Már a múlt heti Megasztár-döntő végén kétségeim támadtak a zsűri döntését illetően (ti. a nézők szavazatai alapján az utolsó két helyen álló versenyző közül a zsűri dönti el, hogy ki jut tovább, és ki esik ki.), amikor a tizenegy éves Patai Annát választották, és így ő folytathatta a versenyt.


 

A pénteki döntőben ugyanez történt, Anna az egyik kieső helyen végzett. A döntés értelmében most a Fivérek zenekar esett ki – Anna pedig ismét tovább jutott. Most már nem kerülöm ki a kérdést: biztos, hogy jó ez neki?

Tudom, hogy egy terméket gyerekkel eladni sokkal könnyebb, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kislány valóban csodálatosan énekel, tehát érthető, miért szerepel a versenyben, engem viszont nem hagy nyugodni a gondolat, hogy vajon ki vette figyelembe azt, hogy Annára milyen hatással lesz a „sztárság”, a csillogás. (Én, mondjuk eleve nem engedtem volna gyerekeket indulni egy ilyen versenyen.)

Innen, a kényelmes karosszékből két lehetséges kimenetelt vizionálok: előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor Anna nem menekül: a nézők és a zsűri szavazatai alapján el kell hagynia a Megasztárt. Minél később jön el ez az idő, annál rosszabbul fogja viselni, mert egyre közelebb kerül az álmaihoz, egyre nagyobb magasságokba jut – a magasból viszont irtó nagyot lehet zuhanni. Nem tartom reálisnak, hogy ő nyerje meg a versenyt – pontosan az életkora miatt – bár mint látható, ha a zsűrin múlik, még akár ez is benne lehet a pakliban. És ha a dobogóig menetel, utána mi lesz?

Ott van például Susan Boyle. Ő sem tudta kezelni a tehetségkutató versenyen elért második helyezésével járó dolgokat, pedig ő felnőtt ember. Miért gondoljuk azt, hogy egy tizenegy éves kislány képes megbirkózni a rá váró feladatokkal, érzésekkel, a celebséggel? Nem azt mondom, hogy egy ekkora tehetséget veszni kellene hagyni. De rögtön a sztárvilág mély vizébe kell dobni, ahol addig kap majd mentőövet, amíg szükség van rá, utána pedig talán hagyják megfulladni? Nem lenne meglepő.

Vajon a zsűri, amely azért nagyjából tisztában van a sztárvilág árnyoldalaival is, miért menti meg mindig a kislányt? Főleg, ha a nézőktől már kétszer kapott kevés szavazatot. Meddig fogják még továbblökni a Megasztár útján?

Ti engednétek a gyereketek egy ilyen versenyen indulni?


Tünde