terhesség kismama

Vérzésem akkor kezdődött, amikor héthetes terhességemet megállapították. A hetedik hetem végén, hüvelyi ultrahang után két nappal darabos, nyálkás vérzésem lett. Sok helyen olvastam, hogy ez hüvelyi ultrahang után előfordulhat, de nem hagyott nyugodni. Mivel kezdő kismama vagyok, volt nagy ijedtség, és egyből mentünk is az ügyeletre. Balatonon voltunk és a legközelebbi kórház Veszprémben volt.

Stresszesen keresgéltük a megfelelő emeletet, épületet. A várakozási idő végtelennek tűnt, de  végre behívtak, ahol elmondtam a tüneteimet: darabkás, nyálkás vérzés, semmi fájdalom, szúrás. A nagyon kedves doktornő először a méhszájamat nézte meg és megállapította, hogy egy borsónyi polip van rajta, ez okozhatta  vérzést. Rendben, még sose volt ilyenem, na, de a kérdés, hogy mi van a babával? Hasi ultrahangot is csinált ezután és ott volt a baba, élénk szívhanggal, minden rendben volt. Rutascorbint írt fel, és én boldogan mentem a váróba, ahol aggódó barátom várakozott. „Csak” egy polip, minden oké. 

A nyolcadik hetem elején  irány a saját orvosom, ahol megerősítette a polip létezését, és sok pihenést javasolt. Ultrahangon megint minden rendben volt. A tizedik hetem végén ismét Balatonon pihengettünk, amikor egy hirtelen mozdulatom után elöntött a vér. Rohantam a zuhanyzóba, és mintha egy csapot nyitottak volna bennem: csak folyt és nem akart abbamaradni. Ebből megint ügyelet lesz. Nem tudtam semmire se gondolni, annyira lefagytam. Szegény barátom arcán viszont a rémület ült ki. Amikor kicsit elmúlt a vérzés, úgy gondoltam, most már kibírom a kórházig, de egyszer csak kiesett belőlem egy tenyérnyi valami.

Nem is mertem odanézni, a legrosszabbra gondoltam. Erőt vettem magamon, és egy csirkemájhoz hasonlító valami volt a kádban. Egy zacskóval kivettem, pár pillanatig odanéztem, egyenletes sötétpiros színe volt, semmi más nem látszódott, és a vérzés teljesen elmúlt. A kórházban rögtön fogadtak, elmeséltem, mi történt. A vizsgálat során csak egy kis vérzést tapasztaltak, ott a polip, más elváltozást nem láttak. Jöjjön az ultrahang, úgyse lesz ott semmi, gondoltam én. Erre élénk szívhang, megfelelő méretek, minden rendben van. Rohanok a váróba és ismét boldogan közlöm a jó hírt.

A tizenegyedik hét elején ismét irány a saját orvosom. Megvizsgál, ott a polip, amit láttam, valószínűleg egy nagy véralvadék volt,  előfordulhat ilyen is. Ultrahangon minden rendben. Ne cipekedjek, pihenjek sokat, és majd találkozunk két hét múlva, megbeszéljük, mi legyen a polippal. 
Hozzátenném, hogy az ijesztő vérzéseim között szinte mindig valami vér is volt pisilés után, ráadásul hol darabos, hol nem. Minden nap egy rémálom volt. A folyamatos aggódás nem hagyott nyugodni, felkeresem orvosomat, hogy megint erősödik a darabos vérzés.

A tizenkettedik hetem elején közli velem a doktornő, hogy a polip elmúlt, de a vérzést okozhatja ez. Szép méhszáj, a Rutascorbint szedjem, és pár napig alkalmazzak hüvelykúpot a fertőzés elkerülése végett. Viszont ultrahangot most nem csinált, ezért teljesen megnyugodni nem tudtam.

A tizenharmadik héten mentünk a genetikai vizsgálatra, előtte alig tudtam aludni, úgy izgultam, hogy ez a sok vérzés, ami azóta is tart (apróbb vérdarabok és véres nyálka) kárt tett a babában. Elkezd vizsgálni, ott a baba, néz ezt, néz azt és mindent megfelelőnek tart, semmi mást nem lát, ami a vérzés okát megmagyarázhatná. Szűrés végeredménye: alacsony kockázat.

Összegezve: amióta tudom, hogy valóban ott van a kisbabám, szinte minden nap rémhíreket olvasok arról, hogy pár csepp vér már a vetélést jelenti. Valóban van olyan, akinél így van, görcsök nélkül, előjel nélkül. Szerettem volna megosztani veletek, hogy ennyi szörnyűség után mégis ott a babám és él. Annyi tünetem volt, hogy akár minden napra jutna egy, ami a legrosszabbat is jelenthetné. De nem így történt.

Sokat aggódtam és sírtam, hogy megint egy rémes nap, megint van miért izgulni. Persze bármit hozhat még a következő időszak, hiszen az elején vagyok még, de átléptem az első trimeszteremet, és mostantól igyekszem elfogadni, hogy nekem ilyen a terhességem. Ritkán találok olyan fórum hozzászólást, hogy vérzéses terhesség esetén rendben a baba. Valami biztos nem a legnormálisabb, de ez nincs hatással a babámra. Kitartást minden kismamának, aki hasonló cipőben jár!

Bianka

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?