Kevesebb mint egy hónap múlva kell beíratni az elsősöket az iskolába. Idén mindenütt április 8-án és 9-én 8-18 óra között lesz a beiratkozás. Az iskolák a körzetükbe tartozó gyerekeket mindenütt kötelesek felvenni. A körzeten kívüli ovisok esetében előnyt jelent, ha valakinek már egyik testvére az iskolába jár vagy ha a szülő a közelben dolgozik.

Az elsősöknek sorra tartják év eleje óta a nyílt napokat is, melyekre érdemes elmenni, ismerkedni az intézménnyel, a tanítónővel. Egy-egy nyílt nap után annyival okosabb az ember, kap egy képet a légkörről és a hozzáállásról. Láthatja a bemutató órát tartó pedagógust munka közben és adott esetben megnyugodhat, hiszen a téma avatott szakértői szerint elsőben minden a tanítónőn áll. Sajnálatos módon azonban többnyire ahogy iskolát sem, úgy azon belül szimpatikus oktatót sem választhat a szülő és a leendő kisdiák.

A tavalyi országos  kompetenciamérés eredményei is elérhetőek pár hete, így a körzetes, vagy ahelyett kinézett suli eredményeit bárki megtekintheti ezen az oldalon. Ha mélyen átlag alatti számot találunk a listán, azért az elgondolkodtathat, hiszen kirívóan rossz eredmények esetén előfordulhat, hogy a tanárokkal, az alapozással is akad némi gond az intézményben.

A szülők sokszor – főleg a nagyobb városokban és a fővárosban, ahol sok általános iskola működik – a jónak mondott, erős iskolák felé orientálnák a gyerekeiket, ám érdemes szem előtt tartani a választásnál a gyerek személyiségét is. Egy gyenge suliban egy kicsit gátlásosabb, vagy félénkebb nebuló lehet, hogy szárnyalhat, mert ő lesz a legjobb, míg egy ugyanilyen gyerek kedvét könnyen elveheti, ha versenyistállóba kerül. Egy versenycentrikus, követelő, kemény suli a legelejétől le tudja törni a gyereket, és ha nem fog szeretni tanulni, azzal mindenki csak veszíthet. A legfontosabb, hogy az óvodásból elsőssé váló kicsik érdeklődését és tanulási kedvét fenn tudják tartani a teremben. Ha meleg, elfogadó, gyerekcentrikus tanítótól kapja meg elsősünk az alapokat, akkor ha jó képességű, később akár egy gyenge suliból is tud váltani mondjuk hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba.

Az idei évben a körzeten kívüli iskolával szimpatizáló szülőknek nem lesz könnyű dolga, mert az idén a törvény szerint most egyszerre kell iskolát kezdenie az augusztus 31-ig 6. életévét betöltött korosztálynak, és a korábban az iskolakezdést elhalasztott idősebbeknek is. Sok iskolában így csak a körzetes tanköteles korú gyerekekkel teljesen megtöltik az induló osztályokat, annak ellenére, hogy egy fővárosi iskola titkárának elmondása szerint csak a körzeten kívüli érdeklődőkkel is meg tudnának tölteni ugyanannyi padot.

Sokan már elkezdték az okmányirodán intézni a gyerek és valamelyik szülő új lakcímkártyájának kiváltását, hogy másik kerületbe vagy másik beiskolázási körzetbe kerülve automatikus helye legyen a kicsinek a hőn áhított iskola padjában. Akadnak persze mendemondák alapítványi támogatással vásárolt helyekről és sógor-koma-jóbarát hátszelét mozgásba hozó szülőkről is, de a legkézenfekvőbb trükk a lakcímkártyás machináció valóban széles körben elterjedt.

A szabad iskolaválasztás fogalmát sokan félreértik, mondja Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman az index.hu-nak. Ez egy nemzetközi jogi kategória, ami azt jelenti, hogy senkinek a gyereke nem rekeszthető ki az oktatás rendszeréből, azaz a szülő választhat, hogy gyermekét állami, egyházi vagy alapítványi iskolába íratja. "A szabad iskolaválasztás azonban nem azonos a szabad iskolaépület-választással és végképp nem azonos az épületen belüli tanító néni megválasztásával" – jegyezte meg Aáry-Tamás Lajos.

A beiratkozáshoz a gyerek személyazonosítására alkalmas, a nevére kiállított személyi azonosítót (csak ha van ilyenje! Ha még nincs, nem kell az okmányirodától emiatt személyi igazolványt igényelni!) a lakcímkártyát és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell bemutatni.

Ha a szülő a felvételi döntéssel nem ért egyet, akkor a fellebbezést a tankerületi igazgatóhoz nyújthat be.

Ti hogyan készültetek, készültök a beiskolázásra? Trükköztetek a lakcímkártyákkal, vagy meg sem fordult a fejetekben, hogy ne a körzetes sulit válasszátok?

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?