló segítséghívásra nem képes kisgyermek esetében.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány folyamatosan szervez ingyenes tanfolyamokat a fenti címmel, ahol szakorvosok és ápolók adják át tapasztalataikat. A tanfolyamról részletesen olvashattok az Alapítvány honlapján, itt találjátok meg az elérhetőségeiket is, valamint itt tudtok jelentkezni az éppen induló tanfolyamokra.

A tanfolyamok állandó helyszíne Budapesten a Bethesda Gyermekkórház, itt havi rendszerességgel tartanak oktatást. Ezen kívül lehetőség van egyedi igényeknek megfelelően országszerte más helyszíneken is ingyenes tanfolyamokra, ennek feltételeiről szintén olvashattok az Alapítvány honlapján, vidékieknek is célszerű szervezkedni, akár védőnő, gyermekorvos vagy helyi baba-mama klub segítségével. Ezek a vidéki helyszínek is meghirdetésre kerülnek minden esetben a honlapon is. így egyedileg is be lehet csatlakozni ezekre is.

Az oktatás időtartama kb. 3,5-4 óra, ez alatt elméleti és gyakorlati oktatás is zajlik. Az elméleti oktatás során az alábbi témákra térnek ki:

1)      Balesetek elkerülése! Ha a baleset bekövetezett: általános tudnivalók a mentők értesítéséről, alapvető információk, helyszín biztosítása, tájékoztatás
2)      Légúti problémák (bölcsőhalál, krupp, asztma, légúti idegentest)
3)      Vízi balesetek
4)      Mérgezés
5)      Lázas állapot
6)      Görcsös állapotok
7)      Kiszáradás
8)      Meningitis
9)      Balesetek (törések, ficamok, rándulások, koponya és gerincsérülések, áthatoló sérülések, égési sérülések, áramütés)
10)   Allergia
11)   Kullancs
12)   Újraélesztés

Az elméleti oktatást követően lehetőség van speciális babákon a tanultak begyakorlására is.

Az oktatást egy lelkes, kedves, rendkívül segítőkész csapat tartja: orvosok, szakápolók, önkéntesek, rengeteg személyes tapasztalattal és hatalmas odaadással, türelemmel. Az oktatás közben folyamatosan lehetőség van kérdezni akár általános témákban is, de személyes tapasztalatom szerint a szünetekben négyszemközt is szívesen válaszolnak a kérdéseitekre. Úgy gondolom ez egy olyan lehetőség, amit kár kihagyni, hisz megfelelő tudás birtokában elképesztően sokat tehetünk gyermekeink biztonságáért és épségéért.

katyek