Hogyan reagál egy négyéves kislány, ha visszautasítást kap a szeretett felnőttől? Durcáskodik, olyasmiket mond, hogy utálja a célszemélyt? Esetleg konfabulál? Persze az általa látott, hallott morzsákból, kamasz bátyó „okosságaival” bővítve természettudományos ismereteit. Teszi ezt bármiféle komolyan ártó szándék nélkül, nincs más eszköze még kifejezni, hogy egyszerűen csak rosszul érzi magát egy ilyen viszonyban, csalódott.

A kis Klara mindenesetre így tett, miután Lucas, – aki egyben óvó bácsija és apukája legeslegjobb barátja is, nem mellesleg az egyetlen felnőtt, aki igazán törődik vele és még az általában butaságnak gondolt kényszereit (mint vonalfóbia) is tiszteletben tartja – elmagyarázza neki, hogy szájrapuszi csak apának és anyának jár, a kabátzsebébe rejtett szívnek pedig valamelyik kisfiú örülne bizonyosan. Klara tagadja, hogy ő volna a titokzatos „hódoló”, mert ő soha nem hazudik. Ezek után csalódása nyilvánvaló. Szomorkodására felfigyel a vezető óvónő és kedves kérdezgetése nyomán fény derül valami szörnyűségre, Klara látta Lucas „égnek álló kukiját”. Ez nagyon komoly dolog, főként a gyermekbántalmazás bármilyen – a hazai közvélekedés szerint – csekélynek tűnő megnyilvánulását is szigorúan vevő Skandináv országban.

Az igazgatónő másnap rögtön beszél Lucasszal, persze részleteket nem árulhat el, így az áldozat kilétét sem. Lucas bénult döbbenetében szinte reagálni sem képes a vád hallatán. Élete éppen kezdene visszatérni a boldogabb mederbe: tizenhatéves fia, Marcus végre hozzáköltözhet, mivel a válást követő gyötrelmes „kéthetente egy hétvége láthatást” mégis tarthatatlannak ítélik; talán újra képes párkapcsolatot kialakítani; az óvodában folytathatja pedagógusi munkáját, miután az iskoláját bezárták. Természetesen felkérik az óvoda pszichológusát (mackós férfi személyében), hogy segítsen tisztán látni az ügyben. Bár Klara nem erősíti meg egyértelműen a vádat, az igazgatónő szerint ilyesmit nem találnak ki a gyerekek, végül a pszichológussal egyetemben magyarázatokkal igazolja kételyeit. Nincs mit tenni, eljárást kell indítani. Elszabadul a pokol.

A kis településen hamar terjednek a hírek. Miután megtudja az áldozat kilétét, Lucas azonnal barátjához, Klara apjához rohan, hogy tisztázzák a helyzetet. Kinek hisz egy apa? A kislányának, akit arra tanított, hogy soha nem hazudunk vagy a legeslegjobb barátjának? A patriarchálisnak nyomokban sem mondható Dániában nem kérdés ez. Őrület a köbön. Marcus (Lucas fia) meglóg az apjához, segíteni szeretne neki. Közben pofára esik ő is, hiába vár megértést apja barátaitól, tettlegességig fajul segítségkérési kísérlete. De szerencsére keresztapja védelmébe veszi és Lucast is támogatja minden lehetséges módon. Ejtik a vádakat, Lucas szabad, fizikailag mindenképpen. A közösség azonban nem felejt. Megtartó ereje elveszik, helyét a durva kirekesztés veszi át. Padlóra küldenek egy kiváló pedagógust, szeretetteljes apát és a földön fetrengőbe sem restek belerúgni, szó szerint. Végül megtörik a jég a barátok között, Klara apja keservesen belátja, hogy hibázott. A mélyben tovább forrnak az indulatok, hiába a tisztázás a stigma stigma marad. Happy end dán módra.

A vadászat, – ahogy a dán filmek többsége – megrázó, fejbevágó, döbbenetes, borzongató. Semmi fantasztikum, teljesen életszerű helyzetek, a helyi viszonyok szerint átlagos emberek. A visszafogottság és a már-már állatias megtorlás egymásnak feszülése. A vetítőteremben fokozódik a feszültség, mocorgás, para, szem nem marad szárazon, hiába a szokásos humor és derű, ez (is) egy nyomasztó műremek. Az érzelmek kifejezése apró mozzanatokban egészen bámulatos. Egy ilyen fiatal mellékszereplőtől pedig igazán elismerésre méltó ez az alakítás.

Ajánlom ezt a filmet különösen azoknak, akik még mindig úgy hiszik, hogy példás és tudatos élettel biztosan nem kerülhetnek soha bajba, vagy szívesen és könnyen mondanak ítéletet másokról. Szülőknek és pedagógusoknak. Mads Mikkelsen fanoknak pedig kötelező (alakítását Cannes-ban a legjobb színésznek járó díjjal értékelték), de a skandináv hangulat kedvelőinek is bőséges muníció.

spinster

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?