Kicserélem a gyereken a telerottyantott eldobható pelenkát, majd kiballagok a konyhába és egy laza mozdulattal beröffentem a mosogatógépet.

'Diaper rolls' photo (c) 2009, AForestFrolic - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Mindeközben hálát rebegek, hogy az életemet rengeteg háztartási masina és apróság teszi kényelmessé. Hálát rebegek, de kinek is? Nos, ez esetben két feltaláló nőnek – Josephine Cochrane-nek és Marion Donovannek – jár a hála.

Az első kereskedelmileg sikeres mosogatógépet egy olyan asszony találta fel, aki nemigen mosogatott életében, mikor pedig rákényszerült, inkább megalkotta sokunk kedvenc masinájának ősét. Josephine 1839-ben született építőmérnök apa és feltaláló dédnagypapa sarjaként. Férjével nagy társasági életet élt, ám a kényes porcelánjai sorra áldozatul estek szolgálói mosogatási technikájának. Josephine így megpróbálta maga elmosni a tálakat, majd a nemszeretem munka miatt tervezni kezdte a gépet, amiben vízsugarak mossák el a lerögzített kényes holmit.  

Bár mások megpróbáltak hasonló eszközöket létrehozni – egy kézzel hajtott modellt 1850-ben szabadalmaztattak is – ezek nem váltak sikeressé. Josephine férje hamarosan elhunyt és adósságok terhe nyomta a feltalálónő vállát. Ez a tragédia adott lökést, hogy létrehozza a gépe egy sikeres modelljét, melyet 1886-ban szabadalmaztatott is.

Josephine kezdetben barátoknak készített gépeket és a helyi újságokban hirdette cégét. Hét évvel később a Világkiállításon díjazták is találmányát, mely eleinte még nem a háztartásokban, hanem éttermek konyháiban talált helyet. Cochrane cége később a Whirlpool Corporation része lett. A feltaláló 74 évesen 1913-ban meghalt, így nem érhette meg találmányának igazi fénykorát, ami az 1950-es évektől napjainkig is tart.

Az eldobható pelus anyja, Marion Donovan 1917-ben látta meg a napvilágot. Háziasszonyként és anyaként Marion megelégelte az állandó pelenkamosást, s hogy a használt pelenka mindent összekoszol, amint átázik.  Első ötlete egy vízhatlan pelenkafedő gumibugyi volt, amit zuhanyfüggönyből készített. Hasonlót árultak ekkoriban, csak azok a termékek még kényelmetlenül szorították a babákat. A tökéletesített mosható pelust az akkoriban használt veszélyes biztosítótűk helyett patenttal látta el. A feltalálónő persze nem állt meg itt, és hamarosan megalkotta egy teljesen eldobható pelenka prototípusát is. Marion gyártótól gyártóig járt találmányával, ám a fogadtatás igencsak hűvös volt. Az ötletet fölöslegesnek és használhatatlannak vélték, a feltaláló ezért 1949-ben megalapította saját vállalatát. A pelenka nagyon sikeres lett, így Marion 1951-ben egymillió dollárért el is adta cégét és a szabadalmat. 1961-ben, Marion ötletét felhasználva létrejött a Pampers.

A tányérok már tiszták. Ha az orrom nem csal, megyek és újra tisztába teszem a gyereket. Köszönöm a segítséget Josephine, köszönöm Marion!

Center

Források:

http://www.women-inventors.com/Marion-Donovan.asp

http://web.mit.edu/invent/iow/cochrane.html