Magyarországon nem (mégsem) kerül forgalomba az abortusztabletta - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este. Bár a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Miért? Szócska Miklós szerint a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető. Nézzük, milyen vitára gondolhat az államtitkár.

A KDNP az abortusz minden formáját elutasítja, zengi a sajtóhír a kisebbik kormánypárt közlését. A KDNP ezért arra kérte a szaktárcát, hogy a szer használatát minősítsék az alaptörvénybe ütközőnek. „Vitatható, hogy ez a nők önrendelkezési joga körébe tartozik” – hangzott el a Parlamentben a vita kapcsán a KDNP véleménye a tablettához fűződően.

Először is szögezzük le, a vita nem arról szól, legyen-e abortusz. A vita arról szól a „kaparás” mellett, helyett legyen-e más eljárás annak elvégzésére. Mert a terhesség-megszakítás – jelenleg – törvény adta lehetőség. Ezen a tényen se nem ront, se nem javít egy új módszer.

Az alaptörvény szerint „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”. A Fidesz-KDNP állította, ennek a passzusnak az ellenére marad a jelenlegi szabályozás, és nem módosítanak az abortusztörvényen. Jogvédők azonban abortusz-szigorítástól tartottak. És lássuk be, az ilyen mondatok alapján félelmeik érthetőek. Reszkessünk az Alkotmány-értelmezéstől?

Persze az új módszer ellenzői a gyógyszeres megoldás könnyebbségét, egyszerűségét hangsúlyozzák, és ellenérvük, hogy félő, emiatt megnőhet a terhesség-megszakítások száma. A WHO kimutatása szerint ugyanakkor azokban az országokban, ahol lehetőség van gyógyszeres eljárásra, nem emelkedett az abortuszok száma. Orvosok tapasztalatai szerint pedig a küret után a nők egy része gyakran ismételgeti azt a felelősséget elhárító mondatot, hogy „elvették tőlem a kisbabámat”, holott ez mégiscsak az ő döntésük volt. Aki a gyógyszeres eljárást választja, annál épp az okozhat pszichés megterhelést, hogy neki magának kell bevennie a gyógyszert, azaz ott szembesül azzal, hogy a terhesség-megszakítás valóban rajta múlik – írja az index. 2005-ben a tabletta körüli vitában a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium egyenesen attól félt, hogy az abortusztabletta a szexuális élet szabadosabbá válását segítheti.

A többhetes vérzés, mint következmény, vagy a korai döntés fontossága most sem kerül előtérbe. Mi a jobb, egy 5-8 hetes (még esetleg csak petezsák formájú) terhesség, vagy egy 11 hét 5 napos megszakítása? A radikálisok szerint természetesen egyik sem opció, de józanul belegondolva talán még ők is elfogadják, hogy a minél korábbi döntés nem elhanyagolható tényező.

Az ellenzők azt is elfelejtik, hogy a szer az úgynevezett missed abortuszok, azaz olyan spontán vetélések befejezésének is sokkal kíméletesebb módja, ahol az anyaméhben meghalt a magzat. Ezeket a terhességeket jelenleg úgynevezett műszeres befejezés (küretkanalas „kaparás”) követi. A tabletta alkalmazásával viszont a méh kiürülhetne, és a nő következő terhességére nézve is kevesebb kockázatot jelentene. Mélyen hívő ember is kerülhet ilyen helyzetbe. És pont emiatt, habár nem kérdéses, hogy egy hívő számára az abortusz ellen tiltakozni elfogadható, de ez egyáltalán nem szabadna, hogy az abortusztabletta elleni fellépést is indokolja.

Mások szerint ha kórházi alkalmazásba kerül, akkor onnan majd kilopkodják, és jönnek az otthon, ellenőrizetlen körülmények között lezajló vetélések, esetleg orvosi felügyelet hiányában a tragédiák. Furcsa azonban azt gondolni, hogy a tablettát kórházból lopnák, vagy ha igen, azt csak magyar kórházból tehetnék meg. A hamisított szerek terjedését viszont úgysem befolyásolja, hogy elérhető-e a klinikákon. A szert világban több helyen is gyártják,  Franciaországban, Indiában és Kínában is, és még több helyen forgalmazzák, mégsem hallani arról, hogy feketepiaca lenne a tablettának.

Egy budapesti magánklinikán például most is foglalkoznak a gyógyszeres terhesség-megszakítással (kb.100.000 Ft áron), ahogyan a szomszédos Ausztriában is elérhető a szer. Oda 490 euróért mehet a terhes nő, vagy ha úgy tetszik, abortuszturista.

A szülészeti szakmai kollégium szerint a gyógyszer szigorú feltételek és orvosi ellenőrzés mellett a terhesség-megszakítás egyik alternatívája a 8. terhességi hétig, mert a művi abortusznál kevésbé terheli meg a női szervezetet. A kormány szerint viszont nem alternatíva többé. Legalábbis nem támogatott.

Center

Források:

http://www.origo.hu/itthon/20120521-szocska-miklos-nem-kerul-forgalomba-az-abortusztabletta-magyarorszagon.html

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_kdnp_felhaborodott_az_abortusztablettan.html

http://www.hir24.hu/belfold/2012/05/21/megsem-lesz-abortusztabletta/~~fokusz

http://index.hu/belfold/2012/05/19/megkapta_az_engedelyt_az_abortusztabletta/

http://index.hu/belfold/2012/04/23/abortusztabletta_nincs_es_megis_van/

http://www.nol.hu/archivum/archiv-365423