Az egész úgy kezdődött, hogy szerettem volna egy játékkonyhát a 2,5 éves lányomnak és a kishúgának. Emlékeztem rá, hogy a svéd áruházban milyen aranyos kiskonyha van, amivel mindig szívesen játszottunk, mikor arra jártunk. Ki is kerestem az áruház honlapján, de mikor megláttam az árát, meglepődtem. Ezután körbenéztem a neten milyen más lehetőségeim vannak. Azt gyorsan eldöntöttem, hogy műanyagot nem szeretnék, egyik se tetszett. Nagyon sok szép fa babakonyhát láttam, de annyit nem tudunk fizetni érte, amibe kerülnek és használtat se láttam, ami ár-érték arányban megfelelő lett volna.

Viszont google barátunk felajánlotta a "játékkonyha házilag" keresőkombinációt. Kincsesbányát találtam! A világ tele van ügyes és kreatív szülőkkel, akik zseniális ötleteikkel csodás játékokat készítettek a gyerekeiknek. Rögtön tudtam, ezt mi is meg fogjuk csinálni! El is kezdtem tervezgetni, hogy mit hogyan kellene megvalósítani és mi minden szükséges hozzá. Megbeszéltem a szüleimmel, hogy a következő hétvégén eljönnek, apu hozza a szerszámokat, addig pedig  beszerzem a hozzávalókat.

A konyha alapja egy aukción nyert, meglepően jó állapotú tv állvány lett. A hátlap pedig a legutóbbi gardróbfrissítés során feleslegesnek bizonyuló polc. Anyukám hozott egy kis lábost mosogatónak, illetve az egyik  kolléganőjétől kaptunk egy kis csapot is. Apu hozott szerszámokat, csavarokat, illetve zsanérokat és mágneses "szúnyogháló zárat" (ennek vajon mi a rendes neve?) a lenyitható sütőajtóhoz. A többi kelléket megvettük a kék-sárga áruházban. A költségek összesen kb. 7000 Ft-ra rúgtak.

Mivel nem vagyunk profi bútorkészítők, és sokszor kellett improvizálni, a szerelésre elment kb. 5 óra, ami szerintem nem vészes egyáltalán. A kivitelezés a férjem és apukám keze munkája, a vezető bébiszitter pedig anyukám volt.

Remélem, hogy ti is kedvet kaptok a barkácsoláshoz, mert tervezgetni és megvalósítani valamit családi csapatmunkában alapvetően jó szórakozás, de látni a két kislány örömét és lelkesedését, ahogy birtokba veszik az új konyhát, leírhatatlan.

Nézzük tehát a hozzávalókat és az anyagiakat.

- alapszekrény: leselejtezett tv állvány: aukció, 900 Ft

- hátlap: leselejtezett itthoni polc, 2500 Ft

- lábazat: 1000 Ft/4db

- faanyag a sütőajtóhoz, stb: "turkálós" sérült bútorlap, 290 Ft

- foganytúk, gombok: 300-400 Ft/6 db

- tűzhely korongok és a sütőajtóra ragasztott "dekor": tányéralátétból kivágva: 400 Ft

- fűszertartó: 800 Ft

- konyharuhatartó: 1000 Ft

- sín: 500 ft

- kampók: 200 Ft/10 db

- konzolok : 2x150 Ft

- szükséges még: zsanér, csavarok, kislábos mosogatónak, csap (opcionális)

- szerszámok: dekopírfűrész, fúró

Teadélután mackókkal: megfizethetetlen.

Források :

http://dekorella.hu/2010/08/jatekkonyha-szulinapra-tamas/

http://akicsihaz.blogspot.hu/2011/10/jatekkonyha-girl-power-modra.html

http://www.apartmenttherapy.com/roundup-diy-play-kitchens-69808

Fifone