Fizetőssé válhatnak a bölcsődék egy minisztériumi javaslat szerint. Ha a kormány (majd a parlament is) elfogadná, a bölcsődei ellátásért az egy főre eső jövedelem 25 százalékát is el lehetne kérni a fenntartó döntésétől függően.

A hatályos törvény értelmében „a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben – a családi napköziket ide nem értve – […] csak az étkezésért állapítható meg térítési díj.”

Ennek a helyére kerülne a tervezet szerint az alábbi passzus. „A bölcsődei ellátás esetében a fenntartó […] megállapítja a bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetésre vonatkozó […] térítési díjat, valamint emellett – döntésétől függően – a […] gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat. Magyarul, ha a fenntartó úgy dönt az ebédpénzen kívül bizonyos szempontok szerint havidíjat is beszedhetne. Akár az egy főre eső jövedelem negyedét is.

A Népszava a változtatási terv kapcsán arról ír, hogy a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete úgy nyilatkozott, hogy „apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja”. Úgy vélik, hogy a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást.

Jelenleg több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak. Soltész Miklós szociális államtitkár nyáron még arról beszélt egy bölcsőde megnyitóján, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet jövő év végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

A hírek nem szólnak arról, hogy a térítési díj fejében a családok vajon kapnak-e valamilyen ösztönző ajtódíszt a változtatás kiagyalójától. Mondjuk kijárat felirattal.

Center

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/szocialis-csaladi-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyes-szocialis-targyu-torvenyek-modositasarol

http://www.hir24.hu/belfold/2011/11/16/ujabb-anyagi-csapas-a-csaladokra/

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/szocialis-csaladi-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/soltesz-miklos-atadta-a-bolcsodet