Amikor kislány voltam, imádtam pepecselni. Elcsórtam anyukám parfümjeit, kis vattára fújtam belőlük, hátha még jobb illatot sikerül kreálnom. (Persze mindig katasztrofális volt a végeredmény.) De ugyanígy vonzott a gondolat, hogy laboratóriumban dolgozom és kis kémcsövekben kísérletezem színes folyadékokkal. (A kémia valamiért aztán nem lett erősségem…)



Illatos, nyúlik, tapad

A Parfüm laboratórium nevű játék ezt a kettőt ötvözi, és több izgalmas dolgokat is lehet az alapanyagaiból készíteni. Kár, hogy nem volt ilyen gyerekkoromban, viszont jó, hogy most kiélhettem magam a lányaimmal való játék közben.

A Parfüm laboratórium nevű játék igaz, nem olyan tartós, mint egy hagyományos játék, hiszen az alkotóelemeit felhasználjuk alkotás közben, de megéri az árát. Amikor kibontották a lányaim (7 és 9 évesek) a színes dobozt, szinte azonnal összevitatkoztak azon, hogy ki mit fog csinálni. Pedig ekkor még nem is tudták, hogy mi a feladat. Leültem közéjük és lépésről lépésre felolvastam, hogy mit kell csinálniuk a parfüm/nyálka/illatos kristály gél készítéshez. Először majdnem kiborították a vizet azon igyekezetükben, hogy melyikük végezhesse a következő lépést, aztán a további vitát megelőzve felváltva csinálták a feladatokat.


A doboz

Az egyik csipesszel belehelyezte a fecskendőbe a négyféle illatból (jázmin, eukaliptusz, rózsa, menta) kiválasztott illatkártyácská(ka)t, majd meleg vizet szívott fel és összerázta benne a kártyá(ka)t. A másik a szűrést végezte: vattapamacsot tett a fecskendőbe, ráöntötte a korábban a mérőedénybe fecskendezett illatos-rostos vizet, és átpréselte rajta. Aztán átadta a megszűrt, illatos vizet, és a zárható aprócska fiolákba öntötte az egyik.


Parfümöt készítünk

A következő körben fordítva végezték a munkafázisokat, és mivel illatkártyákból nem csak egy darab található a kis zacskókban, ezzel elvoltak jó darabig. (A kártyák félbevágásával még többször és többféleképpen keverhetünk illatokat.) Aztán rájöttek, hogy szinte minden lépést tudnak együtt is csinálni. A lányok egymással versengve válogatták az alapanyagokat és kísérleteztek saját illat kreálásával. (A maradék illatkártyákat zárható zacskókba lehet tenni, így nem vesztik el illatukat.) Amikor készen volt az öt tárolótégelynyi parfüm, azonnal belekezdtünk a következő játékba.


Porból nyálka

Akinek fia van, ennél a játéknál érdemes becsatlakoznia. Egy kis zacskónyi rózsaszín por, egy fiola saját parfüm meg némi forró víz összekeverésével ugyanis nyúlós-ragadós nyálkát lehet készíteni, igaz, rózsaszín színben. Bár nekem lányaim vannak, ennél a kísérletnél voltak a legizgatottabbak.


Megunhatatlan

Alig bírták kivárni, míg a kavargatás hatására a massza elválik a keverőedény faláról és nyújtani lehet a rózsaszín nyálkát. A kis tasakban két közepes méretű nyálka elkészítéséhez elegendő por található. A maradékot itt is beletölthetjük egy zárható minizacskóba. A nyálkával aztán hosszú ideig eljátszottak: nyújtották, csavarták, gyömöszölték, és röhögtek nagyokat, ahogy a cucc különböző vicces hangokat adott ki formázás közben.


Piros festéket a parfümbe

A harmadik feladatot másnapra hagytuk, amikor is illatos zselékristályokat gyártottunk parfümből, poliakrilát kristályból és pár csepp piros színezőanyagból. A gyerkőcök szájtátva nézték, ahogy a víztől percről percre nagyobbak lesznek a kristályszemek, míg végül 20 perc elteltével többszörösükre dagadva csillogtak az edényben.


Kristályok és színes parfümök

Mivel a poliakrilát tulajdonsága, hogy tömegéhez képest több százszor annyi vizet képes felszívni, a kis fiolából tetemes mennyiségű zselékristály állítható elő. Ezt kihasználva a következő órák azzal teltek, hogy számtalan edénykében nevelgettük a különböző illatú, piros zselékristályainkat.


Dagadnak az illatos kristályok

A leírásban további tippek, ötletek szerepelnek, hogy hogyan lehet többféleképpen felhasználni az alkotóelemeket, és hogy miket érdemes még bevonni a kísérletbe: például a piros színezőanyag helyett kísérletezhetünk más színű ételszínezékkel, az illatkártyák helyett pedig igazi virágok szirmaiból is nyerhetünk illatanyagot.

A játék használata 8 éven felülieknek ajánlott, de jó, ha van egy felnőtt, akivel először végigmennek a gyerekek a lépéseken. Utóbbi mondatba egy kis önzőség is vegyült: remekül éreztem magam ugyanis a kísérletek közben, újra kislány voltam, aki titkos laborjában parfümöt és egyéb illatos dolgokat gyárt. Más anyukáknak is szívből javaslom. (Apró trükk a végére: ne szívjuk mellre, hogyha amíg kiszaladunk egy kis vízért, a gyerekek az általunk készített, méregdrága parfümünkkel illatosított zselékristályt az eukaliptuszos-mentás kristály közé keverik.)

Parfüm laboratórium, 5600 Ft

Tünde

A tesztjátékot a Pötifarm bocsátotta rendelkezésünkre.