A „tisztaságbálok” jelensége az elmúlt pár évtizedben kezdett el terjedni az Egyesült Államokban.  A bálok során a kislányok fogadalmat tesznek istennek és az apjuknak, hogy szüzességüket, azaz saját szavukkal „tisztaságukat” megőrzik a házasságig, és mindennemű szexuális kapcsolattól tartózkodnak, nemcsak a közösüléstől, de az orális szextől és a pettingtől is. Mostanra az ország 48 államában (az 50-ből) tartanak ilyen bálokat, és további 17 országból jeleztek vissza, hogy átvették a szokást.

A bálok egy esküvőre emlékeztetnek, és nem is véletlenül. A lányok, akiknek átlagéletkora 12 év, bár egyes résztvevők akár 7-8 évesek is lehetnek, habos, fehér ruhát öltenek, olyan szabásút, mint a tradicionális esküvői ruha. Egyes bálok alkalmával több tucat lány szertartására is kerülhet sor. A Colorado Springsbeli Broadmoor Hotelben 14 éve tartanak ilyen bálokat, és több mint 60 lány tesz esküt egyszerre. A szertartás folyamán fogadalmat tesznek „istennek és isten előtt” egy kereszt lábainál, és egy gyűrűt kapnak apjuktól, amelynek neve „tisztasággyűrű” (purity ring). Az este fénypontjaként apa-lánya tánccal zárnak, pont úgy, mint az esküvők alkalmával szokás.  

Az amerikai keresztény tinik fogadalma, hogy a házasság előtti szextől tartózkodnak, semmi új, már a 80-as évektől fogva terjedt, sokak szerint mintegy válaszul a szexuális forradalomra, a fogamzásgátlás mindennapossá válására és az AIDS krízisre. Az úgynevezett „tisztaság-”, vagy absztinencia-gyűrűk is ugyanakkor lettek ezeknek a fogadalmaknak a szimbólumai.  Ami a mostani, új tisztaságbálokban sokkoló, az az apák aktív részvétele ebben a fogadalomban. A tisztaságbálok folyamán a lányok azt deklarálják, hogy a házasságig Krisztus a „férjük” (mint az apácáknak) és az apjuk a „boyfriend”-jük (pasijuk) egészen addig, ameddig a férjük veszi majd át annak az őrző-védő-gondoskodónak a szerepét, amire (szerintük) egy nőneműnek feltétlenül szüksége van életük során mindig. Az apák is aktívan részt vesznek az esküben, és megfogadják, hogy lányaik „tisztaságát”, és rájuk bízott becses kincsét, szüzességét megvédik. A tisztasággyűrűt is az apák húzzák a kislányaik ujjára, és nem is akármelyikre, hanem a gyűrűsujjra.

Azt hiszem senkit nem fog túlságosan meglepni, hogy számtalan kutatás bebizonyította már, hogy a pubertás előtt álló, vagy azon éppen áteső tinik absztinencia fogadalmai semmit nem érnek. Ugyanolyan mértékben lesznek ezek a gyerekek később szexuálisan aktívak 18 éves korukig, mint mindenki más. Egy dologra viszont mégis nagy hatással vannak az ilyen fogadalmak. Mivel most már évtizedek óta tart a jelenség, jól követhető, hogy a fogadalmakat tevő tinik, felkészítés és felkészülés híján sokkal nagyobb számban nem védekezést a szex folyamán, ezért körükben nagyobb a nem kívánt terhesség és a szexuálisan terjedő betegségek előfordulása. A szüzesség kultusza a lányok (mert mindig csak lányokról van szó, érdekes módon) egészséges pszichés fejlődésére sincsen jó hatással, még akkor sem, ha sikerül megőrizniük szüzességüket a házasságig. Ha viszont valamilyen szexuális bűncselekmény áldozatai lesznek, vagy az első aktusban nem teljesen önszántukból vesznek részt, az eredmény tragikus is lehet. 

A 2005-ben elrabolt és megerőszakolt Utah állambeli kislány, Elizabeth Smart egy évtizeddel a kiszabadulása után beszélt arról, milyen borzalmas hatással volt rá az, hogy konzervatív szüleitől és iskolájában azt tanulta, hogy a szüzességét házasságon kívül elveszítő lány „értéktelen, mint egy megrágott és eldobott rágógumi”. Sokkal azután is, hogy az életét fenyegető veszélytől megszabadult, „szemétnek” érezte magát, mert már nem volt szűz. A szexuális bűncselekmények áldozataiért fellépő beszédében figyelmeztette az embereket arra, hogy ne állítsanak a lányok szüzességének kultuszt, mert egy nő értékének semmi köze ahhoz, hogy van-e egy láthatatlan, pár milliméteres hártya a lábai között.

Másutt