Center mellgyulladás szoptatás

A melled érintésre nagyon érzékeny vagy forró? Betonkemény és fáj? Kemény, fájós csomók, szakaszok vannak benne? – Lehet, hogy téged is utolért a mellgyulladás.

Mellgyulladás
 

Az eltömődött tejcsatorna (nagyon gyakori, könnyen kezelhető) vagy mellgyulladás (az előbbiből kifejlődő extra fájdalmas „élmény”) szerencsére nem komoly – de fájdalmas és valljuk be, kiakasztó – bajok, viszont a legtöbbször egyszerű praktikák bevetése után elmúlnak. Ha mégsem így történik, a fájdalom erősödik, és elterjed az egész mellen, így fájdalmassá válik a szoptatás, az anya pedig belázasodik. Az elhanyagolt gyulladásból gennyes tályog alakulhat ki.

Mit tehetünk?
 

Melegen kell tartani a melleket, gyakran kell szoptatni a gyulladt mellből, és sokat kell pihenni. Lehet kapni zselés mellre való párnát, amit felmelegítve sokáig tartja kellemes meleget, és ergonomikusan illeszkedik a keblekre, de a meleg zuhany alatti masszázs is jót tesz. A gyulladt rész gyengéd masszírozását a gyulladt folt mögött kell elkezdeni és öt ujjal, körkörös mozdulatokkal kell haladni a mellbimbó felé. Ha túlságosan fájdalmas, akkor érdemes megkérni párunkat, vegye kezelésbe ő – a fentieket szem előtt tartva – régi kedvenc játékát. Közvetlenül a masszáza alkalmazása után kicsit szoptatni, vagy fejni kell, hogy kiduguljon az eltömődött tejcsatorna. Amíg teljesen rendbe nem jön a mell, legalább kétóránként – éjszaka is – mellre kell tenni a babát, vagy legalább fejni a tejet a gyulladt mellből.

Nagyon fontos a pihenés! A következő bekezdést szükség szerint emeld ki, és told a párod orra elé: az eltömődött tejcsatorna vagy mellgyulladás annak az első jele, hogy a szoptatós anya túl sokat vállal magára, és kezd teljesen kimerülni. Ha megoldható, minden házimunkát függessz fel, és feküdj le a babával együtt, míg jobban nem érzed magad. Ha ez nem lehetséges, akkor csak a legszükségesebb feladatokat végezd el, és ha így sikerült egy-két órányi időt felszabadítanod, ezt töltsd úgy, hogy mellre teszed a babát, és felpolcolt lábbal pihensz – írja a LLL.

A stresszt is kerülni kell. Ha szükséges, tilts ki minden nemkívánatos látogatót, érdeklődő rokont a lakásból. Stressz hatására ugyanis a prolaktin-termelés nő, ennek következtében növekedik a tejmennyiség, ugyanakkor az adrenalin szint növekedése gátolja a tejleadást. Egyszóval: ha bosszant az anyósod, dobasd csak ki a férjeddel. Nem ők fogják szoptatni azt a babát, hanem fogaidat összeszorítva te.

A mellgyulladás bizonyos válfajainál viszont azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha mindkét melled begyullad, a mellbimbód tűnik fertőzöttnek, vér vagy genny van az anyatejben (nem összekeverendő a baba által felbukott olyan véres tejtől, ami a sebes mellbimbó miatt került a pocakjába), vörös csíkok jelennek meg a gyulladt terület környékén, vagy a tünetek hirtelen és súlyosan jelentkeznek, ezek a jelek bakteriális mellfertőzésre utalnak, melyet azonnal meg kell mutatnod az orvosnak, aki antibiotikumot fog felírni. A szoptatást megfelelő gyógyszer mellett lehet folytatni, de ne lepődj meg, ha nagyjából három nap múlva a te gyógyszered hatására a babán apró pöttyök jelennek meg. Ettől nem kell megijedni, az antibiotikum-kúrát nem szabad abbahagyni.

Mi okozhatja?
 

Az anyatej összetételének egyéni eltérései ugyan fokozhatják a gyulladáskészséget, a fő okok mégis megnevezhetők. Ha hirtelen kevesebbet kell/tudod szoptatni a kicsit, túltelítődik a melled, ilyenkor le kell fejni belőle, hogy ne gyulladjon be. A tejtermelés ugyan előbb-utóbb alkalmazkodik a baba szopási ciklusához, de amíg ez meg nem történik, könnyen ébredhetsz betonkemény, fájón feszülő mellekkel.

Mellgyulladást okozhat az is, ha a mell el van szorítva. Szűk, vagy a mellet nem megfelelően támasztó melltartó vagy fürdőruha, tejgyűjtő kagyló, vagy vastag melltartóbetét, a babahordozó vagy táska pántja mind nyomhatja a mellet. A hason alvás (szerintem lehetetlen szoptatás alatt, olyan kényelmetlen) és ha a baba a melleden fekszik, és a szopások alatt lenyomja azokat, szintén elszoríthatja a kebleket.

Lehet, hogy az a baj, hogy a baba rosszul kapja be a melledet, vagy rossz helyzetben szopik.  Mivel az ember felülnézetből látja, hogyan veszi a szájába a mellet a baba, érdemes megkérni a párodat, hogy nézze meg szemből, jól tartod-e a kicsit. Lehet, hogy túlságosan megemeled, vagy rossz szögben fogod. Próbálj variálni a testhelyzetekkel.

Ami segíthet
 

1. Pihenés.
2. Túltelítődés esetén fejés.
3. Melegítés
4. Masszírozás gyengéden és fejés
5. Le a melltartóval! Ha a bimbód is sebes és tudsz, szabadulj meg a melltartótól, és levegőztesd a melledet. Ha marad a melltartó, ügyelj rá, hogy semmi ne szorítson.
6. Variáld a szoptatási testhelyzeteket.
7. Szorítsd össze a fogad, hidd el, előbb-utóbb jobb lesz
8. állítólag az étellel együtt bevett napi egy kanál lecitinnel is megelőzhető a tejcsatorna-eltömődés újbóli kialakulása
9. Népi praktika a káposztalevél-pakolás. Tegyél vágódeszkára három-négy vaskos levelet, majd csapkodd meg alaposan húsklopfolóval. A levet eresztő, zúzott leveleket borítsd a melledre, majd takard be tiszta textilpelenkával. Ha nagyon átforrósodott, cserélgesd.

Ami árt(hat):
 

1. Gyengéd masszázs helyett erőszakos gyömöszölés.
2. Hideg borogatás
3. Fejés, szoptatás nélkül
4. A szoptatás korlátozása
5. Bimbóvédő 6.
Folyadék korlátozása
7. Várakozás, hátha elmúlik magától

Sebes mellbimbó
 

A vérző mellbimbót elkerülni biztos könnyebb, mint elviselni, és ha valaki rájön, hogyan lehet kihagyni, feltétlenül értesítsen. Azért írok róla itt a mellgyulladás kapcsán, mert a seben keresztül könnyen megfertőződhet a mell, és mellgyulladást is kaphat, akinek azt dobja a gép.

Okai a baba rossz mellre helyezése, vagy rossz technikája, illetve e túlzásba vitt komfort-szoptatás lehetnek.

A kisebesedést nem fogja megelőzni nagyanyáink bölcsessége, miszerint”eddzed előre fogkefével, hogy bírja a gyűrődést”. Ezt szerintem kihagyhatod, örülj, hogy szülés előtt nem fáj. Segíthet viszont szülés előtti napokban (mintha lehetne tudni, melyek azok) speciális krémekkel kenegetni, és ezt folytatni a szülést követően is minden nap, lehetőleg minden szoptatás után (nekem hitem szerint az Avent méregdrága készítménye (is) segített feleannyira kisebesedni másodszorra, mint elsőre)

Sebes bimbót jó tejben áztatni, és segít, ha nem ér hozzá semmilyen ruha. Vannak olyan tejgyűjtő kagylók amikhez van mellre helyezhető bizgentyű, ami távolságot tart a melltartótól. Ha nem nyom, ez is segíthet.

A hámosító kenőcsök szerintem ilyenkor már nem sokat érnek, ráadásul többnyire le kell mosni őket szoptatás előtt.

Ha 3 nap és 2 hét közötti ideig van vele gondod, az még normális, de ennél tovább tartó állapot esetén mutasd meg orvosnak.

Nektek milyen trükkjeitek voltak? Van, aki megúszta köztettek a mellgyulladást, vagy a sebes bimbót és összeszorított száj helyett, arcán üdvözült mosollyal szoptatott az első pillanattól? Ha van, mi volt a titka?

Források:

http://www.lll.hu/node/13
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_problema4

http://www.dokimami.hu/2009/09/22/csecsemogondozas-tanfolyam-26-resz-fajdalmas-kirepedt-verzo-mellbimbok-13-jo-tanacs/

Center

Center mellgyulladás szoptatásBezzeganya az Instagramon!



Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 



Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.

Tetszik?