A világon minden ismétlődik, ciklusok, periódusok követik egymást, de nem lineárisan, hanem egy önmagába visszatérő kör formájában. Látjuk ezt a divatban, a történelemben, és nem utolsósorban a gyereknevelésben, táplálásban. Vigyázat, brittttttudósos percek következnek!

!photo © 2009 Aurimas Mikalauskas | more info (via: Wylio)

Amikor még a dínókkal együtt sétált valamint kardfogúakkal küzdött Ft és juszasz, majd a dínók kihalása után én is megjelentem, természetesen minden mást volt a gyerekek körül, így a táplálásuk is. Az én gyerekeim nem szoptak évekig, és kellett tápszert is kapniuk. Sőt, mikor az első gyerekem született d.k.u. (dínók kihalása után) 1987-ben, még játszott a feles, háromnegyedes tej is, cukrozva (!). Gyümölcsöt viszonylag hamar, 3 hónapos kor körül kaptak, és 4 hónapos kortól kezdtünk főzeléket adni.

Már igen sokszor ment itt és a Porontyon a vita, hogy a mi generációnk az simán csak tudatlan volt, hülye, vagy felelőtlen, hogy ilyeneket csinált? És a bölcsek köve a minket követőknél van, mert ők, ha tudnak, maratoni távot teljesítenek szoptatásból, nem adnak hamar hozzátáplálást, és semmit, ami kicsit is allergizálhatna.

Időnként előfordult, hogy arról panaszkodtak anyukák, hogy amikor kezdtek volna hozzátáplálni, a gyereknek nem kellett az új íz. Vagy mégis, minden erőfeszítés ellenére ételallergiák léptek fel. Az első esetben nekem többször is eszembe jutott, hogy lehet, hogy azért nem akar a gyerek új ízt, mert nagyon megszokta azt az egyet, amit kapott: az anyatejét.

De mivel egy fél brittt tudós sem állt mögöttem, így nem kockáztattam meg az LLL haragját magamra vonni, hallgattam. Most viszont kedvenc britttjeink is előrukkoltak a témával. A Gyermekévek oldal a British Medical Journal internetes oldalára hivatkozva arról ír, hogy a szakértők már egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel célszerű táplálni a gyerekeket. Véleményük szerint előnyös, ha a kicsik kb. 4 hónapos kortól elkezdenek más ízekkel ismerkedni. Itt elsősorban nem tápszerre gondolnak, aminek íze valamelyest hasonló a tejhez, hanem ettől teljesen eltérő ízekre: gyümölcsökre, főzelékekre.

Az elmaradott, higiéniai problémákkal, fertőzésveszéllyel küszködő területeken élőknek ezt nem ajánlják, ott még mindig a legbiztonságosabbnak az egyedi, fertőzésmentes csomagolásban, állandóan kellő hőfokon lévő anyatej számít.

A fejlett országokban azonban a szerzők szerint meg kéne fontolni annak lehetőségét, hogy 6 hónapos korig sem csak kizárólag anyatejet adjunk a kicsiknek. A csak anyatejes táplálást megkérdőjelező egyik érv, hogy vashiány léphet fel, melyet nem biztos, hogy észrevesznek, hiszen nincsenek rutinszerű szűrések vashiányra.

 

A BMJ egy svéd kutatásra utalva írja, hogy ételallergiák kialakulásában is szerepet játszhat, ha túl későn találkozik a gyerek bizonyos ételfajtákkal (pl. liszt). A svédek szerint 3-6 hónapos kor között kell ahhoz találkoznia a gyereknek gluténnal, hogy kevesebb eséllyel alakuljon ki cöliákia. Több vizsgálat szerint a később elválasztott babák között több az allergiás.

Vannak, akik e kutatások mögött a bébiételgyártók mesterkedéseit látják, bár én anno nem gyarapítottam a kasszájukat, magam főztem a főzelékeket, de gondolom, van, aki inkább az elválasztás, hozzátáplálás során tényleg az üveges csodákra szavazna, és nem pepecselne 1-2 dl főzelék előállításával. Janet Fyle, a brit bábaszövetség, a Royal College of Midwives vezetője mindenestre emiatt ítéli visszalépésnek a korábbi hozzátáplálást. Fél, hogy nem az egészséges ételeket, hanem a gyári bébiételeket kapnák zömében a gyerekek.

A BMJ cikkének szerzője Dr. Mary Fewtrell az európai élelmiszerbiztonsági hatóság dokumentumainak áttekintése alapján úgy véli, hogy a hozzátáplálást azért is célszerű 4-6 hónapos kor körül elkezdeni, mert a „mindenáron” való szoptatás „erőltetése” miatt nem biztos, hogy elegendő tápanyaghoz jutnak a babák.

Azért azt a doktornő is elismeri, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, minden gyereknél egyénileg kell dönteni a hozzátáplálás megkezdéséről (lásd pl. Meni kisfia). Az új szemlélet a hozzátáplálásban megkönnyebbülést jelenthet olyan anyáknak, akiknek kevés a teje, és nem feltétlen tápszerpártiak.

Szóval, az aréna kapuit kinyitottam. Anyák ( hozzátáplálás ellenesek és pártiak), fight!

Forrás: http://www.gyermekevek.hu/cikk/nem_biztos__hogy_a_kizarolagos_szoptatas_az_adu_asz_

Temptation