Veleszületett anyagcsere-betegség, amely csecsemőknél jelentkezik. A táplálékkal elfogyasztott tejfehérje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal a szervezet allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjellemzőbb közülük a hasmenés.

 

Általában csecsemőkorban alakul ki, a tehéntej étrendbe történő bevezetése után 2-4 héttel. Megeshet azonban, hogy még korábban, a csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezik, mivel az anyatejbe is bekerülhetnek allergizáló hatású fehérje-összetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből. Tápszerrel táplált csecsemő esetében megfelelő gyógytápszer alkalmazása a megoldás, melyet orvos, védőnő, gyógyszerész segíthet kiválasztani. Időben diagnosztizálva, megfelelő tápszerrel táplálva a tünetek megszüntethetőek, ezt követően a gyermek fejlődése is akadálytalanul folytatódhat. Tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető, ezért egy évig tartó tejfehérjementes diéta után ellenőrzést végeznek.

 

A tejfehérje-allergia tüneteit a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje, a kazein okozza. A rejtetten kazeinfehérjét tartalmazó élelmiszerek köre meglehetősen tág, hiszen a húsipari termékektől a sütő-, édesipari termékeken át a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalékanyagot, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.

Legjellemzőbb tünetei a hasmenés (véres széklet is előfordulhat), hányás, hasi fájdalom, haspuffadás. Légutakat érintő panaszai: nátha, köhögés, tüsszögés, ismétlődő hörghurut, asztma. Emellett jelentkezhet csalánkiütés, ekcéma, de étvágytalanság, alultápláltság, alvászavar, nyugtalanság, fejfájás is felhívhatja a figyelmet a rendellenességre.

 

A tejfehérje-allergia kezelésére helytelenül összeállított étrend hosszú távon kalciumhiányhoz, és így csontritkuláshoz vezet, hiszen a leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek, ezek közül is a különféle sajtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben kalciumot. Nem elég elvenni a tejfehérje-allergiás személy étrendjéből a tejet, hanem pótolni kell a kalciumot, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek követésével kell összeállítani az étrendet. Nehezíti a helyzetet, hogy a különböző állatok tejének (tehén, kecske, juh) allergénfehérjéi között magas százalékban áll fenn keresztreaktivitás (hasonló szerkezetű és/vagy összetételű anyagok az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki), így egymással nem helyettesíthetőek.

 

Diagnosztizálása

 

A tejfehérje-allergia diagnosztizálása nem feltétlenül egyszerű vagy egyértelmű, a tünetek sokfélesége és a késleltetett reakcióidő miatt. Magyarán: nagyon sokfajta tünetet produkálhat, van akinél azonnal, másoknál viszont csak napokkal később, van akinél egész kis adagok hatására, másoknál csak tetemes mennyiség fogyasztása után, van akinek kimutatja a vérvizsgálat, másnál nem. Tény, hogy a felnőtt társadalom csupán 0,1-0,5%-a allergiás a tehéntejfehérjére (ez a szám nem tartalmazza a tehéntejre más formában érzékeny felnőttek számát, pl. a laktózérzékenyekét, vagy akik az esetleges adalékanyagokat nem bírják), míg a csecsemők, kisgyermekek között sokkal gyakoribb ez az allergia: 2-6%. A tehéntejfehérje allergia a leggyakoribb csecsemőkori táplálékallergia.

 

A táplálékallergia kimutatása a következőképpen történik: a gyanús ételt (ez esetben a tejet és tejterméket) teljesen ki kell vonni a beteg étrendjéből két hétig. Ha a tünetek ez idő alatt elmúlnak, illetve lényegesen enyhülnek, a következő lépés a gyanús étel visszaadagolása (akár otthon, akár kórházi terhelés formájában). Ha a tünetek erre újra megjelennek, fel lehet állítani a táplálékallergia diagnózisát.

 

Ezenkívül létezik még a spec.IgE vérvizsgálat, ami a vérben keres specifikus ellenanyagokat különböző allergénekre. Előnye, hogy nemcsak a tejfehérje-allergiát képes kimutatni, hanem több mint 30 féle allergénre való érzékenységet. Hátránya, hogy az összes tejfehérje-allergiának mindössze kb 50%-át tudja kimutatni, mivel a tejfehérje-allergia sokrétűsége miatt van olyan változata az allergiának, ami nem azzal a mechanizmussal működik, amit ez a teszt „lát”. Ettől az allergia ugyanolyan valós, de sajnos sok orvos a negatív vérvizsgálat eredményét látva elkönyveli, hogy nincs allergia. Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy a különböző allergiák mennyire gyakoriak a társadalomban, és hogy azokból mennyi az IgE által mediált allergia, amit a vérvizsgálat képes kimutatni. Ebből jól látszik, hogy a negatív vérvizsgálat eredményét nem szabad úgy felfogni, hogy kizárta az allergia jelenlétét.

 

Ha felmerül a tejfehérje-allergia gyanúja, akkor a gyerekorvos küld el az illetékes allergológushoz, gasztroenterológushoz. Mindkét szakrendelésen (az ország bármely részére igaz, sajnos) több hónappal későbbre tudnak csak időpontot adni.

 

Támogatás

 

Ha gasztroenterológus igazolja a tejfehérje-allergiát, akkor a gyógytápszert 90%-os kedvezménnyel írhatja fel a háziorvos. A tartósan beteg gyereket nevelő felnőtt jogosult emelt családi pótlékot kapni, jogosult a GYES-t kapni a gyerek 10 éves koráig, illetve ameddig a betegség fennáll, jogosult erről egy igazolványt kapni, amely számos állami intézményben jelentős vagy teljes kedvezményekhez juttatja. Például az igazolvány felmutatásával ingyen utazhat a gyermekkel egy felnőtt a BKV-n. 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet

 

Hogyan kell intézni?

 

A fentebb linkelt rendelet (érdemes elolvasni) azt írja, hogy szakorvos állíthat ki csak igazolást, ez a tejfehérje-allergiások és laktózérzékenyek esetében leginkább a gasztroenterológus, illetve esetleg egy allergológus lehet. Tejfehérje-allergia esetében azt is kikötik, hogy a gyerek 2 évesnél idősebb legyen. A rendelet fogalmazása szerint a laktózintoleranciával szemben nincs ilyen kikötés, csak annyi, hogy laboratóriumilag igazolt legyen és speciális diétát igényeljen, korhatárt nem találtam.

 

Tehát időpontot kell kérni a gyerekorvostól gasztroenterológia szakrendelésre, ahol felvesznek egy anamnézist (kórtörténetet) a gyerekkel kapcsolatban, majd ez alapján beutalhatnak vizsgálatra, tejfehérje-allergia esetén tejterhelésre. Ha a vizsgálat igazolja a betegséget, akkor a szakorvos kiállítja a fent említett rendelet 3. mellékletében található igazolást. Az igazolással be kell menni a Magyar Államkincstárhoz, kitölteni egy igénybejelentő lapot, és beadni. További információ a családi pótlék igénylésével kapcsolatban itt.

 

Milyen egyéb juttatások járnak a tartósan beteg gyerek után?

 

1. Bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50%-os támogatást lehet kérni (sok helyen a bölcsiben ingyenes étkezés jár), igényelni az orvosi papír és az emelt családi pótlékra szóló igazolás leadásával lehet.
2. A budapesti tömegközlekedésben a gyerek hatéves kora után is ingyen utazhat egy felnőtt kísérővel. A Magyar Államkincstártól kapott EREDETI igazolást kell bemutatni az ellenőrnek.
3. Vonaton és távolsági buszon 90%-os kedvezmény jár a gyereknek és egy fő kísérőnek is.
4. Alanyi jogon jár közgyógyigazolvány.
5. Tízéves korig vehető igénybe a GYES, akár nyolc óra munka mellett is.
6. Az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket.
7. Aki emelt családi pótlékot kap és/vagy gyesen van tartósan beteg gyerekkel, ott a napközi ellátás jár, vagyis maradhat a gyerek délután. Aki viszont gyeten van, vagyis főállású anya (3 gyerektől kezdve), annak a gyereke csak napi öt órát maradhat az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

 

Egy kis segítség

 

Nagy segítség, ha listát kértek az http://www.taplalekallergia.hu/ oldalról (bármely élelmiszerallergiára kérhető). Minimális juttatásért cserébe küldenek egy listát azokról a Magyarországon kapható élelmiszerekről (gyártóval, pontos névvel), amelyek a diétának teljesen megfelelnek. Ezen az oldalon elérhető telefonos dietetikai szolgálat is.

 

Egyéb hasznos oldalak:

http://www.etelallergia.hu/

http://www.elelmiszerallergia.hu/allergentablazatok/

http://tejmentes.blogspot.com/

http://www.dietetika.hu/

 

Nem tartalmaznak tejfehérjét:

-Zsírok, olajok

-Zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva vagy konzervként

-Natúr húsok, halak frissen vagy fagyasztva

-Gépsonka, sonkaszalámi, Pick szalámi

-Tojás

-Kenyerek, vizes zsemle, vizes kifli

-Gabonafélék és őrleményeik, rizs

-Liga, Delma light 25%-os zsírtartalmú margarinok

-Rizstej, szójatej, zabtej

-Szójatejföl, tofu

-Keserű csokoládé

-Detki keksz, Albert keksz

-Gyümölcslevek és kóla típusú üdítőitalok

Tejfehérjét tartalmaznak:

-Túró

-Sajt

-Tejföl

-Tejszín

-Vaj

-Kefir

-Joghurt

-Tej

-Tejes sütemények, francia pékáru

-Édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.

-Marhahús és marhahús felhasználásával készült termékek

-Vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli

-Húskonzervek

-Májkrém, kenőmájas

-Majonéz

-Kész üveges mártások

-Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

Címkekalauz

Ha a termék összetevői között tejfehérjét, tejport, Na-kazeinátot, K-kazeinátot, kazeint, laktoszérumot, savót, vajat vajolajat, sajtot, csokoládét, tejfölt, zsírhelyettesítőt, laktobiumot, laktoglobulint, tejszínt, édes savóport, savóproteint, citopánport találunk, akkor biztos, hogy tejfehérjét tartalmaz, tehát nem fogyasztható.

Tejhelyettesítők

  • A tehéntejet helyettesítői: rizstej, szójatej, kókusztej, burgonyatej és zabtej.
  • A vaj helyett használhatunk mogyoróvajat vagy hidegen sajtolt olívaolajat.
  • A lágysajtok helyett tofut.
  • Gazdag fehérje-, kalcium- és A&B vitaminforrásról gondoskodhatunk a következők kombinált fogyasztásával: szója, tőkehalmáj, növényi olajok, szardínia, apróhal, mogyorók, vöröshúsok, friss gyümölcsök, zöldségek, különösen a zöld leveles zöldségek (mint a vízitorma, spenót, sóska), brokkoli, rebarbara, füge, gombák, narancs, barack, szilva, tök, hüvelyesek.

 

Források (a szövegben már megjelölt forrásokon kívül):

http://www.gyermekbetegsegek.hu/tejfeherje-allergia.aspx

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0535/985841/laktozerzekenyseg_1.htm

http://mentokeresztur.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1016470

 

Pearl.79