A dietetikusok szerint napi 50 mg teljes értékű gabonát lenne szükséges ennünk, ha kiegyensúlyozottan és változatosan szeretnénk táplálkozni.

Kép: Stockfresh

Ennek a mennyiségnek egy részét többek között fedezi 1-2 csésze teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonapehely. Miért is jó nekünk a gabonapehely?

Bizonyos gabonapelyhek az egészség szempontjából fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például különböző B-vitaminokkal, kalciummal és vassal dúsítottak. Sok országban ezek a készítmények jelentik a kalcium és a vas legfontosabb forrását.

Azok a gyermekek és felnőttek, akik reggelire vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gabonapelyheket fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel viszik be szervezetükbe a vitaminok és az ásványi anyagok napi szükséges mennyiségét. Ezt a tényt megerősítették a gyermekek és felnőttek körében végzett táplálkozási felmérések az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban (Gibson, 2003; Hannon és társai, 2007; INCA2, 2008; Albertson és társai, 2008).

A gabonapelyhekben is található kalcium elengedhetetlen a csontok alapszerkezetének fenntartásához. Az idegek működésében, a véralvadásban, egyes enzimek működéséhez is szükség van rá. A gabonapelyheket érdemes tejjel, tejtermékkel fogyasztani, hiszen ezek fontos kalciumforrások.

Forrás

Tünde