Végy egy nem túl tapasztalt háziasszonyt, aki szeretne finom falatokat tálalni népes családjának, ám nem szeret sokáig a tűzhely mellett álldogálni, és konyhaeszközök tekintetében sem bővelkedik a választékban.


A készülék főzte meg helyettem

Tegyél hozzá egyetlen eszközt, amivel bármit el tud készíteni a levestől a főételeken át a desszertig. Az eredmény: egy büszke háziasszony jóllakott családdal. A Philips Multicooker multifunkcionális főzőkészüléket teszteltük.

A megismerkedés pillanatában már feladatot is adott nekem a Multicooker készülék. A dobozból úgy vettem ki, mintha a nagyi fonott kosarát kaptam volna a kezembe: a nagy fogókarral egy mozdulattal a tűzhelyre tettem a készüléket további ismerkedés céljából. A tetején lévő biszbasz a kinyitáskor a tűzhely mögé pottyant, melyet a szétszerelt partvis nyelével sikerült kipiszkálnom némi akrobatamutaványokkal fűszerezve. (Végre megtaláltam a hetekkel ezelőtt elveszett telefontöltőt is, hurrá!) Aztán átpakoltam a szerkentyűt a konyhapultra és újrakezdtem az ismerkedést.


Egy konyhai eszköz mind felett

A készülékben találtam egy narancssárga szilikon kacsacsőrt, amelyről elsőre fogalmam nem volt, hogy mi lehet (tapasztaltabb háziasszonyok nyilván rögtön rájönnek, hogy edényfogó). Volt még benne pár érdekes eszköz: egy szuperdizájnos mini merőkanál és egy recés lapátka, valamint egy mérőedény, egy párolóbetét és maga a teflon bevonatú edény. És a legfontosabb mellékelve: egy 27 receptet tartalmazó receptfüzet, melyben a levestől kezdve a pörköltön és a tejbegrízen keresztül a tortáig és a jamig mindenféle étel elkészítési módja elolvasható, melyeket a hozzám hasonló szolid konyhai rutinnal rendelkező anyukák, sőt, nagyobb gyerekek is könnyedén elkészíthetnek.


Kiegészítők

Mi mással is kezdtük volna, mint a tejbegrízzel? Tizenegy éves lányommal együtt főztük meg ezt az amúgy sem bonyolult, ám annál nagyobb népszerűségnek örvendő ételt. A Multicookerben még egyszerűbb volt az elkészítés, hiszen nem kellett az edény mellett ácsorogni és kavargatni a forró tejet, csak beleöntöttük az edénybe, beállítottuk az előírt hőfokot és időtartamot, majd később hozzáadtuk a búzadarát meg a cukrot, aztán leültünk kártyázni, és 15 perc múlva már a konyhaasztalon gőzölgött a tejbegríz. Mégpedig olyan formában, ahogy eddig még sosem sikerült megfőzni: nem volt se híg, se túl kemény, nem voltak benne csomók, viszont olyan selymes volt, hogy ezt még a négyévesem is megjegyezte, miközben nyelte, mint kacsa a nokedlit. (Én meg a háttérben drukkoltam, hogy jusson egy kis maradék nekem is.)

Két nappal később egy szombat reggel arra ébredtem, hogy zörgést hallok a konyhából. A gyerekek nekiálltak tejbegrízt főzni egyedül. Nem kellett azon aggódnom, hogy megégetik magukat, hogy rosszul kapcsolják be a gáztűzhelyet, vagy kárt tesznek magukban. A leírást lépésről lépésre követték a receptkönyvből, és hatalmas sikerként élték meg, hogy önállóan készítették el a reggelijüket. (Azért így is ráfért egy alapos takarítás a konyhára utána.)


Ilyen volt...

A következő recept, amit kipróbáltunk, az a spagetti carbonara volt, amely érdekessége, hogy egyszerre kell mindent az edénybe tenni, és a végén szépen összeáll az egész. (Javasolt figyelembe venni a tésztára vonatkozó mennyiségi utasítást, így elkerülhető az a hiba, hogy a túl sok tészta felszívja az összes nedvességet.) A ragacsos állagot leszámítva ez az étel is jól sikerült, pláne annyi energiabefektetéssel, mint amennyibe az elkészítése került.

A rizsfőzés egyszerűségén (x egység rizshez az edényen jelölt mennyiségű víz, Rice funkció, 40 perc - az eredmény: pergős rizs) felbuzdulva kipróbáltuk még a rizses húst és a „régimódi sertéspörköltet”, ami leginkább a brassóihoz hasonlít, és szintén csak annyi az egész, hogy az ember beledobálja a hozzávalókat az edénybe, beállítja a megfelelő értékeket és kényelmesen hátradől a karosszékben/könyvet olvas/borozik a pasijával/játszik a gyerekeivel, míg a szerkentyű megfőzi helyette a vacsorát.

Amire nagyon kíváncsi voltam, az a csokis diótorta, valahogy nehezen tudtam elképzelni, hogy ugyanazzal a kütyüvel, amivel tésztát, rizottót, pörköltet vagy töltött paprikát lehet készíteni, megsüthető egy torta is. A menet a szokásos, a hozzávalókat összekeverjük (kb. 10 perc az egész), beleöntjük az (amúgy kerek alapú, henger formájú) edénybe, lecsukjuk a tetejét, beállítjuk 180 fokra és 45 percre, és láss csodát, a végén tényleg torta formájú süteményt kapunk, mely ráadásul sehol sem maradt nyers és nem is sült túl. Ezen felbuzdulva sütöttünk mogyorós almatortát is. Mozgatta még a fantáziámat az eperdzsem és a joghurt elkészítése is, de ezekre már nem maradt idő.


... ilyen lett

A Multicooker ajánlható mindazoknak, akik nem szeretnek sokat a tűzhely mellett ácsorogni, és akik élvezik a könnyen elérhető konyhai sikereket. Számomra azért volt érdekes, mert tekintetbe véve a lehetséges felhasználási módjait, a termék többfajta konyhai eszköz helyettesítésére alkalmas: például pároló, olajsütő, serpenyő, fazék; valamint könnyen hordozható, így alkalmas az otthonon kívül más helyszínen való használatra, például sátrazáshoz is. Sokat segített a receptfüzet is, melyben kénytelen voltam vakon megbízni, és amely nem okozott csalódást. Gondolom, hosszú távon saját tapasztalatok alapján saját recepteket is ki lehet próbálni, és valóban azt lehet rá mondani, ahogy hirdetik: „Egy konyhai eszköz mind felett!”

Termékjellemzők:

  • 980 W teljesítmény
  • 12 automata program
  • Szabályozható hőfokbeállítás (40C – 160C)
  • Szabályozható főzési idő (5 pertől 12 óráig)
  • 24 órás késleltethető indítás
  • 3D hőelosztás
  • Mosogatógépben tisztítható főzőedény tapadásmentes bevonattal

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?