Chhaupadi, így hívják azt a kulturális hagyományt Nepálban, amelynek következtében minden érett fiatal lány és nő havonta egyszer távol a családjától és otthonától, állatokhoz méltó körülmények között tölt egy hetet, mivel úgy tartják, menstruációjuk idején rontást hozhatnak mindenre, amivel érintkeznek, írja a Disrupt blog.  A szokás mindenféle társadalmi helyzetben lévő nepáli nőt érint.

kép forrása: worldwidehippies.com

Az examiner.com írása szerint a szokás évszázadok óta létezik, nemcsak a menstruáló nőket sújtja, hanem a szülő és gyermekágyas asszonyokat is, akik különösen nagy veszélybe kerülnek újszülöttjükkel együtt a minden elemi higiéniát nélkülöző helyiségekben (úgynevezett "ghot"-okban), ami egyszerű, kőből, fűből, botokból összetákolt földpadlós kalyibák, ablakok nélkül, ahol nincsen semmiféle víz, ráadásul a téli hónapokban rendkívüli hideg, nyáron forróság uralkodik benne. A helyiségeket számos esetben állatok (kecskék vagy tehenek) "elszállásolására" is használják, ezért még a nepáli általános viszonyokhoz képest is elképesztő állapotok uralkodnak bennük. Az elszigetelés miatt ha egy szülő nő vagy csecsemője rosszul lesz, szinte alig van esélye arra, hogy segítséget kapjon. Természetes következmény ezek után a magas anyai és újszülött-halálozási arány az országban.

A Disrupt blog magyarázata szerint " a chhaupadi abból ered, hogy a frissen szült és menstruáló nőket vérzésük miatt tisztátalannak, sőt, egyenesen démoninak tartják, akiket emiatt nem szabad semmi és senki közelébe engedni." " A nők a menstruációjuk első napján hagyják el otthonukat, és csak a vérzés elálltával térhetnek vissza. Egyes vidékeken minden háznak van saját ghot-ja, máshol a falutól távol építik fel őket, ahová még az út is veszélyes. Ezekben a kunyhókban időnként 10-15 nő nyomorog, kialakításuktól függően a földön vagy fapallókon alszanak. "Nem olyan vészes ez, csak egy hét", mondja egy férfi a szokásról szóló  videóban. "Van amikor csak 5 nap."

A tabu megakadályozta azt is, hogy a testi higiénével kapcsolatos alapvető ismeretek terjedjenek a helyi nők közt. Maga a "menstruáció" szó nepáli megfelelője "érinthetetlen"-t is jelent. Se a női aktivistacsoportok, se a nepáli kormány nem tett hathatós lépéseket. Bár számos betegségről közzétettek általános felvilágosító hirdetéseket, a menstruációval kapcsolatban nincsenek ilyenek. (a bomló vér természetesen valóban hordozhat kockázatot, amennyiben primitív higiénés viszonyok közt például étellel érintkezik, de a 21. században már  számos módszer létezik az esetleges egészségügyi veszély kivédésére anélkül, hogy a menstruáló vagy gyermekágyas kismamát  napokra elzárjanak, ráadásul mindennemű tisztálkodási lehetőség nélkül)   

A cikk szerint a nők a tápláló ételektől is el vannak zárva ilyenkor, a nyomorúságos kunyhót lényegében nem hagyhatják el, száraz kenyéren és rizsen kívül a babonák miatt nem nagyon ehetnek mást, nem főzhetnek, családtagjaikkal (a szoptatott gyermekek kivételével) nem érintkezhetnek. Az elzárt lányok és asszonyok ezen kívül még olyan veszélyekkel nézhetnek szembe, mint az elhagyott területen gyakori kígyómarás, vagy akár a  nemi erőszak (!) - nem minden férfi fél ugyanis a menstruáló nőktől, dacára a hiedelmeknek.

A Chhaupadi rítust elvileg 2005-ben a nepáli Legfelsőbb Bíróság betiltotta, illetve arra utasította a kormányt, hogy jogilag semmisítse meg, ez a határozat eredménytelen maradt. 2011-ben a nepáli kormány 15 millió dollárt különített el általános egészségügyi felvilágosító oktatásra, illetve a higiénés viszonyok javítására, ami ottani viszonyok közt rengeteg, ennek ellenére az évszázados szokások még most sem tűnnek el. 2013-ban azonban megjelent már egy hír, az első Chhaupadi-mentes övezetről Nepálban, hála a kormány és a civilszervezetek kitartó felvilágosító munkájának.

 Vakmacska

 Források:

http://disrupt.blog.hu/2014/03/22/egy_kultura_ahol_a_nok_vere_mergezo

http://www.examiner.com/article/chhaupadi-pratha-the-taboo-of-menstruation

http://www.myrepublica.com/portal/index.php?action=news_details&news_id=65914

http://www.freshwateraction.net/content/chhaupadi-let%E2%80%99s-break-silence

A témáért köszönet Ékszeres Ládika-nak.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?