Egyszer csak a tökmagok ellepték az egész Konyhaszekrényt. Ma nagy sütés-főzés van a Konyhában és rájuk is szükség van. Na, de ilyenkor felborul a fűszerek nyugalma! Az apróságokkal bizony foglalkozni kell, szemmel kell őket tartani. Begurulnak minden pici résbe, csak a játékon jár az eszük. Alma Anna, a dadusuk próbálja őket kordában tartani, de nem sok sikerrel.

Alma Anna egyébként rendkívül türelmes a Tökmag Óvoda és Kisiskola növendékeivel. Gömbölyű testével, piros arcával, örökös mosolyával ő a tökéletes dadus. Szeretik is őt nagyon a tökmagok. Csak hát, amikor bekerülnek a Konyhaszekrénybe, az apróságoknak az annyira izgalmas, hogy megfeledkeznek minden illemről, minden szabályról. Hiszen annyi itt a felfedezni való! Muszáj mindent megnézni, kipróbálni. Játszótérré változtatják az egész Konyhaszekrényt.

A tökmagok elkérik Bors apótól a legnagyobb és legerősebb borsszemét, Vanília Vellától pedig a leghosszabb vaníliarudat. A rudat keresztbe fektetik a borsszemen és máris kész a libikóka. Egyes tökmagok annyira szeretnek így hintázni, hogy órákig le sem szállnak róla.

Másokat a veszély vonz. A mosogatótálca mélysége számukra ellenállhatatlan. Pedig a mosogatótálca életveszélyes a magocskákra. Ha belecsúsznak a lefolyóba, örökre elnyeli őket a csatorna sötétsége. Mégis néhányan odamerészkednek a mosogató szélére, felmásznak a vízcsapra, ugrálnak a mosogatószivacson.

Aztán ott vannak azok, akik meg csúszdázni szeretnek nagyon. Ki nem hagynák ezt a mókát! Csúszkálnak a fakanalakon, a vízcsapon, mindenen, ami egy kicsit is lejtős.

És a hintázni vágyókról nem is beszéltünk még! Ők meg folyton a konyharuhák környékén lófrálnak, és az első adandó alkalommal belecsimpaszkodnak és úgy hintáznak. Jobbra-balra, előre-hátra… Mindegy nekik, csak hintázhassanak.

Szegény Alma Anna azt sem tudja, hova fusson, melyik magocskára szóljon! Még szerencse, hogy vannak olyan tökmagok is, akik a fűszerek társaságát kedvelik.

- Bors apó, mesélj nekünk!

- Bors Petra, felpróbálhatom a szép, fehér ruhádat?

- Babér Bori! Készítesz nekünk ágyat a leveleidből?

- Bors Péter! Csinálj úgy, hogy tüsszögjünk tőled!

- Károly, Károly! Koriander Károly, gyere bújócskázni velünk!

A fűszerek nem bánják, ha egy kicsit kizökkennek a mindennapok egyhangúságából. Só Sándor és Vegamix Viktor őrt állnak a mosogató környékén, hogy szemmel tartsák a csintalanokat. Fahéj Fanni és Szegfűszeg Szandra a konyharuhákon hintázókra felügyelnek. Bors apó pedig csak mesél és mesél, amíg a kis tökmagok el nem kezdenek ásítozni. Alma Anna olyankor lefekteti őket Babér Bori levélágyára, hadd aludjanak az apróságok.

Azt mindig lehet tudni, hogy melyik magocska járt Bors Péternél. Mosolytól ragyog a tökmagok arca és gyanúsan fénylik az orruk. Alma Anna nem győzi törölgetni a sok taknyos nózit a köténye sarkába.

Ez a nap is elmúlik. Tündérkéz összeszedi a tökmagokat és elteszi őket a helyükre. Alma Anna kimerülten elalszik a gyümölcsös tálban. A fűszereknek sincs most erejük semmi máshoz, csak egy jó nagy alváshoz.

Másnap Bors apó és Vanília Vella egész nap jajgatnak és a hátukat tapogatják. Az előző napi libikókázástól bizony sajog a derekuk. Gyömbér Gyöngyi masszírozgatja őket egy csepp olajjal. Fahéj Fanninak és Szegfűszeg Szandrának a karjuk és a válluk fáj a sok hintáztatástól. Babér Bori a leveleit rendezgeti, Koriander Károly meg csak fogadkozik és fogadkozik, hogy ő ugyan többet nem játszik bújócskát. Meg van róla győződve, hogy van olyan magocska, akit még mindig nem talált meg. Jó, hogy vannak ilyen mozgalmas napok a Konyhaszekrényben, de az is jó, hogy újra hagyományos napnak néznek elébe a fűszerek.

Az kevésbé fárasztó.

Kisvirág