kórházteszt szülés kismama

A kórház neve - Debreceni Klinika

A szülés időpontja (év, hónap) - 2016. május

A kórház állapota - Átlagos, nem egy ma épült hely. A gyermekágyas rész 2-3-4 fős szobái is átlagosak, nem omlik a vakolat, de régebbi a csempe, ablak, baromi magas ágyakkal. Természetes úton szültem, de ha császár lett volna, nem tudom, hogy kászálódtam volna fel-le róla. Van VIP szoba, szép, de semmi „luxus”. A csecsemős osztály szintén nemrég újítva, a szubintenzív is teljesen modern, és nagyon tiszta.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota - Minden nap reggel jöttek takarítani, alapos munkát végeztek, ezzel nem volt gond. Két háromágyasra jutott két zuhanyzós fürdő. Sose voltak vértócsák, vagy bármi ilyesmi, pedig egy hétig vendégeskedtem bent, és vegyes volt anyukákból a felhozatal is.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.) –A szülészeti rész néhány éve teljesen fel lett újítva, rendezett, tiszta, modern. Kétszemélyes vajúdóban kezdtem. Nem volt más, csak két ágy (nekem 157 centiméterrel elég magasak). Szülőszoba-látogatás során láttam labdát, talán bordásfalat is de ez már ködös emlék, mert amikor élesben voltam, csak  a két ágy volt és ctg. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége - Nem volt fogadott orvosom, 36+1-re szültem, húsz órát töltöttem a szülészeten, megannyi orvos megvizsgált ezidő alatt. A többség normális volt, de volt, aki mint egy darab húst, úgy nézett meg. Nővértanonc jött 15 percenként nézni a ctg-t, majd ahogy haladtunk, megjelent a szülésznő is, rendszeresen kérdezett, kedves volt és segítőkész. A kitolás alatt is mindenki nagyon kedves volt, viszont vákuumra volt szükség, a főorvost hívták hozzá, aki a szülés után készségesen elmondta, mi miért történt, és hogy mi a helyzet.

A gyermekágyas nővérekre egy rossz szavam nincs, mindig nagyon rendesek voltak velem és a szobatársaimmal is, viszont a csecsemős nővérek többsége sajnos nagyon ellenszenves volt, sokszor tapintatlanok és bunkók. Egy-két nővér volt, aki azonnal segített, kedvesen, lelkesen, mint aki tényleg szereti a munkáját, de a többiek nagyon fásultak voltak.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést) - Tudtommal gátmetszés-pártiak, de ha van orvosod, szülésznőd, akivel gátvédelemre készülsz, akkor más a helyzet. Oxit kaptam, a siettetést egyáltalán nem tapasztaltam, sőt, néha pörgettem volna, mert elég hosszúra nyúlt. Néha kicsit úgy éreztem, elfelejtették, hogy ott vagyok (aznap kb. csak én szültem)

Császármetszés (bent lehet-e apuka) - Természetes úton szültem, de úgy emlékszem a bemutatásból, hogy jelen lehet az édesapa is.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe) - Elvileg meghatározott időben van látogatás 16-18-ig, de reggeltől estig jönnek-mennek a látogatók. A szobába elvileg nem mehet be senki, de gyakorlatilag sajnos az ajtón lévő kiírást nem mindenki olvassa el. A babát kis kocsiban ki lehet vinni a látogatóknak, megfoghatják, megnézhetik.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.) - Pelust, ruhát adnak, de törlőkendő és krém is kell.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? - Az én esetemben 2x3 ágyasra jutott két zuhanyzós fürdő.

Van-e VIP szoba?  - Igen van, de érdemes előre tájékozódni róla, szabad-e, mert amennyire tudom, elég kapós.

Koszt mennyisége, minősége - Mivel pótlás miatt háromóránként mennem kellett a babámmal a csecsemősökhöz, így sokszor épp lemaradtam a kajáról, amit nem bántam. A reggeli tea finom, és ennyi. A negatív értelemben jól ismert kórházi kaja, nem kell sokat várni tőle, jó, ha a család tud vinni házi kosztot.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után) - A csecsemős nővéreknél nehéz volt kifogni, épp ki milyen passzban van, gyakran voltak undokok (tisztelet a kivételnek) mindenki más megfelelően tájékoztatott mindenről.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt - Nem.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz - Első szülőként a csecsemős nővérek nagy részének a hozzáállása nagyon ledöbbentett, több tapintatot és segítőkészséget vártam volna (pláne újdonsült anyukaként), sokszor ha hívtuk őket a szobánkhoz pl. szoptatási tanácsok miatt, csak sokára kerültek elő, már ha jöttek, de ha én késtem durva peluscsere miatt a fürdetésről, orroltak rám. Sokszor kioktatást, egyszavas válaszokat kaptam meg azt, hogy keressem azt a nővért, akihez a szobám tartozik... De a gyerekágyas nővérek abszolút kifogástalanul viselkedtek. Az orvosok pedig átlagosan.

szülészet állapota: 8

kórtermek állapota: 5

szülőszoba korszerűsége: 9

felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7

orvosok segítőkészsége: 8

szülésznők segítőkészsége: 8

csecsemős nővérek segítőkészsége: 3

kommunikáció, tájékoztatás: 6

tisztaság: 7

ellátás minősége: 6

személyes élmények: 6

Ha 2016-ban vagy 2017-ben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?