Az osztálykarácsony 5 hozzávalója

Az idei recepthez tartozó történet:

Kilencedikes osztályom van. Olyan kicsik még! Csak szeptember óta is annyit nőttek, okosodtak. Felnőttesedő testek-lelkek, sarkos vélemények, gyerekes sunnyogások. Néha jó nekünk, néha nem annyira. Mi lesz itt érettségiig?

2018 utolsó tanítási hetét írjuk, nyakunkon az osztálykarácsony.

Itt tartozom egy coming outtal: nekem gyenge oldalam az ünnepre való készülődés. Ugyan előásom a tavalyi adventi koszorút, de elfelejteném meggyújtani a gyertyákat, ha nem szólna a gyerekem (köszönet az óvó nénik körültekintő neveléséért). Hektikusan dolgozom, mire észbe kapok, itt is a szenteste/húsvét/házassági évforduló. Az ajándékokat időben megveszem, hála az internetnek, de az ünnepi terülj-asztalkámat már jó ideje elengedtem.

Hála Istennek az osztályommal és a szüleikkel formáljuk egymást, és a világ legjobb kollégái is besegítenek, így idén talán elérjük a bájosan amatőr szintet a karácsonyi akadályversenyben.

Jöjjenek a címben ígért hozzávalók, elkészítés szabad arányokban és saját felelősségre.

  1. Fáradtság

Hát igen. Fáradtak a gyerekek, így az utolsó hetes órákon inkább beszélgetünk, csak akkor tanulunk, ha nagyon muszáj. Vagy akkor is inkább beszélgetünk.

Fáradt vagyok én is, már megint sikerült sokat dolgoznom idén, már megint sikerült tanfolyamra járni szabadidőmben, már megint pörög az agyam a jövő év fejlődési lehetőségein. Egyre több szaloncukor landol és fogy el a tanáriban, kell is a szénhidrát az agyaknak.

Ugyanígy fáradtak a szülők is, a hátuk közepére se kéne kézműves ajándék, együtt barkácsolás, kézzel makramézott ajtódísz, RFB. Nem is adok nekik ilyen házi feladatokat, cserébe én se kapok a gyerekem óvó nénijeitől.

  1. Ünnepi dekoráció

Ugye, kézzel makramézott ajtódísz nyista, de van repülő tigris üzlet, ahonnét lehet ledes fényfüzért venni. A világ legjobb SZMK-s anyukái szerencsére az én osztályom gyerekeihez tartoznak, és feldíszítették a tantermet. Ezer hála és köszönet, hogy megmentik a világot az én dekorációs ötleteimtől, hogy eszükbe jut papírpoharat küldeni a bulira, hogy törődnek a gyerekeikkel.

  1. Ajándékok

Ha létezik olyan, akiből hiányzik az ajándékozás szeretetnyelve, az én vagyok. Veszek, mert kötelező, vagy tudom, hogy örül neki a másik. De ajándékot elfogadni bénán vigyorogva tudok csak, és mindig meglepődök, ha kapok. Talán a csoki az egyetlen, ami mindig jól jön, és sok sebet begyógyít.

A gyerekek szerettek volna ajándékozottat húzni, így ez lett. Nagyon aranyos osztálykarácsonyunk lesz, szeretettel adott apróságokkal. Jövőre kipróbáljuk a közösségi cipősdobozolást, önkénteskedést. Ismerjék csak meg ezt a töltődési lehetőséget, épüljünk általa.

A mi sulinkban hála Istennek nem jellemző a tanárok egymásra licitáló kényelmetlen megajándékozása. Ezzel nem is tudnék/tudnánk mit kezdeni, sajnálom a kollégákat, akik ilyen nyomás alatt vannak a szülői közösség részéről.

  1. Műsor

Idén bekövetkezett az, amit láttunk jönni: a karácsonyi műsor ÖSSZES szereplője megbetegedett. Kútba esett a sok gyakorlás, versmondók kikérdezése, legfeljebb az előkészített zenéken hatódhatunk meg. Szerencsére e srácok szeretik a Last Chrismast (WTF?), mi pedig tudunk nevetni egy ilyen helyzetben is.

  1. Lélek

Valahogy úgy tűnik, mintha ez a hozzávaló az utolsó pillanatig hiányozna, nincs meg, nem is kerestük. Mert kell a dekor, kell a műsor, kell a papírpohár, kell az ajándék, térdig lóg a nyelvünk. Aztán magunkra csukjuk a terem ajtaját, átadjuk egymásnak az ajándékokat, a fiúk kezet fognak, a lányok megölelik egymást. Megkóstolják egymás sütijeit, visítva röhögve társasoznak.

Én meg csak nézem őket, és érzem, ahogy az angyalok szárnya meglebbenti a levegőt.

Boldog karácsonyt, januárban találkozunk.

Fák Jú Tanárnő

A szerző további írásait itt találod:

Boldog új tanévet!

Fogom-e szeretni a kamasz gyerekemet?

Évet ismétel a gyerek: tragédia?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>