Hastánccal az egész testet át tudjuk mozgatni. A várandósság teljes időtartama alatt végezhető mozgásforma, szülés után pedig segít a regenerációban és akár a fogyásban is. És önbizalmat is fejleszt. Stark Melindával, a Chandani Hastánc Stúdió vezetőjével beszélgettünk a hastáncról.

Móni: Érdemes szülés után hastáncolni? Van veszélye?

Linda: Közvetlenül szülés után általában nincs igénye az embernek arra, hogy mozogjon. A meglazult izmok, ízületek elkezdenek visszaállni a normál tónusukba. A méh és a kismedence izmai is elkezdenek regenerálódni. A várandós nő eltolódott testsúlya ekkor kezd visszaállni. Plusz ez az az időszak, amikor a tejtermelés igazán beindul és ahhoz a nyugalom kell. Úgy hogy szülés után az első 6 hétben semmiképp nem ajánlott semmilyen sport, mozgás, tehát a tánc sem. Utána viszont már nyugodtan lehet. Sőt! Kifejezetten jót is tesz, mert felgyorsítja a regenerálódást. És minden olyan dolog, ami az anyának ilyenkor pozitív élményekkel jár, illetve megnyugtatja, az megint csak a tejelválasztást is serkenti. Ebből a szempontból a babának is és az anyának is jobb.

Táncolni a fogantatástól számítva akár a szülés pillanatáig is lehet, mivel semmilyen káros mellékhatása nincs. A 8. és a 14. hét közötti időszakot érdemes kihagyni, mert a 9-13. hét között van a legnagyobb esélye a spontán vetélésnek. A kismamákra az oktató külön odafigyel, mert a terhesség alatt megnő a testsúly, meglazulnak az ízületek, a szalagok, az izmok megnyúlnak, lazábbak lesznek. Emiatt arra nagyon kell figyelni, hogy semmilyen egyensúlyi gyakorlatot ne csináltassunk velük. Forgásokat se, mert könnyebben kibillenek az egyensúlyból. Lábujjhegyen végzendő gyakorlatokat sem csinálunk, mert ezek még jobban megterhelik az ízületeket, szalagokat.

Minél előrehaladottabb egy várandóság, annál inkább lágyabb mozdulatokat szeretnek csinálni a nők. Ilyenkor lágyabb zenéket hallgatunk, és hullámzó, flow jellegű mozgásokat végzünk. A rázásokat, nagyon erős alhasi kontrakcióval járó ejtéseket, lökéseket, medencemozdulatokat mellőzzük. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy mennyire pontosan érzik a nők, a kismamák, hogy mi esik nekik jól. Meg a baba is jelez. Főleg a harmadik trimeszterben, amikor már hall és érzékel a magzat. Még a zenére is jelez a baba, hogy az tetszik-e neki vagy nem. Volt olyan tanítványom, aki kifejezetten a szakirodalom szerint „működött”, és volt olyan is, aki az utolsó pillanatig imádta a dobszólókat és a gyerek akkor „pörgött” a legjobban, amikor az anyja dobszólókat hallgatott és rázott 8 hónapos terhesen.

Móni: Lehet fogyni a hastánccal?

Linda: Mint minden mozgással, persze ezzel is. Az edzéselméletben szerepel a terhelés négy összetevője: intenzitás, ingersűrűség, terjedelem és időtartam. Az időtartam: egy adott mozdulatot vagy kombinációt mennyi ideig végzünk. A terjedelem – az egész óra hossza. Intenzitás – ez nem igényel magyarázatot. Az ingersűrűség pedig a terhelés–pihenés aránya. Ezt kivetíthetem egy edzésre, de kivetíthetem egy táncórára is, hogy hogyan építem fel azt az órát, mi a célom. Ha sokáig dolgoztatok egy területet, kevesebbet pihentetem, belevihetek rengeteg olyan elemet, ami az intenzitást növeli. Ha a tanár így építi fel az óráját, akkor a tánccal tényleg sportértékű mozgásformát kapunk. Ebből a kardio részt emeljük ki, tehát azt, ami növeli a pulzusszámot: van rengeteg ugrálós, meg pörgős, rázós része az órának, ami kifejezetten lehet egy kardio típusú mozgásforma. Az pedig ténylegesen fogyaszt. De a fogyás nagyon sok összetevőből áll. Tehát nem elég a mozgás, kell hozzá a megfelelő étkezés, a rendszeresség. Azt ne várja senki, hogy ha egy hónapig heti 1-2 alkalommal rendszeresen hastáncol, de esténként meg falja a szénhidrátot, akkor fogyni fog!

Móni: Ha valaki fogyni szeretne, akkor heti két hastánc elegendő? Vagy ajánlasz mellé valami más kiegészítő mozgásformát?

Linda: Azt mondom, hogy ha feltűnően szeretnénk fogyni, de az egészséges havi 5-6 kg súlyvesztés keretein belül, akkor ahhoz heti három-négy edzés minimum szükséges. Nemcsak hastánc, hanem más is. Célszerű a hastánc mellé beépíteni még valamilyen kardio edzést is. Teljesen mindegy, hogy valaki úszik, fut, vagy edzőteremben a kardio gépeket használja. Én egyébként kiegészítőnek a jógát ajánlom mindenféle táncos mozgáshoz. Mindent ötvöz magában, ami egy táncosnak kell. Fejleszti az állóképességet, a kitartást, az egyensúlyérzéket és hajlékonyabbá tesz.

Móni: Lelki változásokat is tapasztalhatunk a szülés után?

Linda: Igen, az első órákon, amikor bejönnek a tanítványok a kezdő csoportba, akkor mindig feltesszük a kérdést, hogy miért jöttek el, mit jelent ez nekik, mit szeretnének ezzel elérni. Szinte mindenki szájából elhangzik az önbizalom és a nőiesség kérdése. Ez a kettő a legjellemzőbb.

Ahogy szépül a mozgás, fejlődhet az önbizalom is. Ha jár szórakozóhelyre, ott is érződik, hogy felszabadultabb, kreatívabb, amikor elkezd táncolni. Ahogy formálódik az alakja, esetleg nyitottabb lesz arra, hogy ezt megmutatassa, most teljesen mindegy, hogy milyen keretek közt. Ha egy idő után bevállalja, hogy kiáll a színpadra a csoportjával, akkor ott is éri sikerélmény, tehát az, hogy meg is tudja csinálni. És amikor a közönség tombol nekik, az megint csak növeli az önbizalmat. Viszont ezért tényleg tenni kell!

Köszönjük az interjút.

Móni

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?