Húsz mikroliternyi folyadék. Ennyi annak a táptalajnak a mennyisége, ami a lombikkezelés során a beültetésre váró embrionális sejteket körülveszi és táplálja. Nemrég egy pécsi és kaposvári orvosokból álló kutatócsoport mintegy 755 millió forintot nyert a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelésére és ennek a tápoldatnak az elemzését tervezik a pénzből.

'Embryo @ 6- 7 weeks' photo (c) 2009, lunar caustic - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A kutatócsoport két éven keresztül laboratóriumi körülmények között vizsgálja majd a lombikban fejlődő embriók minőségét. Ehhez azonban a jelenlegi módszerekkel szemben nem az embriók egy sejtjét veszik ki és tanulmányozzák, hanem az embriót körülvevő tápoldatot elemzik majd.

A mindössze húsz mikroliternyi folyadéknak hasonló szerepe van, mint az emberi szervezetben a vérnek, ezért dr. Bódis József kutatásvezető orvos úgy véli, hasonlóan pontos diagnózishoz juthatnak a tápoldatból, mint az embrió egyik sejtjéből - írta a pecsma.hu.

A kutatás kiterjed a megtermékenyítés, a beágyazódás, az embrionális fejlődést kísérő fehérjék, peptidek leírására, azok utólagos és mennyiségi változásainak megismerése is. A kutatók úgy vélik, hogy a tápoldatból később vélhetően a gyakori fejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek lesznek. Ennek érdekében a holland Twentei Egyetem Nanotechnológiai Intézetével együttműködve szeretnének kialakítani és a kezelésekben bevezetni egy úgynevezett „Lab-on-Chip” (laboratórium egy chipen) módszert. Ezzel a tápoldatból vett mintát egy chipre cseppentve, az jelezné, hogy az embriót érdemes-e beültetni, így növelhető lenne a sikeres beültetések aránya.

Magyarországon évente közel hétezer lombikbébi-kezelés indul el egy évben, melyeknek most 30-40 százaléka végződik terhességgel.

Center

http://www.pecsma.hu/vezeto-hir/uttoro-pecsi-kutatas-a-gyermekekert/