kórházteszt szoptatás szoptatási tanácsadó Uzsoki szülés

2017 májusában szültem meg kisfiamat a budapesti Uzsoki Kórház szülészetén. A kórház néhány éve felújított, így egy teljesen jó állapotú intézményről van szó. Természetesen nem közelíti meg egy magánkórház színvonalát, de bőven átlag feletti már eleve azért, mert felújított.

Kiemelném a kórház kommunikációját. A honlapon, amit tényleg frissítenek is, sok hasznos információ található; többek közt a szülészet pszichológusa által szervezett előadássorozatról. Nekünk, első gyermeket váróknak, ezek hasznos, érdekes előadások voltak. Különösen az újraélesztéssel és a szülés menetével kapcsolatos alkalmak. Mindig sokan vannak, de van lehetőség kérdezni, sőt, szülőszobát látogatni is.

Uzsoki szülészet

A szülészet az első emeleten található, teljesen megfelelő, ami a külsőségeket illeti. Automata az apukáknak a szülészet előtt, fotelek a várakozóknak, kiváló, bár borsos árú büfé a földszinten. Sőt, fertőtlenítő folyadék a folyosón, hogy a babákat látogatók kezet moshassanak, bár én inkább szorgalmaznám, hogy a látogatói vécébe kerüljön papír, szappan, de ebbe már igazán szőrszálhasogatás volna belekötni. A látogatói vécé természetesen nyilvános volta miatt meglehetősen koszos, de nem gondolom, hogy ez a kórház hibája.

A szobák a szülészeten négyágyasok, van azonban két- és egyágyas is, térítés ellenében. (10 000, illetve 15 000 bent töltött éjjelenként.) Sajnos azonban ezekből kevés van, így mikor én szültem, nem volt szabad szoba, tehát választásom sem. Két barátnőm is a kórházban szült idén, és itt jegyezném meg, nekik sem jutott ilyen szoba.

A négyágyas szobák is megfelelő állapotúak. Négy anyukának, és négy babának a kis tolókocsikkal, amikbe az újszülöttek kerülnek, meglehetősen szűkös a szoba, de nem ez a legnagyobb baj. Minden szobához egy zuhanyzós vécé tartozik. A mosdók négy frissen szült anyuka után azért igényelnék a napi legalább kétszeri tisztítást, vagy legalább az a napi egy takarítás, ami megtörténik, lehetne alapos. Én, aki egy sebfertőzéssel távoztam, azt hiszem, joggal sérelmezem ezt.

A szülészet bár rooming-in rendszerben működik, mégsincs sem babaöböl, sem egy picit szélesebb ágy, hogy az ember szoptatni tudjon. Egy friss gátsebbel a létezés, mozgás is nehéz, nem beszélve a szoptatásról. És akkor még nem szóltam a hasheges császáros anyukákról, vagy arról, hogy hogyan aludjon az ember. A gyakorlatlan, friss anyukának mindenki azt mantrázza, hogy az újszülött éjjel-nappal legyen mellre téve, hogy a tejtermelés beinduljon, sőt, hogy az újszülöttnek anyával a helye. Ez teljesen jogos, azonban ha nem adatnak meg hozzá a feltételek, úgy nehéz ezt megvalósítani. A roming-in kiváló ötlet, de kivitelezésben az Uzsokinak is bőven lenne még hova fejlődni.

A szülőszoba teljes mértékben korszerű. Bordásfal, kád, labda, minden, ami kell, azonban a kádat nemigen lehet használni. Én fogadott szülésznővel szültem, mégsem nagyon ajánlgatta senki sem a kádat. Talán dísznek van.

Szülésznők

A szülésznőkről nem tudok nyilatkozni, mert fogadott orvosom mellé szülésznőt is felkértem, így az osztály többi szülésznőjével nem találkoztam sem terhességem, sem szülésem idején. A nővérekkel szinte semmilyen kapcsolatom nem volt, mert bent tartózkodásom során semmi segítséget nem kaptam tőlük, tulajdonképpen emlékeim szerint hozzám sem szóltak. Lázmérés hajnalban naponta, hashajtó és egy pirula első nap. Szó nélkül, maximum egy köszönéssel. A dolgukat többé-kevésbé azért elvégzik. Többé-kevésbé. Az összefoltozott ágyneműm helyett szerettem volna második napon kérni egy tisztát, de erre távozásomig nem került sor. Sajgó gátsebem miatt kétszer kértem fájdalom csillapítót, de csak egyszer kaptam.

Orvosok

Saját orvosom volt, mivel az Uzsokiban fogadott orvos nélkül nem lehet szülésznőt felkérni, én pedig ahhoz ragaszkodtam. Fentiek miatt kevésszer találkoztam más orvosokkal. Amikor azonban találkoztam, akkor többnyire elláttak, viziteltek, és továbbálltak. Senkire sem emlékszem, aki nagyon kedves/szimpatikus lett volna, de olyanra sem, aki ne lett volna az. Hozzá kell tennem, én a saját orvosommal kapcsolatban is ezt éreztem. Elvégezte a dolgát, de lelki támogatást, vagy extra energiát nem fektetett bele. Pedig nem keveset spóroltunk rá.

A neonatológus kedves, alapos, minden nap bejön, és minden anyukával végigbeszéli az újszülöttet. Minden kérdésre felel. Az osztályon újszülöttfotós is van, sőt, fülbelövésre is van lehetőség.

Szoptatási tanácsadó

A szülészet saját szoptatási tanácsadóval rendelkezik. Hétköznapokon elérhető, végiglátogatja a frissen szülteket, mi több, kérésre bármikor jön, és mindenben segít. Ha ő nincs, bizonyosan nem szoptatom mai napig a kisfiamat. Ő az, aki megmentette a kórház becsületét a szememben. Felkészült, alapos, közvetlen, és valóban nagy segítség.

Csecsemősök

A csecsemősök minősíthetetlenek. Amikor kérdésem volt, lekezelően válaszoltak, ha segítségért mentem, nem segítettek, többször megszidtak, kioktattak. Csak két példát említenék. A kisfiam második napon rettenetesen sírt, körülbelül húsz órán át, mert éhes volt, nekem pedig még egy csepp tejem sem volt. Hiába fordultam többször is – a végén már magam is sírva – a csecsemősökhöz, csak kioktattak, minősíthetetlen hangnemben, hogy a gyerek az anyja közelségére vágyik, meg hogy sokat fog még sírni. Végül azt is megkaptam, hogy ha ennyire zavar, hogy sír, akkor leadhatom nekik pár órára, és pihenhetek, bár mivel nagyon sír, nem tehetik be a többi újszülött közé, egy külön teremben egyedül majd kisírhatja magát. Közölték, hogy látszik, hogy éhes, de 48 óráig még nem ADHATNAK tápszert. Távozáskor persze nem akartak minket hazaengedik, mert a fiam súlya nagyon leesett.

A távozás napján, megszeppent, újdonsült anyukaként érdeklődtem a záró átvételénél, hogy ugyan kaphatunk-e tápszert, vagy receptet, esetleg tanácsot, mire a csecsemős behúzott a többi húsz anyuka elől a folyosóról az ajtóba, széthúzta a hálóingem, megnyomta a mellbimbóm, ahonnan egy csepp anyatej buggyant ki, mire rám üvöltött, hogy

„Minek a tápszer, van magának teje, másnak sincs több, egye azt a gyerek. Különben meg nincs receptre már régen tápszer, apukának kell befáradni a patikába.”

A szülés alatt kaptam beöntést, oxitocint és gátmetszést is, és senki sem kérdezte meg hogy szeretném-e. Egyszerűen csak szépen közölték, hogy ez vagy az következik, gátmetszésnél még csak nem is szóltak. Utólag úgy kellett háromszor rákérdeznem, hogy hányat öltöttek, mire hajlandóak voltak elmondani. Nálam nem siettették a szülést. Kaptam ugyan oxit és burkot is repesztettek, de az én vajúdásom egy teljes napig tartott, így azt hiszem, nem nagyon lehetett volna ezt tovább húzni. Pontosabban én biztosan nem bírtam volna ennél sokkal többet. Ezt sem egészen értem, hogyan húztam ki.

Az EDA kanült a hátamból húsz óra elteltével vették ki. A fiam este született, és másnap délután jött a fogadott orvosom, mert körülbelül hétszer szóltam, hogy ki kéne már azt venni. Ez pusztán azért volt kissé zavaró, mert a gátseb miatt ülni, emiatt pedig feküdni nem tudtam.

Látogatás

A látogatási rend időhöz kötött, és a négyágyas szobában lévők csak a folyosón fogadhatnak látogatókat. Számomra ez volt az egyik legnagyobb nehézség. Nem azért, mert a teljes rokonságnak mutogattam volna a kisfiamat, hanem mert a férjemmel nem tudtam két mondatot sem beszélni. Nemcsak a forgalmas folyosó miatt, hanem mert képtelen voltam a fa székre gátsebbel leülni, állni pedig nehezen tudtam a gyengeség miatt.

A babának és anyukának is mindent vinni kell.  A honlapjukon egy jól használható lista van erről. Érdemes a közös használatú pelenkázóra is néhány eldobható pelenkázó alátétet vinni, valamint a látogató rokonságtól meleg ételt kérni, mert a kórházi étel mennyiségétől nem fog dőlni az anyatej, abban biztos vagyok.

Uzsoki pontszámai:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 7
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 6
  • orvosok segítőkészsége: 7
  • szülésznők segítőkészsége: 8
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 2 (Csak azért adok kettőt és nem egyet, mert egy fiatal lány volt, aki nem csecsemős viselkedett minősíthetetlenül, a kedves, segítőkésztől azért ő is messze volt.)
  • kommunikáció, tájékoztatás: honlap, előadások: 10; osztályosok kommunikációja: 4, mert a szoptatási tanácsadó felhúzza
  • tisztaság: 6
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: 3

Z.

kórházteszt szoptatás szoptatási tanácsadó Uzsoki szülésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>