A Pixar új filmje, a Merida, a bátor igazán üdítő kikapcsolódás a forró nyári délutánok egyikére. A mesét elsősorban lányos anyáknak ajánlom.

Habár az számomra egyáltalán nem derült ki, a címszereplő mitől is bátor, az Aranyhaj után itt találkoztam az első szintén szerethető, igazi lány, nő főszereplővel. Míg Aranyhaj a felnőtté válás útján egy lelkileg elnyomó, önző és gonosz anya-banya mellől áll a saját lábára, Merida kezdettől önálló, szeretetben nevelt lányként lázad. Története az anyjával való kapcsolatának újraépítését meséli el.

Merida az ősi kelta klánok idejében élő Fergus király és Elinor királyné zabolátlan lánya.

A vadóc vörös loboncú hercegkisasszonynak nem kenyere a történelemtanulás, vagy az illemtan, jobban szeret nyíllal célba lőni, lóháton nyargalni.

Anyukája azonban igazi klasszikus hercegnőt szeretne nevelni a lányából illedelmes főkötővel, szűk ruhával és persze a birodalom érdekében nyélbeütött házassággal. Nem csoda, hogy anya és lánya viszonya nem felhőtlen.

A történetben a férfiak igazi kelta duhajok, Isznak, medvére vadásznak, verekszenek, nevetnek. Kérői viadala során Merida akkora kavarodást idéz elő, mikor megvív saját kezéért, hogy a klánok csakhamar egymásnak esnek. A királyné és a hercegnő is így tesznek és alaposan megbántják egymást. Merida tönkreteszi anyja nagy gonddal készített kézimunkáját, míg az anya tűzre veti lánya íját.

A boszorka, aki a hercegkisasszony útjába kerül, varázssüteményt ad a lánynak, hogy teljesüljön kívánsága, és az anyja változzon meg.

Nos, a mama meg, sőt átváltozik. Medvévé.

A medvévé változott anya nagyon jól sikerült. Királynéhoz illően próbál viselkedni, mimikája, gesztusai telitalálatok.

A boszi – akinek a karaktere szerintem szintén nagyon jól sikerült - persze felszívódik („üzenetrögzítőjén” külön jól szórakoztam). A medvemamára és a lányra vár, hogy kitalálják hogy változhatna vissza minden. Közben a férfiak medvevadászatra indulnak.

Persze minden jó ha a vége jó.

A Merida, a bátor mese a felnőtté válásáról, és az anya-lánya kapcsolatok nehézségeiről.

Kedves, humoros, szerethető és nem is túl félelmetes. (Habár esetünkben folyamatos anyai narrációval folyt a megtekintés.) Üdítő módon Merida mellett nincs férfi szereplő és senkihez nem adják feleségül. Élhet ő anélkül is boldogan. Hisz házasodni csak szerelemből szabad.

Tesztalanyaim véleménye:

„Tetszett, csak a medvétől féltem.” „Ha te medvévé változnál én nagyon megijednék.” (4 éves)

„Nagyon jó volt.” „Ha te változnál medvévé, én nem mennék el megmenteni téged (a vadászoktól). Nem vagyok elég bátor.” (6 éves)

 

 

Center