Szeretném a segítségetek kérni. Mindenki véleményét szívesen olvasom, de leginkább Crohnos anyukák véleményére lenne szükségem. 33 éves kismama vagyok, aki napokon belül megkezdi a 3. trimeszterét. Diagnosztizált Crohn-beteg. Abból is a szerencsésebb fajta, mert még nem volt műtétem (a betegség felbukkanása 6 évvel ezelőttre tehető, a biztos diagnózis 2 évvel ezelőtt született meg és akkortól szedem a gyógyszert is). A terminalis ileum nyálkahártyája a kerület felét illetően granulált, ödémás, és a szigmabélen van néhány kitüremkedés. Az előzményekkel nem terhellek benneteket (több vizsgálat, kezelés). A lényeg: 2014 decemberében voltam colonscopián, ahol teljes remissziónak megfelelő képet mutatott a betegség (és az előzőkben szereplő colonoscopos leírás született). Továbbra is gyógyszert kellett szednem napi háromszor 2 db-ot.

Volt már egy vetélésem és nagy körültekintéssel kezdem neki az újabb babaprojektnek. 2014 decemberében teherbe estem. Mindenki (magán/ kórházi gasztrosok, háziorvos, védőnő) azzal nyugtatott, hogy igaz az, hogy a megszokott gyógyszert nem szedhetem, és nem adnak mást helyette, de BIZTOSAN enyhülnek majd a crohnos tüneteim, mert a terhesség jó hatással lesz erre a betegségre. Sajnos az én esetemben nem így lett. Most ott tartok, hogy napi 5-6 hasmenésem van (végbélberepedéssel tarkítva), annak ellenére, hogy diétázom (chronos diéta) és probiotikumot szedek. Emiatt a felszívódás sem olyan amilyennek lennie kell, de rengeteg vitamint szedek, hogy a vérkép javuljon, ami nem aggasztó, de mindent el akarok követni, hogy egészségesek maradjunk a babával. És híztam is: 5 kg-ot a terhességem alatt.

Sajnos gyümölcsöt/zöldséget leginkább főzve, párolva tudok enni, így abból kevés vitamin jut nekünk. Minden orvosi előírást betartok, minden vizsgálatra elmegyek, járok szülésfelkészítőre, intim torna tanfolyamra, igyekszem tájékozódni, olvasom a szakirodalmat, mindenhol (nőgyógyász, háziorvos, védőnő) kedvesen meghallgatnak, sőt együtt is éreznek velem, de ezen kívül nem történik semmi sem. Ha a szülés után, a szoptatás ideje alatt sem szedhetem a gyógyszert (kórházi gasztros vélemény szerint), akkor tényleg nagyon jó megoldásra lenne szükségem. Tudnátok tanácsot adni, mit tehetnék? Hova fordulhatnék segítségért? Mert a legutolsó (2015. március) gasztroenterológiai (kórház) kontrollom alatt azt az utasítást kaptam, hogy ne picsogjak a napi 6 hasmenés miatt, hanem a babával törődjek. Az orvos szerint ha súlyosbodik a helyzet, kapok szteroidot, de addig semmi gyógyszer... Rendben van, elfogadtam, belefér, kibírom a szülésig, és utána? Milyen egy crohnos szülés?

Rózsa

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?