Zizik terhesnapló terhesség kismama

Elméletileg a 7. hét

Sziasztok! Botor vagy bátor módon bevállaltam, hogy elvállalom a következő terhesnaplót. Mit lehet tudni rólam? Kb. a 7. héten járok, orvosilag a 9-ben kellene, de az teljességgel lehetetlen, mivel a fogantatást a peteérésem utánra időzítettük. Van már egy 4 éves kislányunk, mellé szeretnénk egy kisfiút. Csak hogy legyen mindkettőféle, de az elsődleges szempont azért az, hogy egészséges legyen. És ne koraszülött. Mivel a kislányom a 28. hétre született HELLP-szindróma miatt, így ez a terhességem (is) eléggé necces. Lehet szorítani és a téteket megtenni, hogy ki tudom-e végig hordani, vagy ha mégsem, akkor meddig húzzuk ki együtt.

A kislányomat még Magyarországon szültem, a nőgyógyászom a 6 hetes kontrollon azt mondta, hogy ha megint szeretnénk babát, akkor úgy kell nekiindulnom, mintha meddő lennék. Aztán volt egy kétéves kitérőnk Csehországba, az ottani orvosom majdnem szívinfarktust kapott, amikor mondtam, hogy mi a helyzet. Amúgy aranyos volt, csak nagyon pánikolt tőlem. Mindkét országban veszélyeztetett terhes lettem volna, de az élet úgy hozta, hogy Németországban fogant meg ez a baba. Itt még babavállalás előtt elmentem kontrollra biztos, ami biztos alapon. A nőgyógyász, mikor felvázoltam az előzményeket, csak annyit mondott, hogy naponta egyek 100 mg aszpirint, mert egy új tanulmány szerint ez akár 30 százalékkal is csökkenti a HELLP kialakulásának az esélyét. Nagyon megnyugtató volt, hogy nem pánikolt, képben van egyből és megoldást is ajánl. Itt egyelőre úgy tűnik, nem fognak veszélyeztetettként kezelni, nem kell majd több vizsgálatra járnom, mintha normál terhességem lenne.

Na de mi is az a HELLP-szindróma? Nem vagyok orvos, a biosz sem érdekelt soha különösképpen, épp ezért ne várjatok disszertációt a témában tőlem, csak a legfontosabbakat írom le. A HELLP mozaikszó természetesen angolból átvett és a vörösvértestek szétesésére, emelkedett májenzimekre és alacsony vérlemezkeszámra utal. Egészen pontosan: Hemolysis-Elavated Liver enzymes-Low Platelet count.

Jellemző tünetei: szorító érzés a gyomorban, ami a májfunkciók nem megfelelő működése miatt érezhető. Ez nekem konkrétan olyan iszonyatos volt, hogy ki kellett hozzám hívni az ügyeletet. Én az a típus vagyok, aki orvoshoz csak akkor megy, ha már vinni kell, ügyeletet meg még sose hívtak rám. Akkor azt hittem meghalok, mielőtt kiér. Iszonyat szúrás volt a gyomrom tájékán. Az orvos rám nézett, majd adott valami fájdalomcsillapító szurit. Se egy vérnyomásmérés, se állapotom megkérdezése, semmi. Pedig akkor már nagy volt a baj.

Szintén tünete még a HELLP-nek a magas vérnyomás. Nekem konkrétan 198/110 volt, amikor bekerültem a kórházba. Ha toxémiával is társul a dolog, akkor fehérje-kiválasztási gondok is lesznek, az én mintám kristályos lett.

Ami nálam még előfordult: allergiás lettem a tej-és tejtermékekre, azonnal kipattogzottam tőlük és a gyomrom is fájt. Vizesedtem is, de mivel nyár volt és 40 fok, azt hittem, ez azért nem akkora borzalom.

Nekem a két típusa közül a korai (20.hét körültől) jelent meg, de van egy olyan is, ami a 32-34. hét körül jelentkezik, vagy akár szülés után.

Én azóta megfogadtam, hogy inkább nézzenek rinya-anyának, mint hogy baj történjen, én bizony azzal is be fogok szaladni az orvoshoz, ha úgy érzem, hogy valami nem stimmel. Mert a kislányomnál is éreztem 1,5 héttel a sürgősségi császár előtt, hogy nem mozog annyit, kértem is időpontot, de nem vertem az asztalt, hogy márpedig én holnapra kérem azt az időpontot. Kellett volna. Szerencsére egyikőnk sem halt bele, de nem sokon múlott.

Szóval a HELLP egy nagyon alattomos dolog, sokfajta megnyilvánulása lehet, de szerencsére ritka, kb. 1 százalék az előfordulása.

Mint az előző terhességemnél, így most sincs hányingerem, egyelőre nem vezetem a porcelánbuszt, viszont iszonyat fáradt vagyok állandó jelleggel. A melleim már most elkezdtek feszülni, megint tejcsárdát kell majd nyitnom.

Jövő héten megyek újra dokihoz, remélem, lesz szívhang is már. Múlt héten még nem volt, de az ultrahangon már látszódott a kis bogyó.

Zizik