A kormány tervei szerint jövedelempótlékot igényelhetnének azok, akik már tavaly december 31-én is terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesültek. Az előterjesztés szerint nyolcvanezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly, írja a penzcentrum.hu.

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől. Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Nem igényelhet kompenzációt az, akik december 31-én még tgyást kapott, január 1-től viszont már gyedet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már tgyáson lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően - ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük - akkor a csökkent összegű gyedet kapják majd.

Forrás: Pénzcentrum