A petesejtek messze jobban tudják regenerálni magukat például a kemoterápiás sugárzás okozta károkkal szemben, mint azt az orvosok korábban gondolták. A Molecular Cell folyóiratba publikáló kutatók szerint ez reményt ad a daganatellenes terápiában részesülő nők meddőséggel szembeni védelme terén.

Ausztrál tudósok most emberi petesejteken vizsgálják az egereknél már igazolt tézisüket, hogy két fehérje az oka annak, hogy a petesejtek könnyen elhalnak. Ha minden jól megy, azt is remélik, hogy kifejleszthetik a gyógyszert, ami blokkolja azt a két fehérjét, ami megöli a petesejteket.

Ha ez jól sikerül, biztosítani lehet a kezelést a rákellenes terápia alatt. Ez a gyógyszer megakadályozhatja a korai menopauzát, amit a petesejtek korai halála okoz vagy akár a meddőséget is.” - nyilatkozta Clare Scott onkológus a The Royal Melbourne és a Royal Women's Hospital egyetemi docense.

A petesejteket kutatásuk szerint ugyanis nem a sugárzás öli meg, hanem két protein, amelyek azonnal akcióba lendülnek, amint érzékelik a petesejtek DNS-ének károsodását. Egereken végzett kísérleteken, ahol az egerek nem hordozták ezeket a fehérjéket, a tudósok azt is megállapították, hogy a petesejtek 50-80 százalékban túlélték a sugárzást és az egerek normális utódokat hoztak létre.

A jövőben emellett az is lehet, hogy korlátlan mennyiségű petesejt-állomány létrehozására lesz lehetőség - állítják azok az amerikai kutatók, akik év elején őssejteket találtak emberi petefészekben, melyekről azt állítják: elméletileg alkalmasak a megtermékenyülésre. Ez a felfedezés a nézetet változtathatja meg, hogy a nőnek csak bizonyos számú petesejt áll rendelkezésére, és nem termelődhetnek újak, ellentétben a férfiakkal, akinél a spermiumok termelődése idősebb korukban is tovább folytatódik.

Akárhogy is, az biztos hogy a kutatók nem tétlenkednek, és így a meddőség elleni küzdelemben sorra születnek az ígéretesebbnél ígéretesebb eredmények.

Center

Forrás