Van egy jó hírem… a héten tényleg kezdetét veszi 19-én pénteken a XII. Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Pénteken 15 órától, szombaton és vasárnap 12 órától lesznek programok a téren.

Nemrégiben volt vita tárgya az, hogy osztályozzuk-e a rajzot, vagy sem. Nos, egy jó hír a jó rajzoló iskolás gyerekeknek! "Az évszakok színei Magyarországon" címmel meghirdetett rajzversenyre várják Budapest alsó tagozatos diákok műveit. Pályázni csak egy rajzzal lehet, a leadási határidő november 22. A rajzokat a Budapesti Olasz Kultúrintézetbe kell leadni, (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.).  A fődíj egy olaszországi utazás. Ezen kívül a résztvevők között vásárlási utalványokat sorsolnak ki.

Ha már pályázat, akkor legyen még egy, ami kicsit szélesebb kört szólít meg, mind korcsoport, mind területi lét szempontjából (szóval nem csak a kivételezett fővárosiaknak szól…). A debreceni MODEM „Építs repülőt Panamarenko után!” című pályázatára maketteket várnak, melyeket a kiállításon szereplő tárgyak ihlettek. Általános iskolás kortól egészen a felsőoktatásban tanulókig várják a jelentkezőket, a makettek mellé tervrajzot, vagy munkanaplót kell csatolnia az alkotónak, vagy alkotóknak (egy csoport max. 3 főből állhat). Leadási határidő november 23.

PCOS Konferencia a Kelenföldi Művelődési Központban. A szokott helyszínen (Bp, XI. kerület, Etele út 55. - I. emelet, volt Olimpia mozi), november 20-án szombaton tartják az immár hagyománnyá vált éves közönségtalálkozót, 10 órai kezdettel. 
A belépés ingyenes, viszont regisztrálni szükséges itt: pcos@pco-szindroma.hu (tárgyban kérjük jelölni: "PCOS találkozó regisztráció") !  Helyek korlátozottan állnak rendelkezésre. A teljesség igénye nélkül:

1.     dr. Tű László endokrinológus (Budapest)

2.      dr. Naszódy Péter endokrinológus (Kecskemét)

3.      dr. Breyer Helga belgyógyász (Németország)

4.      dr. Fülöp István nőgyógyász (Budapest)

5.      Szendi Gábor pszichológus

6.      Zentai Andrea dietetikus

7.      Kriston Andrea mozgástanár

8.     2010 metformin babamozi

9.     részletek a "PCOS - Az ismeretlen betegség" c. filmből

Büfé, szakértői tanácsadás, baba-mama szoba.

A Néprajzi Múzeumban pénteken veszi kezdetét az „Advent előtt” név alatt futó virágkötészeti kiállítás és vásár. A rendezvényen a virágkötészeti bemutatók mellett szaloncukor készítéssel is próbálkozhatunk, a rendezvény ideje alatt folyamatosan működik az ADVENTI műhely, ahol Karácsonyi díszek, ajtókopogtatók készíthetők kékfestőből, csuhéból, vesszőből, papírból.

„Jobb velünk a világ” a Papp László Budapest Sportarénában november 21-én 18 órától jótékonysági koncert kerül megrendezésre a Magyarország első, fogyatékos emberek számára épülő öko-lakóotthonának létrehozásáért. A hazai sztárok mellett fellép a Nemadomfel együttes is.

A Szabó Ervin Könyvtár sem feledkezik meg a gyerekekről, szinte minden hétvégére kínál valami érdekes programot, nem csak erre a hétre! 

Mikulásfalván, Nagykarácsonyban már várja a gyerekeket a Mikulás Fesztivál, minden hétvégén érdekes műsorokkal.

 

Veszprémben egy nagyon érdekes kiállítás, „Mint millió üveggolyó…” címmel várja a gyerekeket és a felnőtteket a Laczkó Dezső múzeumban. Akiknél a Pál utcai fiúk a kötelező és már esetleg nem csak tervben van az olvasás, az szakértőként mélyítheti el az olvasottakat a kiállításon. A cél a látogatók minél aktívabb bevonása a regény világába, ezért többféle interaktív eszközt alkalmaznak kivetítők, hangeffektek, kalandlapok, az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatok formájában. A Grund világába csöppenve mindenki újra átélheti a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.

Ha már Grund. Aki csak egy rövid emlékezést szeretne és Budapest közelebb esik, látogasson el a „nyóckerbe” a Tömő utca 4. szám alá, ahol már lassan 3 éve várja a gyerekeket  A Grund” játszótér minden nap 9-től 19 óráig. Ide szervezett keretek között iskolás csoportokat is várnak, rendhagyó osztályfőnöki, magyar-, illetve történelemórára. Ha valaki a régi homokcsatákat szeretné átélni, megteheti, homok helyett infracsatában küzdve!

Diósgyőrben ismét útra kel a Mikulásvonat. 2010. november 25. (csütörtök) és december 14. (kedd) között napi 4 vonattal, összesen 80 alkalommal szállítják a Lillafüredi Kisvasút Miskolc, Dorottya utcai végállomásáról a gyermekeket a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába, ahol egy interaktív mesejáték keretében a Mikulással is találkozhatnak a gyerekek. A jegyek ára 1600 Ft, + 500 Ft a Mikuláscsomag. A kocsikban jelmezekbe öltözött középiskolás diákok készítik fel a gyerekeket a lillafüredi feladatokra. A Mesebirodalom kapujában maga a Mikulás várja őket, ahol bekapcsolódhatnak egy interaktív mesejátékba az iskolások és óvodások által feldíszített parkban.

Aki esetleg nem talált magának megfelelő programot a hétvégére, nézzen szét itt.

Jó hétvégét mindenkinek!

RR